佢地一知我有左,個個都勁緊張

fungfungsiubb
|
屋企人知道我有左之後都好緊張,個個都走黎同我講要點做點做。有個親戚仲突登買左一堆supplements,叫我每日都要食。但我個人本身好怕吞藥,個d仲要好大粒,係咪一定要食先得架?
kayikayi293
|
fungfungsiubb 發表於 18-9-20 15:51
屋企人知道我有左之後都好緊張,個個都走黎同我講要點做點做。有個親戚仲突登買左一堆supplements,叫我每 ...

咩supplements先?其實健康院/醫生會開...初期都係葉酸,之後就惠氏果隻,鈣同dha...其他因應身體需要醫生覺得要食先食..食物吸收好d...未出世大家已咁緊張,出左世應該重多意見....
JD930    發表於 18-10-11 09:17
迷你兵團
|
回覆 fungfungsiubb 的帖子

應該個個情況都唔同,我個陣就係醫生建議我食,話可以比我補充番dha葉酸同埋鈣。
迷你兵團
|
kayikayi293 發表於 18-9-20 16:13
咩supplements先?其實健康院/醫生會開...初期都係葉酸,之後就惠氏果隻,鈣同dha...其他因應身體需要醫生 ...

係囉,未出世都已經咁緊張
babynetnet
|
我自己買黎食,有d係表姐淨比我,醫院咩都無比我……有人買埋幾好呀!
KarenC
|
你收左先,再問下醫生先決定食唔食
hamsterma
|
fungfungsiubb 發表於 18-9-20 15:51
屋企人知道我有左之後都好緊張,個個都走黎同我講要點做點做。有個親戚仲突登買左一堆supplements,叫我每 ...

頭三個月係要食葉酸嘅
melomelomelody
|
之前睇話過量唔好,你可以產檢嗰陣問下醫生食邊樣啱。

https://www.sundaykiss.com/333524/健康/消委會-孕婦-維他命補充劑-葉酸-嬰兒自閉/
ilikepanda
|
不要受他們影響,我都無吃補充劑,能不吃就不吃,除非吸收有問題,要不然平時若營養均衡,基本上不太需要。
從另一角度看,他們只是關心你呢,但他們的反應會讓你更緊張,所以自己要放鬆心情。要不然會影響胎兒的啊。
puppydingo
|
只係會食醫生開果d
haha748494
|
證明屋企人都緊張你同BB。要服用保健品,最好問下醫生意見。
發達喇
|

我同你一樣都怕吞藥,所以陀緊個陣就揀左飲媽媽奶,每日飲番杯當早餐咁飲去補充dha同葉酸個d~
發達喇
|
babynetnet 發表於 18-9-21 19:33
我自己買黎食,有d係表姐淨比我,醫院咩都無比我……有人買埋幾好呀!

其實我都幾羨慕,有人買埋
|
kayikayi293 發表於 18-9-20 16:13
咩supplements先?其實健康院/醫生會開...初期都係葉酸,之後就惠氏果隻,鈣同dha...其他因應身體需要醫生 ...

葉酸同鈣片好多,話呢兩隻係最重要,一定要食
|
babynetnet 發表於 18-9-21 19:33

我知佢地對我好,但d藥丸都幾大粒,食一粒都要飲好多水先得
|
發達喇 發表於 18-9-24 13:28

我同你一樣都怕吞藥,所以陀緊個陣就揀左飲媽媽奶,每日飲番杯當早餐咁飲去補 ...

但你個隻會唔會好甜?之前都有聽過媽媽奶普遍都偏甜,飲完會肥好多…
RubyYu07
|
初期食葉酸就得!佢買咁多嘢,你要sure係for孕婦食先得
RubyYu07
|
發達喇 發表於 18-9-24 13:29
其實我都幾羨慕,有人買埋

我都係啊,畢竟呢D買埋買埋都好多錢
青瓜BB
|

你食咗唔舒服誰負責?
發達喇
|
fungfungsiubb 發表於 18-9-27 12:37
但你個隻會唔會好甜?之前都有聽過媽媽奶普遍都偏甜,飲完會肥好多…

我有左個陣個口味唔同曬,好怕d太甜嘅野。我飲babynes,又唔覺得甜,仲幾淡口。同埋佢每杯都係90卡左右,陀緊個段時間日日都飲,都唔覺有肥到~