自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

奶奶打算回鄉探親數天, 印傭將同行陪伴照顧,得知印傭需先申請中國簽證, 有搜尋過資料了解,但仍有些訊息不太肯定, 也試過致電灣仔中國外交部及中旅熱線, 但均忙線無人接聽,希望求教有這方面經驗的jm:

1) 僱主只提交所需文件証件讓印傭帶去申請而不出席, 可以嗎?

2) 見有建議可於羅湖或皇崗做落地簽證, 但有說落地簽證容許逗留的地點不能超越深圳範圍, 真的嗎?

3)請問僱主或印傭是否需要準備一些信件說明申請簽證原因?有範本可分享嗎?

4) 家傭的勞保保障是否不涵蓋香港境外的狀況?若是, 請問過往有經驗的jm有否另外替家傭購買旅遊保險?

5) 可否網上預約提交申請?
謝謝! [sm

禁止訪問

好媽媽勳章

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

依家要去 中國簽證申請服務中心 辦理

http://bio.visaforchina.org/HKG2_ZH/

男爵府

虎到金來勳章

LittleRoxie 發表於 18-9-20 14:36
去中旅社搞

謝謝解答

男爵府

虎到金來勳章

Poyau 發表於 18-9-20 15:26
依家要去 中國簽證申請服務中心 辦理

http://bio.visaforchina.org/HKG2_ZH/

謝謝解答

大宅

回覆樓主:

我都系經中旅搞!!雖然貴D,不過方便唔洗煩!而家簽證審核好嚴,填錯少少野就彈返轉頭!!所以最好提前少少整,同埋帶埋工人去整!申請簽證的信,範本中旅有!

男爵府

虎到金來勳章

Yiuio 發表於 18-9-20 16:49
我都系經中旅搞!!雖然貴D,不過方便唔洗煩!而家簽證審核好嚴,填錯少少野就彈返轉頭!!所以最好提前少少 ...

請問中旅代辦收費幾多?

要唔要交僱主身份証正本比中旅 keep到做完申請?

大宅

maoma 發表於 18-9-20 16:52
請問中旅代辦收費幾多?

上次整一次性簽證好似$7百幾!只需要僱主身份證副本,工人passport, 合約,身份證,簽證聲明信,相,同埋申請表格~

男爵府

虎到金來勳章

Yiuio 發表於 18-9-20 16:58
上次整一次性簽證好似$7百幾!只需要僱主身份證副本,工人passport, 合約,身份證,簽證聲明信,相,同埋申 ...

謝謝你嘅詳細回覆,明白了

大宅

回覆樓主:

要填寫中國的地址,例如酒店地址,印傭印尼地址,父母名,緊急聯絡人電話,帶合同,同埋在中旅要影相

男爵府

虎到金來勳章

iconmama 發表於 18-9-20 17:03
要填寫中國的地址,例如酒店地址,印傭印尼地址,父母名,緊急聯絡人電話,帶合同,同埋在中旅要影相
...

應該會住在鄉下親戚屋企,那填親戚地址已可以?

如租酒店,但申請簽證時未落實 book哪一間酒店,填住大機會入住果間先可以嗎?

大宅

maoma 發表於 18-9-20 17:06
應該會住在鄉下親戚屋企,那填親戚地址已可以?

如租酒店,但申請簽證時未落實 book哪一間酒店,填住大機 ...

應該可以,佢地唔會查地址,但你要準備親戚屋企地址資料填寫

寶石宮

2023年兔年勳章

maoma 發表於 18-9-20 16:40
謝謝解答

不用客氣

寶石宮

2023年兔年勳章

maoma 發表於 18-9-20 16:52
請問中旅代辦收費幾多?

可參考中旅社網頁

http://www.ctshk.com/visa/chinaVisa.htm#

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

而家申請中國簽證,張相要求煩到個點!同申請回鄉証果d一樣咁煩,要睇住跟足唔好俾人reject
https://www.visaforchina.org/SGP_EN/generalinformation/news/282849.shtml

男爵府

虎到金來勳章

Charlotte_mom 發表於 18-9-20 23:17
而家申請中國簽證,張相要求煩到個點!同申請回鄉証果d一樣咁煩,要睇住跟足唔好俾人reject
https://www.vi ...

多謝提醒

男爵府

虎到金來勳章

Yiuio 發表於 18-9-20 16:58
上次整一次性簽證好似$7百幾!只需要僱主身份證副本,工人passport, 合約,身份證,簽證聲明信,相,同埋申 ...

唔好意思呀,想問多句,請問中旅收果七百幾係已包括簽證申請費,定係果七百幾蚊係代辦服務費而已, 簽證費用要另計呢?

大宅

maoma 發表於 18-9-20 14:32
奶奶打算回鄉探親數天, 印傭將同行陪伴照顧,得知印傭需先申請中國簽證, 有搜尋過資料了解,但仍有些訊息不 ...

walkin申請,一早攞籌都要等足1日,所以記得預約,要交申請表,僱主身份證正副本,外傭passport同身份證正副本,合約正副本,國內住宿證明,僱主及外傭担保書,相片,費用$550

男爵府

虎到金來勳章

Petonemama 發表於 18-9-21 11:11
walkin申請,一早攞籌都要等足1日,所以記得預約,要交申請表,僱主身份證正副本,外傭passport同身份證正 ...

多謝資料,唔該哂!
請問僱主是否一定要親身同工人一齊去申請?定係姐姐帶齊文件證件去申請就可以?

大宅

maoma 發表於 18-9-21 11:22
多謝資料,唔該哂!
請問僱主是否一定要親身同工人一齊去申請?定係姐姐帶齊文件證件去申請就可以?
...

我今日整完,比以前麻煩好多,本身工人自己去,但搞唔掂,結果我返緊工要過去幫手,一定要地址證明。結果我上網book 左間酒店,可以退消個種,拎埋張酒店預訂書先成功搞掂。d人態度仲非常惡劣,真係不敢苟同。另外出左文特別講印傭簽證,可以參考下

首頁

尾頁

跳至