自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

我以前都係咁,個個月都翻發咁滯,仲每次都發高燒,睇西醫話有菌都,一定係食抗生素ga la,但食完個人又虛,又易翻發。後來睇中醫,原來中醫都work 的,當我一翻發就睇中醫,慢慢翻發既程度一次比一次輕,到後期翻發都無發燒。。到而家斷左尾我都好感恩。

複式洋房

Belsa 發表於 18-9-20 18:32
我以前都係咁,個個月都翻發咁滯,仲每次都發高燒,睇西醫話有菌都,一定係食抗生素ga la,但食完個人又虛 ...

你睇開邊個中醫,可否介紹下

大宅

Leekwan1234 發表於 18-9-20 18:09
恭喜你可以斷尾
我而家日日狂飲水,每個鍾都去1-2次廁所,自己帶tissue去廁所,盡量乾淨。中醫話我個人抵抗 ...

同你先生 ML 完一定要立即去洗下身.

男爵府

我有腎炎個個月尿道炎都會發作,後來都是聽啲K J M講我先至開始食紅霉素膠囊, keep住日日食依家無返發

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

如果感染左陰道炎, 會好容易尿道炎,兩者反復互相感染的。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

大宅

親子王國15週年勳章

平時唔好用護墊

複式洋房

andyman 發表於 18-9-20 21:54
如果感染左陰道炎, 會好容易尿道炎,兩者反復互相感染的。

其實我唔係好識分
不過我見啲JM話陰道炎陰道係會痕,有白帶或者分泌會有味,但呢啲我全部都冇,淨係痾血尿,去廁所時痛,同去完又想再去

大宅

要飲多d水,同吾好忍尿。得閒食下乳酪

男爵府

回覆樓主:

每次愛愛完即去小便,冲走尿道口细菌。
我以前成日翻發,J M教依個方法後7,8年無翻發过

男爵府

回覆樓主:

可試食d-mannose甘露醣
我在iherb買,牌子是now foods
我早前幾有大半年反反覆覆尿道炎發作,紅莓汁紅莓素都幫唔到,google見有人介紹呢隻就買黎試
買返黎再發作我就試下食啦,點知好返之餘仲斷埋尾

伯爵府

Leekwan1234 發表於 18-9-20 14:57
之前都試過有尿道炎,但近半年持續反發,每個月最少發一次,密過m到Keep住食抗生素,keep住病,已經睇過哂 ...

我曾經有十多年無再出現,最近又黎番,要食抗生素才止,但又經常番發,但近兩次輕微有人教99叫我飲洗米水,真係work 慳番兩次醫藥費

禁止訪問

大宅

食紅苺素,飲西梅汁

飲多啲水,唔好忍尿

勤換底底

同埋愛愛完之後要儘快去一次小便,以保持尿道口清潔

侯爵府

回覆樓主:

要飲100%紅莓汁,唔好飲concentrates 嗰啲。每次同老公行房前淨沖身,行房後即刻痾尿同沖身。

子爵府

Leekwan1234 發表於 18-9-20 14:57
之前都試過有尿道炎,但近半年持續反發,每個月最少發一次,密過m到Keep住食抗生素,keep住病,已經睇過哂 ...

樓主, 我同你一樣, 近呢半年又係一個月發一次, 睇過晒婦科, 照過晒都過無事, 中左菌,食既藥亦都對抗到, 唔知點解成日番發。 我都好苦惱。我試過月頭番發完, 月尾再黎過。

複式洋房

hkitty09 發表於 18-9-20 23:13
樓主, 我同你一樣, 近呢半年又係一個月發一次, 睇過晒婦科, 照過晒都過無事, 中左菌,食既藥亦都對抗 ...

食完藥好番,一到m到日子或者ML完又發過,啲藥愈黎愈冇用咁
我想問你每次發時番唔番到工,定係我自己太廢次次都番唔到工(emoji) (因為我番工車程要個半鍾)

子爵府

我都試過半年嘅非人生活,感染咗隻好勁嘅抗藥性菌

除咗上述嘅方法,行埋後除咗要沖涼,亦一定一定要小便
同埋大大之後沖pat pat或用濕廁紙清潔

複式洋房

s0650993 發表於 18-9-20 23:20
我都試過半年嘅非人生活,感染咗隻好勁嘅抗藥性菌

除咗上述嘅方法,行埋後除咗要沖涼,亦一定一定要小便

點樣搵到隻菌?
最後點斷尾?

子爵府

Leekwan1234 發表於 18-9-20 15:21
回覆 momofish2002 的帖子

我其實已經照咗腎同膀胱,醫生話咩事都冇,又冇腎石又冇瘤,種菌又種唔到,但用 ...

有冇試過戒糖? 唔食任何甜品, 飲品都唔飲糖份, 我之前都係反覆返發, 戒糖好返, 我係連朝早杯咖啡都唔落糖。

子爵府

AC117 發表於 18-9-20 22:30
我曾經有十多年無再出現,最近又黎番,要食抗生素才止,但又經常番發,但近兩次輕微有人教99叫我飲洗米水 ...

洗米水駛唔駛煲熟先架呢?

首頁

尾頁

跳至