自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

今日係醫院見左醫生,評估專注力較弱,活躍,轉介精神科,請問對佢大個考政府工,專業試會唔會有影響?因為姑娘有甘提下,唔知會唔會。。十五十六要唔要排精神科。。。(emoji)(emoji)(emoji)

珍珠宮

回覆樓主:

男爵府

xp_terry 發表於 18-9-20 14:29
今日係醫院見左醫生,評估專注力較弱,活躍,轉介精神科,請問對佢大個考政府工,專業試會唔會有影響?因為 ...

看醫生醫病緊要。
醫好大個想做乜再算

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

病向淺中医,大個有大把行業可做。唔食药除左影响成績,仲會成為曳学生,因怪行為冇朋友,甚至被欺凌。

况且,病歷係私隐,由医管局保管,不會告訴其他政府部門或私人机構,除非簽左同意書release data.

睇私家係冇人知(要叫佢唔好上載公立檔案互通系统),但好貴呀。

珍珠宮

醫院見醫生但唔係精神科,卻已做評估,咁係咩醫生幫佢評估呀?

大宅

回覆樓主

唉,我女今日又系去沙田果度做左評估,有專注力不足同過渡活躍症,寫左信俾我去排精神科

子爵府

NANCYSW 發表於 18-9-20 17:07
唉,我女今日又系去沙田果度做左評估,有專注力不足同過渡活躍症,寫左信俾我去排精神科
...

快d同佢試下行為治療
我仔去年私家已評估有ADHD
之後又再排精神科同兒童中心
但我立即同囝囝報讀行為治療
岩岩上星期兒童中心醫生再為仔仔評估
對比去年分數
今次醫生話已進步咗
所以唔好錯過黃金治療期
我仔今年5歲

大宅

Kenise-mama 發表於 18-9-20 17:19

快d同佢試下行為治療

請問你仔仔私家做一次幾錢?

男爵府

遊戲治療有用,我上㳄同個仔去做,仲教埋父母,好多時父母關係、教養方法,說話技巧對小朋友好大影響,佢都有睇私家,兩者一齊有明顯改善,四年班再無收到老師電話,係仲有D唔專注,但至少有D技能如相處技巧、同理心有內化到,會講對唔住!暑假忘記服葯也比之前進步,少了衝動!加油(emoji)

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-9-20 14:45
病向淺中医,大個有大把行業可做。唔食药除左影响成績,仲會成為曳学生,因怪行為冇朋友,甚至被欺凌。

况 ...

下⋯有咁既影響架咩?我小朋友上年都見左醫生,評左有但唔算勁,佢仲問我想唔想俾佢見埋精神科,如想先安排⋯咁我冇諗咁多,就梗係day yes排定先啦⋯⋯排到出年年中定尾頭尾兩年都唔止先有得見,如果真係有影響,咁我寧願轉私家啦,但依家先放棄會唔會都已機入左機冇得返轉頭了?

子爵府

回覆樓主:

丁醫生 精神科醫生 佢細過咪又係咁
你睇佢書,同綱上資料。
丁醫生

翡翠宮

回覆樓主:

將來的野無人知,搞掂左目前面對緊的問題為首要~

寫得轉介信即係有需要,排政府的精神科以年計,等3年係常事~

翡翠宮

Moti 發表於 18-9-20 14:47
醫院見醫生但唔係精神科,卻已做評估,咁係咩醫生幫佢評估呀?

同問~

其實應該係評估左係疑似,一日未見精神科醫生,都未確診,只有精神科醫生先可以確診同開藥(有錯請指正)~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

roypoon15 發表於 18-9-20 18:31
下⋯有咁既影響架咩?我小朋友上年都見左醫生,評左有但唔算勁,佢仲問我想唔想俾佢見埋精神科,如想先安 ...

你小朋友幾多歲?六歲前是黃金治療期,但上小学先开始食药。在小一已出左名搞事,之後同学也許避开佢。公立你可照排,但上小一可去私家睇住先,食不食药係家長决定。行為治療及社交班及專注力訓練班,你可儘快参加,如去協康會或耀能等,坊間很多机構有做,六歲前較易改善。

至於個名取唔取消得,上左医管局檔案未,我唔知。但睇私加千多元一次,長期俾是沉重負坦。

檔案是保密的,冇你同意是不會答其他部門或出面机構。所以你不需太担心將來就業的問題。

但你要找一些有共融教育及有SEN支援的学校。否則成日俾老師鬧佢曳或遊魂。

伯爵府

回覆樓主

想問你地點先覺得仔女有問題?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實你係咪應該 focus 返點樣幫你個細路先
總有離別的時候

子爵府

NANCYSW 發表於 18-9-20 18:19
請問你仔仔私家做一次幾錢?

我係小童群益會報
$900@1堂@1個鐘
一星期一堂
[[img align=right]C:\Documents and Settings\Administrator\桌面[/img]

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

我有位朋友教書,佢班有幾個ADHD學生,佢話我知有開file嘅學生係明顯見到有進步,開file嘅意思係個學生有報比教育局知需要特別支援,學校攞到funding去幫佢上個別或小組訓練,另外亦有去醫院睇精神科,食藥跟進等。而有位冇開file但明顯係ADHD嘅學生,行為同學習真係攪極都唔掂,然後我朋友去做家訪,原來佢媽咪同你一樣諗法,怕個仔考唔到政府工!我朋友係用咗好多時間去勸佢媽媽,個仔依家書都讀唔掂,社交又唔掂,連畢業都有問題,仲點解掛住份政府工!而且政府係會提供一d職位比佢地申請,唔係會backlist佢地㗎嘛。之後個媽咪明白多咗,肯比個仔上訓練班、睇醫生,我朋友好開心!

大宅

Kenise-mama 發表於 18-9-20 17:19

快d同佢試下行為治療

4歲9個月,讀K1的時候,見過醫院姑娘,話覺得咩問題,佢就話照排,前兩日就打左電話,今日見醫生,佢認知冇問題,就係專注力較弱同比較活躍,就轉介精神科。平時未至於講唔聽果只

大宅

過兩日去醫院排精神科,照排,多謝大家

首頁

尾頁

跳至