自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

xp_terry 發表於 18-9-20 14:29
今日係醫院見左醫生,評估專注力較弱,活躍,轉介精神科,請問對佢大個考政府工,專業試會唔會有影響?因為 ...

有budget考慮留學,香港壓力大

大宅

Kenise-mama 發表於 18-9-20 19:27
我係小童群益會報
$900@1堂@1個鐘
一星期一堂

可以pm我資料嗎?

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-9-20 18:58

你小朋友幾多歲?六歲前是黃金治療期,但上小学先开始 ...

我想知點樣知果間小學有冇呢類過渡活躍症既支援?同埋應該揀咩類型學校適合呢類小朋友讀?我女下年就k3要選小學啦,想問定,thanks

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-9-20 18:58

醫生建議係普通學校就可以。唔需要特殊學校

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

NANCYSW 發表於 18-9-20 22:08
我想知點樣知果間小學有冇呢類過渡活躍症既支援?同埋應該揀咩類型學校適合呢類小朋友讀?我女下年就k3要 ...

我是靠去open day,至電問同聽口碑。因该小学年年都拿关爱奖,在学界出左名老師有爱心及有良好的SEN支援,校網站也post怎样共融,拿咩獎。 我用左3年時間去區內大部份小学的open day,去排申請表首三志願。

你可早一年留名去問負責Sen的社工/co-ordinate.當然不可留学生名或幼園名。始终,冇学校想收太多,多到搞唔掂课室秩序。所以我填表時冇剔特殊教育個格。收左,登記才報上Sen,最遲小一下学期,政府會批津貼支援小朋友。

到升中亦是早兩年去open day及至電攞料,看其網上報告只是兩三句帶過定有成套支援Sen計划。
冇学校會自認歡迎Sen,因會被投诉,但很多口是心非,叩門/面试別不打自招。

翡翠宮

xp_terry 發表於 18-9-20 22:40
醫生建議係普通學校就可以。唔需要特殊學校

正常智力Sen,政府評估後唔會批入特殊学校。政府政策是融合教育,所以普通學校也有政府Sen津貼支援学生。那間学校做得好唔好就要research下。收左津貼,学校可以hae做也可出心出力做。

是Sen,面对很多学習上或社交上問題,所以別選谷成績,谷band 1率的学校。成績不是最重要,被理解及支援才是最重要。如老師不包容,冇上教sen課程,成日俾老師鬧同罰,同学覺得他曳或怪而蝦佢又冇老師理和排解,心情差,成績點會好。只會怕左番学及和同学关係差。有好支援的学校小息會暗中睇住Sen有冇搞事蝦同学或被同学夾埋欺凌。每年亦有社交班,行為/情绪控制班。

大宅

Jasmine-4711 發表於 18-9-20 22:49

我是靠去open day,至電問同聽口碑。因该小学年年都拿 ...

明白 謝謝你

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

早前同社工傾過,佢話冇影響,話政府如因睇精神科唔請係歧視,而都係病人私癮,你唔講佢唔會知

男爵府

NANCYSW 發表於 18-9-20 17:07
唉,我女今日又系去沙田果度做左評估,有專注力不足同過渡活躍症,寫左信俾我去排精神科
...

點解會去做評估?
女女幾大呀

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我下星期去cac,但小朋友已9歲。 專注力不足
,都有朋友同我講,個file跟成世 。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

小manman 發表於 18-9-20 18:42
同問~

其實應該係評估左係疑似,一日未見精神科醫生,都未確診,只有精神科醫生先可以確診同開藥(有錯請 ...

評估既係心理學家,已經係叫确診,可以開始排治療,但要開藥就要係醫生開,有錯請指正

翡翠宮

coffeejoeybb 發表於 18-9-20 23:06

點為之跟成世? 我都想我仔成世有政府醫院跟,佢自閉,升小一醫生都唔再睇佢,只有訓練,而家中學,乜訓練都冇,自己俾錢找治療,個file 有咩影響力?

大宅

小野花 發表於 18-9-20 23:03
點解會去做評估?
女女幾大呀

我覺得我女坐唔定,問學校老師又話唔系活躍症,只系話我女有專注力不足!但我帶我女出街系冇時停,就算拖手都系拖一陣,坐係度系冇時停,郁來郁去,之後我叫老師幫我寫信去健康院,今日評估左真系中左。

翡翠宮

coffeejoeybb 發表於 18-9-20 23:06

專注力不足會影响学業成績,呈分试都未搞掂,band幾都唔知,应先对症下药,唔好咁快去想報政府工。政府同大机構係有位請Sen,殘廢以至不嚴重的精神病人。医療file係保密,是政府各部門互通。除非要移民或做警察跎槍,否則冇人會睇病歷。

況且 sen又不是思覺失調或嚴重的精神病,对他人不構成危險,移民都应不是大問題。

大宅

小野花 發表於 18-9-20 23:03
點解會去做評估?
女女幾大呀

我女女4歲半,讀緊k2

大宅

我小朋友今年七歲了,剛上小二,其實由細到大我都覺得佢比較活躍坐唔定,專注力較差,但由幼稚園K1開始每年家長日我都有問老師小朋友在學校有沒有行為問題,但老師都說沒覺得佢有特別問題,包括小學一年班的班主任都說他沒有特別行為問題,只是比較容易受人影響,例如上堂有時會同同學傾計,但一般叫佢時會停得到的,同埋嗰時我有問過個醫生in case佢咁嘅狀態其實需唔需要去到要食藥……佢話現階段冇咁快睇得出黎,起碼要上左小學二年級先會睇得出,但當時睇(小一上學期初)就要食藥的機會不大

翡翠宮

xp_terry 發表於 18-9-20 20:00

4歲9個月,讀K1的時候,見過醫院姑娘,話覺得咩問題,佢就 ...

同你一樣呀!!

我女係cac都係評左專注力較弱同比較活躍,轉介精神科

我唔知咁已經係評估左佢係~

因為份報告係未確診佢係adhd,排左年半,6月個時第1次見精神科醫生,佢話未到6歲唔確診住,約左12月再見,到時先睇下需唔需要確診同開藥~

我個女仲有語言遲緩,需要言語治療~

翡翠宮

blackberry 發表於 18-9-20 23:15
點為之跟成世? 我都想我仔成世有政府醫院跟,佢自閉,升小一醫生都唔再睇佢,只有訓練,而家中學,乜訓練 ...

如中学冇支援,可能你要考慮轉校。有些小学及中学,Sen support是有口碑的。

自閉除非輕微,如過倒面试,上班几日已被發現行為怪或固執不合作。医管局有冇file都逃不了社會的法眼。

不如活在當下,面对現實,趁年纪细積極地去治療及訓練,令佢融入社會,成績及職位高低已不太重要。

翡翠宮

小manman 發表於 18-9-20 23:27

同你一樣呀!!

你冇自己找語言治療師?6歲前是黄金冶療期,你別錯過。

中小学一個月得一次語言治療,有些校甚至唔夠津貼(按人頭計太少人需要)請語言治療。限於資源几個同学一齊 上堂,所以一定要自己在外面找。

首頁

尾頁

跳至