自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 18-9-21 12:45
唔明,點解學校只求分數,你仔反而輕鬆呢?

因為佢唔鍾意參加任何活動

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

是是但但 發表於 18-9-21 12:11
我都係去返表哥個職業治療C 度評估同跟進。
佢會代買CD 同HEADSET, 亦會俾一系列MOVEMENT, 你回家跟住做( ...

可以pm資料俾我嗎?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆 babyhowie 的帖子

或者你PM你電話# 我 , 我WHATSAPP 佢卡片俾你好嗎?

Childhood is journey, not a race.

水晶宮

是是但但 發表於 18-9-21 11:20
我在呢個TOPIC 留言了5-6次, 也不知BK問題定咩....出極出唔到, 激鬼C。

我仔去年小一開學, 都去政府度chec ...

多謝你咁努力打都去分享
其實咩名都唔重要、最重要係幫到小朋友啦、我又唔太介意食藥、反而係聽過食藥都未必有用

水晶宮

小manman 發表於 18-9-21 10:40
係屋企,佢坐係度個pat pat都好似比針吉咁~

好記幼稚園時k1時,老師同我講佢會上上下堂,自己離座,所以 ...

我而家先明老人家講patpat尖既係咩意思..
日日煩到嘔、做事拖拖拉拉、講極唔聽、街外人只覺係你寵壞佢、老人家就話你湊一個都咁
最慘係另一半係疑似的豬隊友、對住佢地真係抑鬱、激到人死都一陣就嘻皮笑臉

禁止訪問

大宅

blackberry 發表於 18-9-21 00:10
我仔已經有個好好既遊戲治療師跟左9年,而且佢高功能,成績好,所以我對但將來就業有信心
...

可以pm治療師資料嘛?

子爵府

畀面勳章

是是但但 發表於 18-9-21 11:20
我在呢個TOPIC 留言了5-6次, 也不知BK問題定咩....出極出唔到, 激鬼C。

我仔去年小一開學, 都去政府度chec ...

請問你是在哪裡check感統?

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

唔通有影響就唔睇醫生咩?點都要醫左先啦

水晶宮

luckybaby2011 發表於 18-9-22 10:12
多謝你咁努力打都去分享
其實咩名都唔重要、最重要係幫到小朋友啦、我又唔太介意食藥、反而係聽過 ...

好彩出之前copy了,真係打佐好耐先出到。其實呢排都係咁。

咩名唔重要,不過誤診會變得重要。職業治療師同我講,其實當中有些個案係感統,卻當了adhd, 所以佢地食藥係唔會有幫助,所以對症下藥好重要。如果真係感統,就唔洗食藥,每日做多少少動作,花些少時間就幫到孩子,呢樣係我渴望的,食藥唔係洪水猛獸,但我覺得《非必要》既,就無需食啦。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

luckybaby2011 發表於 18-9-22 10:14
我而家先明老人家講patpat尖既係咩意思..
日日煩到嘔、做事拖拖拉拉、講極唔聽、街外人只覺係你寵壞佢、老 ...

我情況exactly 同你一樣。其他人唔明係咩,只將佢地納入曳,唔聽話唔受控,家長縱容..... 佢地唔明我地點樣教到牙肉出血.... 身心俱疲

水晶宮

是是但但 發表於 18-9-22 11:10
我情況exactly 同你一樣。其他人唔明係咩,只將佢地納入曳,唔聽話唔受控,家長縱容..... 佢地唔明我地點 ...

我唔想佢影響到人就人盯人、不明既就話我太緊張叫我放手、我只知睇少一眼都唔得囉
真係威迫利誘牙血眼淚都出齊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

IloveJJ 發表於 18-9-22 10:27
我仔都係,最好齋讀書。

咁請問你話中學要自己响出面搵訓練,係訓練邊方面呢?去到中學還要訓練嗎?

我仔只係每星期一次約2小時遊戲治療, 其他佢都唔肯去

大宅

回覆樓主:

Del

水晶宮

cathylaw22 發表於 18-9-22 12:04
我仔都有ADHD問題,大家有冇興趣開個WhatsApp group大家交流下?如果有就pm 我啦~
...

翡翠宮

luckybaby2011 發表於 18-9-22 11:20
我唔想佢影響到人就人盯人、不明既就話我太緊張叫我放手、我只知睇少一眼都唔得囉
真係威迫利誘牙血眼淚都 ...

到我地真係放手,又話我地唔教~

乜都佢地講哂~

水晶宮

好媽媽勳章

xp_terry 發表於 18-9-20 14:29
今日係醫院見左醫生,評估專注力較弱,活躍,轉介精神科,請問對佢大個考政府工,專業試會唔會有影響?因為 ...

當前問題要先處理吧!
除非你唔係香港發展,否則乜都係成績行先,讀唔掂仲點申請政府工。

我2個仔女都有返政府精神科覆診,醫生話有需要食藥就食,不過個份量無食足但見效。
小學有支援,尤其大仔,佢情緒上落太大。
反而細女只係1,2年嘅小組,佢上堂唔騷擾仲要係全班最專心果幾個,成績一直名列前矛,老師們都超錫佢,所以佢更加用心。

現2個都已係中學生,揀中學時都有問過下醫生意見,仔果間原來都好多同學仔返去覆診,學校都好有愛心,好包容,完全估唔到間學校係咁。
女今年中一,如果佢 keep到小學時嘅學習態度,應該都無鑊氣。學校開學前都有老師聯絡,問返佢小學情況。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

是是但但 發表於 18-9-22 11:08
好彩出之前copy了,真係打佐好耐先出到。其實呢排都係咁。

咩名唔重要,不過誤診會變得重要。 ...
請問你係邊間做感統? 謝謝

水晶宮

Danjunior 發表於 18-9-22 23:20
請問你係邊間做感統? 謝謝

hi, 不如你pm我電話,我whatsapp職業治療師卡片俾你。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至