兩父子都唔食菜 激死

HannahChow
|

C6份工算多應酬 時不時大魚大肉
出面同屋企又少食菜 因為唔中意
搞到已經有痔瘡一排喇
依家仔仔見到就有樣學樣喎
叫佢食菜死都唔肯食 發晒脾氣咁 氹又試過 鬧又試過
叫佢食菜就扁晒咀 好驚佢會好似C6咁

比佢地激死

無話可說
|
無計,大大下可能好d呢!我仔同老公都係食肉多,但近年無啦啦都食少左,食左多菜同魚
BLouie
|
整d餃子(多菜少肉),生菜包等等
HannahChow
|
無話可說 發表於 18-9-20 15:08
無計,大大下可能好d呢!我仔同老公都係食肉多,但近年無啦啦都食少左,食左多菜同魚
...

又會咁得意忽然食多左菜既
超級特務
|
菜飯
餃子
HannahChow
|
BLouie 發表於 18-9-20 15:11
整d餃子(多菜少肉),生菜包等等

佢地都會食架 白菜豬肉餃呢類

因為有肉係入面!!

叫佢地剩食一碟菜就頭痕了
無話可說
|
HannahChow 發表於 18-9-20 15:16
又會咁得意忽然食多左菜既

老公就懶健康扮靚仔 我仔就唔知呀,上左中學食少左好多肉,話食得多滯,但以前高小一大塊12安士牛扒食晒架
manman豬
|
正常人都鍾意食肉既
com7hk
|
回覆 HannahChow 的帖子

整菜肉雲吞比他們吃
joanneqq1205
|
到時去唔到all屎就知味道
HannahChow
|
無話可說 發表於 18-9-20 15:26
老公就懶健康扮靚仔 我仔就唔知呀,上左中學食少左好多肉,話食得多滯,但以前高小一大塊12安士牛 ...

小學時就食晒成塊12安士既牛扒
最怕係小朋友細個養成左習慣就改唔到 到時有排煩
無話可說
|
HannahChow 發表於 18-9-20 15:47
小學時就食晒成塊12安士既牛扒
最怕係小朋友細個養成左習慣就改唔到 到時有排煩
...

係呀,我仔係比較大食,而家中三晚餐食2碗飯架 不過仲細都要養成下食菜,再唔係食多d生果或者瓜呀豆呀咁,我個仔唔肯食生果,但菜同豆都ok
HannahChow
|
joanneqq1205 發表於 18-9-20 15:40

仔仔早幾日成日同我講痾唔到poo poo
我同佢講 唔食菜就痾唔到poo poo
佢話唔信
monkeydiary
|
HannahChow 發表於 18-9-20 15:05
C6份工算多應酬 時不時大魚大肉
出面同屋企又少食菜 因為唔中意
搞到已經有痔瘡一排喇

試下一碟肉同菜一齊煮,另一碟就淨菜(可炒可烚),我都係咁煮,可能因為炒菜好味d, 慢慢我c6都肯食多d菜,佢之前都係唔肯食菜架!
joanneqq1205
|
HannahChow 發表於 18-9-20 15:51
仔仔早幾日成日同我講痾唔到poo poo
我同佢講 唔食菜就痾唔到poo poo
佢話唔信

飲益力多喇
最有用
emimi
|
我細仔都唔肯食菜,有睇過醫生話唔食菜肯食蕃薯都ok,都夠纖維poo poo,佢雖然唔食菜但去廁所又冇乜困難,所以話自己唔食菜都唔怕,激死我
mugtaitai
|
HannahChow 發表於 18-9-20 15:19
佢地都會食架 白菜豬肉餃呢類

因為有肉係入面!!

有肉唔緊要,飲食要均衡,有菜有肉有澱粉質,雲吞餃子呢 d 有晒所需營養,想佢地食多 d 菜你就包多菜少肉版本囉,唔使一定要淨係食一碟菜㗎嘛

我仔細個調返轉,唔太肯食肉,我都係包雲吞餃子比佢食,佢平時唔肯食咩就加咩落餡度,呢個係我嘅殺手鐧
Jasmine-4711
|

多肉少菜,唔止冇pooh pooh及營養唔均衡,有兩位長輩大腸癌,其中一個割得多,要靠造口排大便

試下混合肉和菜,佢不會花時間揀肉食但lur菜出来。例如菜肉餃子,肉粒炒雜豆(frozen mixed veg),菜絲同飯lo均才入碗
Koeyshan
|
joanneqq1205 發表於 18-9-20 15:40

我女就係咁 間唔中㢌到有血 而家驚死 肯食菜 不過只食菜心
花生油子
|
我有親戚個仔都係完全唔食菜 呀媽唯有煲飯果陣加粟米粒同埋黎麥,,唔知有冇用。不過佢個仔係超級肥,,肥到應該接近200磅