疑似大媽做“義工”清理, 鋸樹為私利!

yucl_hk
|
話說有人發現咗原來一班「義工」鋸樹,原來有目的,就係鋸走樟樹,回家自用。眾所周知香樟木造價高,唔知呢批「義工」會唔會鋸走再加工?又或者製作傢具?有區內居民回應,自言昨天亦見到類似情況,有班本土香港c9搬樹,更過份嘅係,明明樹都未死仍可以下泥,但已被「分屍」。

https://hk.finance.yahoo.com/news/%E7%86%B1%E8%A9%B1-%E9%A6%99%E6%B8%AF%E4%BA%BA%E5%81%9A%E7%BE%A9%E5%B7%A5%E9%8B%B8%E6%A8%9F%E6%A8%B9-%E8%A2%AB%E8%B3%AA%E7%96%91%E7%82%BA%E7%A7%81%E5%88%A9-032053640.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
crystal媽咪
|

vivibabyvivi
|
唔怪得阿婆拎刀仔据樹啦
~sunshine~
|
好衰
Reema
|
Stella.b
|
由佢,好過堆田

Hoining
|
yucl_hk 發表於 18-9-20 16:24
話說有人發現咗原來一班「義工」鋸樹,原來有目的,就係鋸走樟樹,回家自用。眾所周知香樟木造價高,唔知呢 ...

琴日我都見到有大媽喺啲冧機度撕機皮聞吓,原來係咁
starbuckscoffee
|
er.....佢鋸得幾多? 拎番去做支柺杖?
iki
|
我尋日都見到個男人抬咗一大舊樹走
lolo272
|
一冠上大媽就做咩都係錯? 咁如果係環保份子回收用黎做傢俱咪又係同一個名堂, 好過堆田吖。
mrsmacaroon    發表於 18-9-20 22:38
oma79    發表於 18-9-20 17:48
算死草
|
yucl_hk 發表於 18-9-20 16:24
話說有人發現咗原來一班「義工」鋸樹,原來有目的,就係鋸走樟樹,回家自用。眾所周知香樟木造價高,唔知呢 ...

理得佢,今日都仲未種返無救了,樹已死佢攞去做凳做傢俬係佢本事
T.Tra
|
唔係化
ngokwan
|
lolo272 發表於 18-9-20 16:46
一冠上大媽就做咩都係錯? 咁如果係環保份子回收用黎做傢俱咪又係同一個名堂, 好過堆田吖。 ...

Agree
hellowinn
|
運上大陸仲好,好過迫爆堆填區
elisewaiman
|
oran04
|
物盡其用,好過掉堆田區,真正的回收再用,值得支持,有必要寫到咁負面咩
Mnbvcxdsa    發表於 18-9-21 10:09
babyhoi
|
樓主你咁唔抵得啲大媽攞走,
你咪去幫手据再運去堆田區囉!
manman豬
|
點加工........... 係咁著數既話IKEA/實惠即時自告奮勇接黎做啦, 又有社會責任又有賺頭,最多咪係D老野執樹黎做行山杖
蛋豬
|
我見到屋企附近堆左一堆等緊垃圾車黎運走既樹, 當中有D好粗既樹幹係好靚好似好健康, 果刻我都好希望有人執左佢物盡其用!!!
之前已經有人講過, 政府話好難等到人去回收, 所以全部都會送去堆填!!!
cy101
|
未死再種? 唔係呀?