自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

虎到金來勳章

maysy8 發表於 18-9-21 15:16
我今日整完,比以前麻煩好多,本身工人自己去,但搞唔掂,結果我返緊工要過去幫手,一定要地址證明。結果 ...

感激感激

睇嚟呢個簽證真係唔易搞 ,咁都係陪工人一齊去申請好了,免得又要行多轉。

大宅

maoma 發表於 18-9-21 11:22
多謝資料,唔該哂!
請問僱主是否一定要親身同工人一齊去申請?定係姐姐帶齊文件證件去申請就可以?
...

吾sure,但一定吾會比身份證姐姐,所以我地係一齊去攪

男爵府

虎到金來勳章

Petonemama 發表於 18-9-21 15:50
吾sure,但一定吾會比身份證姐姐,所以我地係一齊去攪

知道

請問地址證明係咪要有姐姐名嘅信件?定係僱主?

另外,姐姐今次申請嘅係咪一次性簽證?係3個月有效期,對嗎?

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

maysy8 發表於 18-9-21 15:16
我今日整完,比以前麻煩好多,本身工人自己去,但搞唔掂,結果我返緊工要過去幫手,一定要地址證明。結果 ...

工作需要,成日要幫外國人做中國簽證,真係煩左好多
我叫佢地影相果堆instruction,水蛇春咁長,怕唔合格又要再攪

注意事項:
相除左上面條link規定,仲一定唔可以同passport中任何相片一樣(以前用過即唔係近期啦),試過衰左次,因老闆上年申請美國簽證用過同一張相,衰左

張form簽名一定要match到護照簽名,如護照未簽,一定要簽返

機票酒店booking要足,要match返表格寫嘅旅遊日期。最好有埋行程,每日去邊

如果護照2015年後發,最好帶埋舊護照

如果有去過阿拉伯國家巴基斯坦xx斯坦果d,要在附加部分填寫原因

外傭不嬲返大陸都係當遊客,唔可以話去工作(除非你打算申請工作簽證)

大宅

maoma 發表於 18-9-21 16:14
知道

請問地址證明係咪要有姐姐名嘅信件?定係僱主?

吾係住址證明ar,係去大陸旅遊證明,例如酒店booking

男爵府

虎到金來勳章

Petonemama 發表於 18-9-22 08:44

明白了 謝謝解釋

男爵府

虎到金來勳章

Petonemama 發表於 18-9-22 08:44

請問是否出示僱主預訂酒店的證明就可以? 還是要顯示有姐姐為訂房客人的證明?

問題太多,不好意思麻煩哂

男爵府

剛剛按上面網址去幫印姐做完中國簽證諗住帶她回鄉過年,其實也很容易,只係印姐比較笨,還是我跟她一齊去做的,按簽證中心所需資料提交就可以了,中國簽證部灣仔資本中心收費550元,中介或中旅可能要收多幾百元
所需資料:
1.填表
2.相片(白底48mm*33mm)
3.合約,僱主及申請人身份證Copy及正本
4.護照copy(香港簽證頁及相片資料頁)及正本
5.目的地酒店訂單(叫旅行社出張訂單未付款確認那種就可以了,訂單上有申請人姓名及逗留日期與填表前往的地址要一致)
6.擔保信(僱主及申請人各一份),網上有下載
如果沒有目的地酒店訂單,你話住鄉下親戚家就要提供當地房產證,所以出酒店訂單是最方便的.

其實跟簽其他國家簽證所需資料都差不多

四個工作天拿收費回條去取回護照及中國簽證就可以了,誰去取都可以只要出示收據

請於網上先預約前往申請的日期及時間,因為超級多人,即使預約了也需一小時左右

中國簽證中心地址:
灣仔告士打道151號資本中心20樓

謝謝樓上的分享讓我順利慳了幾百元中介簽證費

男爵府

虎到金來勳章

candytsy 發表於 19-1-16 15:46
剛剛按上面網址去幫印姐做完中國簽證諗住帶她回鄉過年,其實也很容易,只係印姐比較笨,還是我跟她一齊去做的, ...

多謝分享

複式洋房

candytsy 發表於 19-1-16 15:46
剛剛按上面網址去幫印姐做完中國簽證諗住帶她回鄉過年,其實也很容易,只係印姐比較笨,還是我跟她一齊去做的, ...

見到你回覆太好了
之前幫姐姐整過 到期打算聽日去續
之前都係就咁提供親戚地址就批
請問而家一定要提供大陸地址證明?
如大陸房產證嘅副本?
另外相片的話我用返上次(半年前)幫姐姐申請中國visa的佢會唔會reject

男爵府

hazcps922 發表於 19-1-16 19:39
見到你回覆太好了
之前幫姐姐整過 到期打算聽日去續
之前都係就咁提供親戚地址就批

新例大陸地址非酒店必須出示該地址房產證

首頁

尾頁

跳至