自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Jasmine-4711 發表於 18-9-20 23:32
如中学冇支援,可能你要考慮轉校。有些小学及中学,Sen support是有口碑的。

自閉除非輕微,如過倒面试, ...

我仔已經有個好好既遊戲治療師跟左9年,而且佢高功能,成績好,所以我對但將來就業有信心

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 18-9-20 23:40
你冇自己找語言治療師?6歲前是黄金冶療期,你別錯過。

中小学一個月得一次語言治療,有些校甚至唔夠津貼 ...

政府一直有跟進,依架升上小一,pass左比學校跟,今日上左第1堂~

我女語言理解無問題,係表達能力就差d~

因為我女平時好多野講,學校老師話佢把咀可以全日唔停,由9點返學講到5點放學,所以身邊人一聽到話佢語言遲緩都o哂~

姑娘話佢係表達上,好多時講野無頭無尾,同埋唔識分先後次序,可能因為佢個人好急,乜都要快,所以講再一忽忽~

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

小manman 發表於 18-9-21 00:17
政府一直有跟進,依架升上小一,pass左比學校跟,今日上左第1堂~

口不停是過度活躍症的一種,通常是四肢不停,但也有口不停的。

表達能力弱,講野一忽忽有頭已尾有尾冇頭,用錯詞語或連接詞,冇邏輯唔make sense.聽到別人一頭霧水....要找語言治療師了。学校一個月一堂幾個同学上,是足夠的。除了在校外学,在家也要多和她談話。大些要和她討論時事預備升中面試。

在学校,聽講讀寫都要考試。

翡翠宮

Jasmine-4711 發表於 18-9-21 08:49
口不停是過度活躍症的一種,通常是四肢不停,但也有口不停的。

表達能力弱,講野一忽忽有頭已尾有尾冇頭 ...

知道,thx

我知道口唔停係adhd其中1個特徵,其實,佢的徵狀接近中哂~

6月第1次見醫生,醫生話其實差唔多中哂,但佢聽到我話佢有進步,同埋未夠6歲,所以想睇埋上小學點先,再觀察多半年,12月再見,到時睇下情況係惡化定持續有進步,再睇下需唔需要開藥~

所以我先覺得一日精神科醫生未確診,佢都只係疑似~

cac個陣的報告係寫佢專注力弱及較活躍 ~

珍珠宮

好媽媽勳章

申請做紀律部隊會有影響

水晶宮

小manman 發表於 18-9-21 00:17

上左小學慣嗎?
我仔仲細幼稚園仲包容到、係擔心小學。
未評估應該都九成係、我自己有搵專注班上但用途唔大

大宅

jaycee_mami 發表於 18-9-21 10:08
申請做紀律部隊會有影響

其實病曆係私人資料,點解會有影響?jm,我唔係想challenge你,但想了解清楚,係你自己or家人既親自經歷定係聽人講?

因為我都遇過一個家庭係因為聽過話會影響第時個仔見政府工所以點勸都唔帶個仔去睇醫生。錯過緊治癒既黃金時間!

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 18-9-21 10:24
上左小學慣嗎?
我仔仲細幼稚園仲包容到、係擔心小學。
未評估應該都九成係、我自己有搵專注班上但用途唔 ...

只要有其他小朋友玩就得,佢適應能力不嬲好強,但佢就唔太鍾意小學比較多功課,同埋佢話小學d老師好煩,點煩法佢唔識講~

佢鍾意幼稚園多d,佢話幼稚園少d功課,同埋老師無咁煩~

水晶宮

coffeejoeybb 發表於 18-9-20 23:06
我下星期去cac,但小朋友已9歲。 專注力不足
,都有朋友同我講,個file跟成世 。

我無諗過呢樣野、算係精神病?咁細個就要跟一世.....

水晶宮

小manman 發表於 18-9-21 10:28
只要有其他小朋友玩就得,佢適應能力不嬲好強,但佢就唔太鍾意小學比較多功課,同埋佢話小學d老師好煩,點 ...

女仔好像比較少過動、咁佢上堂坐得定嗎?幼稚園老師說小一一堂40mins會好大穫
想請教下你點揀學校?

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 18-9-21 10:32
女仔好像比較少過動、咁佢上堂坐得定嗎?幼稚園老師說小一一堂40mins會好大穫
想請教下你點揀學 ...

我當然揀間唔谷架喇!!

好多家長揀哂d一線的谷學校,我就冷手執個熱煎堆,揀左1間唔谷的2線學校~

結果自行個轉已經入左

水晶宮

小manman 發表於 18-9-21 10:34
我當然揀間唔谷架喇!!

好多家長揀哂d一線的谷學校,我就冷手執個熱煎堆,揀左1間唔谷的2線學校~

Lucky
我地區有間受歡迎happy school , 諗下博唔博好

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 18-9-21 10:32
想請教下你點揀學 ...

係屋企,佢坐係度個pat pat都好似比針吉咁~

好記幼稚園時k1時,老師同我講佢會上上下堂,自己離座,所以安排左佢坐第1排,要另1個老師坐佢側邊~

到k2就話佢好活躍,專注力比較弱~

k3老師就話佢超級多野講,完全控制唔到,無時無刻都要講,無人同佢傾偈,佢都可以自言自語,同埋都係好活躍,專注力弱,好易比其他野令佢分左心~

k3見最後個次家長日,老師好坦白同我講,我以前係幼師,所以佢睇得出我跟得好好,好有方法跟,但我女的學習能力係中尾,我打趣話我有跟都係中尾,如果唔跟應該包尾~

老師仲話睇下見醫生點講,有需要可考慮食藥,咁佢會控制得好d,專心d~

翡翠宮

小manman 發表於 18-9-21 10:40
係屋企,佢坐係度個pat pat都好似比針吉咁~

好記幼稚園時k1時,老師同我講佢會上上下堂,自己離座,所以 ...

當時老師同我講,佢只要求我女排隊時安靜,規定佢將咀巴拉埋拉鍊一陣,但佢都做唔到,如果個咀唔講野,就輪到個身不停咁「旭身旭勢」

第1次見完精神科醫生時,有一式2份表比老師同家長填,我見到老師tick得好差,評語仲寫會影響課堂秩序,同埋影響老師授課~

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我在呢個TOPIC 留言了5-6次, 也不知BK問題定咩....出極出唔到, 激鬼C。

我仔去年小一開學, 都去政府度check(由k2開始排),
臨床心理學家評估完, 係話佢adhd同早期學障徵狀。
之後排精神科, 但要排到出年9月先有得睇。
現階段係冇藥食.....

之後小一, 老師既評語, 都主要係話佢專注力差些, 但與人相處係沒問題, 人亦好helpful 同開朗。其實好多人話睇唔出佢有....不過佢的確係有學習困難, 唔係記到D字。
之後剛剛個暑假, join 了暑期託管, D姑娘就話我仔好不受控, 話佢嚴重了好多。
咁其實表哥性格同我仔好相似, 當年表哥就去了CHECK 感統, 係前庭問題。最後用音樂治療係好了好多, 無需食藥。早排我帶了佢去CHECK 感統, 最後職業治療師評估佢係感覺統合 - 前庭問題....
其實有D小朋友有感統問題, 徵狀同ADHD 好相似。

「未有效處理前庭刺激的兒童往往尋求更多的前庭刺激,試圖使他們的系統成熟,並且可能需要在白天移動很多。 這可能導致煩躁不安以及注意力和注意力的困難,特別是在課堂環境中, 小朋友反應系統意味著大腦沒有充分處理前庭輸入,這可能直接影響他的注意力/注意力,並且由於他們的前庭系統無法過濾和處理輸入信號,兒童也可能遇到協調和空間意識困難的問題。」

現在我仔都跟職業治療師指引, 在家做一些MOVEMENT。
又好似真係好佐少少, 上了小2後, 企理佐, 定佐少少。
(不過亦可能小2老師比較嚴, 我仔欺善怕惡。)

遲下會做埋迫音樂治療, 希望會好D。

其實ADHD 既徵狀, 我仔係中了9成9。
我到現在都好疑惑, 究竟係ADHD定感統。
不過如果感統既治療係對仔仔有幫助, 我當然希望可以見到佢有進步, 而唔洗去食ADHD既藥。
我現在都未敢講, 感統既治療有好好成效(才剛開始)。
不過我覺得樓主可以嘗試了解下, 小朋友會否有感統問題。
如ADHD 方面未正式治療/食藥, 可以不妨試下, 尤其見你對ADHD要睇精神科, 有點抗拒。
倒不如去CHECK會唔會係感統前庭問題, 如是者, 可能在MOVEMENT 同音樂治療, 可以得到幫助。
咁就唔需要ADHD 治療。當然如果最後唔得, 都係要跟返ADHD 治療啦~ 始終要對症下藥嘛!
Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 18-9-21 11:35
我仔都算高功能,佢成績都ok, 請問你仔揀中學時,你有特別考慮嗎?

我當初揀學校有留意佢有冇資源,本來中一,二都有言語治療及社交小組,點知今年換左校長後就乜都冇 學校只求分數,我仔返而輕鬆左

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

是是但但 發表於 18-9-21 11:20
我在呢個TOPIC 留言了5-6次, 也不知BK問題定咩....出極出唔到, 激鬼C。

我仔去年小一開學, 都去政府度chec ...

請問邊到揾音樂治療?
我仔同你描述好似,
e院話佢ADHD,但亦曾經有社工話佢感統,
其實點先確診係邊樣?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

babyhowie 發表於 18-9-21 11:50
請問邊到揾音樂治療?
我仔同你描述好似,
e院話佢ADHD,但亦曾經有社工話佢感統,

我都係去返表哥個職業治療C 度評估同跟進。
佢會代買CD 同HEADSET, 亦會俾一系列MOVEMENT, 你回家跟住做(每日做約15MIN) 。
咁大約6-8星期, 再見一次職業治療C。

其實ADHD 同感統好似。
職業治療C都話, 好多小朋友俾評為ADHD, 但最後其實係感統, 經過感統治療後其實可以改善, 根本唔洗食ADHD 藥物。
Childhood is journey, not a race.

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至