今日抹窗發現窗外有個蜜蜂巢…好恐怖

ceci_bbb
|
已聯絡了管理處,等follow up.

大家有冇類似經驗?Thx

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
日月水火    發表於 18-9-21 07:09
Jasmine-4711
|
好似要call渔護署,唔好俾冇經验的管理員乱來,搞到俾群蜂針
cwmanna
|
見到一粒粒似蛋, 你見到蜜蜂嗎? 我試過, 位置差唔多, 已經成個波型, 初時仲未知係咩, 直到見有大蝴峰入去, 嚇死我, 即通知管理處安排搵滅虫公司處理
ceci_bbb
|
Jasmine-4711 發表於 18-9-20 14:21
好似要call渔護署,唔好俾冇經验的管理員乱來,搞到俾群蜂針

我打了去漁護署,他們說大廈公契是管理處去負責!
ceci_bbb
|
cwmanna 發表於 18-9-20 14:22
見到一粒粒似蛋, 你見到蜜蜂嗎? 我試過, 位置差唔多, 已經成個波型, 初時仲未知係咩, 直到見有大蝴峰入去, ...

有成廿几隻呀
日月水火    發表於 18-9-21 07:10
ic34    發表於 18-9-20 15:56
cwmanna    發表於 18-9-20 14:26
小草王道
|
ceci_bbb 發表於 18-9-20 14:13

我上次都有 等隻蜂走左 我噴殺蟲水 隻蜂無再返來了
Ho_BB
|
BigB大B
|
山竹打到黎之前, 幫媽媽檢查鋁窗安全, 意外發現一個細蜂巢
等大蜂走左出去, 就噴殺蟲水, 幾個鐘之後又再噴.....就唔見有大蜂返黎
tsung
|
ceci_bbb 發表於 18-9-20 14:23
有成廿几隻呀

好恐怖
bb2
|

haha_13
|

rex13
|
BigB大B 發表於 18-9-20 14:57
山竹打到黎之前, 幫媽媽檢查鋁窗安全, 意外發現一個細蜂巢
等大蜂走左出去, 就噴殺蟲水, 幾個鐘之後又再噴. ...

咁點知隻大蜂走左?
BigB大B
|
rex13 發表於 18-9-20 15:42
咁點知隻大蜂走左?

企係度觀察左半粒鐘。。留意出出入入大蜂數量,先夠膽噴殺蟲水。。
littlesister
|
ceci_bbb 發表於 18-9-20 14:23
有成廿几隻呀

好恐怖
itdididi
|
樓主唔好噴殺蟲水,
我去fb搵返個專貢出黎,
佢哋會將蜜蜂放生大自然,
請妳等等
itdididi
|

樓主,希望妳有緣睇到,可以聯絡呢度,佢哋會將蜜蜂放返大自然! 希望可以比到一線生機呢群勤力嘅益蟲

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
Reminder
|

報食環,他們有專人處理
mok239
|

.大家有冇類似經驗?Thx

有! 我試過.

有日在家曬衫, 見到有隻大蜜蜂圍住我隻窗團團轉飛.

待佢走左後, 我檢查下. 我發現窗的上框"內側" 有粒白白地色CHI 左係度.( 似吃過的香口膠)

果個位係-------> 無可能有人從樓上拋D 野落黎, CHI 到在窗框內側的.

晚上, 我用鏡照照有吾蜜蜂, 之後我挑走粒白色野, 就無蜜蜂再飛來.

meichan12001
|
你呢隻係黃蜂唔係蜜蜂,call食環搞,千其唔好自己搞呀
mok239
|

比D 野大家睇, 以下LINK 就是報導有蜜蜂竟然在木門面"聚集"

地點: 屯門寶田邨其中一空置單位木門

https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20180824/20483408