0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個b12日人仔,全人奶,大概2-3個鐘飲一次奶,每次大約飲到70ml左右,正常嗎?

我是全職媽媽,想全人奶
1. 究竟全泵好定埋身餵好?

2. 埋身餵嘅話,每次餵一邊胸定兩邊都餵曬?

3. 每次要餵幾耐到?點先知丫b飽未?因為佢有時啜啜下又瞓著左,擺佢落床又喊又未食夠咁!

4. 埋身餵洗唔洗set好時間幾耐餵一次?定佢喊先比佢食?

5. 如果我埋身餵每次餵一邊胸,另一邊胸仲係會好硬好漲,可以點?

6. 關於母乳儲存嘅問題,我而家泵出黎嘅奶多過佢每次食嘅份量,我想問下要點樣雪落冰格?洗唔洗雪左落下格先再擺上冰格?我平時係用儲奶樽擺係下格,但而家我想轉用儲奶袋雪落冰格要點做?

男爵府

Mrslai825 發表於 18-9-20 17:06
我個b12日人仔,全人奶,大概2-3個鐘飲一次奶,每次大約飲到70ml左右,正常嗎?

我是全職媽媽,想全人奶

12日大每次食到70ml幾好,佢食到幾多就比幾多,大前提係唔會食到嘔就得,按佢需要而比奶佢就得
1,做Ftm當然埋身好啦,唔洗洗奶樽泵奶,bb埋身會令你身體自動調節奶量,唔怕之後愈泵愈小奶
2,如果第1餐喂右邊,佢食夠鬆口,第2餐就喂左邊,第3餐右邊,如此類推,bb可能會2邊胸都食,記得每邊胸要食到鬆晒確保食到後奶,先好轉另一邊胸比佢食
3,我個仔都係唔肯埋身,所以等其他人答你吧,我都係ftm做左泵媽就快8個月
4,埋身喂係放題式咁食,其實bb頭幾個月都應該係按佢需要比奶佢,佢想食就喂,但有心理準備變成人肉奶咀 唔知係咪個個人奶bb都係咁呢

男爵府

我是全職媽媽,想全人奶

5,你覺得好漲可以泵/手擠出泥
6, 我泵完直接放冰格,會分好每餐奶嘅分量裝落奶袋,用之前早一日放番落下格解凍,食前坐暖,但冰奶愈放得耐愈有陣味,未必bb肯食,所以我一向做法係所有人奶用奶樽分裝好放下格,順序排好愈新鮮既愈後面,屋企人幫手喂奶會拎最前面既奶拎去暖奶比bb飲,我唔係富媽,我雪櫃最多得2日既奶存貨,keep住咁樣一直喂到而家

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-9-21 03:17
5,你覺得好漲可以泵/手擠出泥
6, 我泵完直接放冰格,會分好每餐奶嘅分量裝落奶袋,用之前早一日放番落下 ...

多謝曬你丫!你堅持到8個月都好犀利了 想問下你初初幾耐泵一次奶?係泵完即刻比佢食定放雪櫃等佢食果陣先拎出黎解凍?後期係咪可以隔耐啲先泵一次咖?因為我而家3個鐘左右就要泵一次奶喇 同埋如果我b肯埋身食,但另一邊胸硬/漲,係咪要等佢食完我先泵出黎?

別墅

我是全職媽媽,想全人奶

我b同你同一日出世

複式洋房

ccccco 發表於 18-9-21 07:35
我b同你同一日出世

9月8號嗎?咁你個b飲人奶定奶粉丫?每次飲幾多ml奶?

別墅

我是全職媽媽,想全人奶

3. Bb啜人奶好攰架 所以成日啜到瞓著咗 捽下佢耳仔摸下面仔 叫返醒佢再食 如果真係瞓得好冧/離咗咀 就掃咗風先 醒咗仲想食先再餵
另外如果bb好快醒 仲係咁周圍搵要食 我建議可以泵出黎餵 因為bb啜得冇咁攰會食多啲先瞓 同埋你知道佢食咗幾多

別墅

Mrslai825 發表於 18-9-21 07:37
9月8號嗎?咁你個b飲人奶定奶粉丫?每次飲幾多ml奶?

係呀9月8呀 我bb飲人奶 有時埋身有時用樽 樽餵睇到大約一餐食8-90

複式洋房

ccccco 發表於 18-9-21 07:42
係呀9月8呀 我bb飲人奶 有時埋身有時用樽 樽餵睇到大約一餐食8-90

埋身餵嘅話你會餵幾耐左右?哇,你個b餐餐都飲到80-90ml?好勁喎,幾耐飲一次?你個b會唔會成日瞓瞓下又係到叫下咁?但又唔係喊,間唔中又e幾下咁,都唔知佢做咩事,又食飽左,又換左片,真傷腦筋!搞到我瞓都冇得瞓

別墅

Mrslai825 發表於 18-9-21 07:47
埋身餵嘅話你會餵幾耐左右?哇,你個b餐餐都飲到80-90ml?好勁喎,幾耐飲一次?你個b會唔會成日瞓瞓下又係 ...

埋身我諗15-30分鐘左右 我b啜得好大力同都幾叻 係有時啜到攰瞓咗 我又整返醒佢 等佢飲多啲瞓耐啲
用樽餵我比8-90佢架 分兩次飲 飲到開始慢/停 就同佢掃一次風先 因為用奶樽會好多氣要掃咗先再飲到
有時食食下痾咗vv同poopoo要食多啲tim
都會架有時瞓唔冧 可能冇乜安全感 或者痾咗vv poopoo 或者可能差少少先full都唔定架
加油呀 好快過架啦 大啲就唔洗餵咁密

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

ftm既話我建議你埋身,其實埋身習慣咗既話真係好方便架,都唔使點用奶樽喇。埋身既話如果bb食得曬你兩邊你就兩邊都俾佢食,食唔完呢都要泵咗另一邊出黎吖,唔系好容易一邊多奶,一邊少奶。bb飽既話佢就會玩你奶頭架,唔會去吸,你自己使多幾次就feel到喇

複式洋房

ccccco 發表於 18-9-21 08:14
埋身我諗15-30分鐘左右 我b啜得好大力同都幾叻 係有時啜到攰瞓咗 我又整返醒佢 等佢飲多啲瞓耐啲
用樽餵 ...

聽落你b都算易湊喎咁 咁埋身餵你隔幾耐餵一次?用樽餵90ml佢幾耐先飲得曬丫?我餵80-90ml要成個鐘都未必飲得曬,好偶爾先飲得曬90ml!你一日入面有幾多餐係埋身,幾多餐用樽餵咖?

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-9-21 09:32
ftm既話我建議你埋身,其實埋身習慣咗既話真係好方便架,都唔使點用奶樽喇。埋身既話如果bb食得曬你兩邊你 ...

我覺得埋身好難控制啲時間同份量,都唔知究竟佢飲到幾多,同埋要幾耐餵一次好!佢成日啜到瞓著我以為佢係食飽喇,點知又唔係喎,擺落床又喊又要食!沒完沒了咁,好辛苦(emoji) 同埋點先知一邊胸食曬要轉第二邊胸丫?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

Mrslai825 發表於 18-9-21 15:26
我覺得埋身好難控制啲時間同份量,都唔知究竟佢飲到幾多,同埋要幾耐餵一次好!佢成日啜到瞓著我以為佢係 ...

佢啜到訓著係因為然後又要食係因為佢當你係人肉奶咀喇,你要小心D,習慣咗既話就好困身喇。母乳通常都係按需餵養,餓就俾佢食,所以唔知佢食幾多真係唔使擔心架

男爵府

Mrslai825 發表於 18-9-21 06:45
多謝曬你丫!你堅持到8個月都好犀利了 想問下你初初幾耐泵一次奶?係泵完即刻比佢食定放雪櫃等佢食 ...

我初初無好勤力咁每3小時泵奶,奶量keep住得60ml左右,之後每4小時泵一次,每日5~6次
我生完bb個時係1月,天氣好凍,所以泵完出泥既奶可以唔放雪櫃幾個鐘都得,室溫唔高過24度,到bb肚餓就坐暖,同埋滿月前我奶量未穩定,bb又食得密,我泵1次只夠1餐所以唔洗放雪櫃,之後奶量升到可以儲起,就分好一餐餐咁喂就入雪櫃
如果你bb肯埋身食,可以買個接奶神器接住漏出泥既奶, 只要你有輪流喂左右兩邊胸,身體慢慢會調節造幾多奶,之後你另一邊胸應該會無咁硬/漲
以我所知,如果你本身一日有6泵,然後你減為5泵,你嘅總奶量會下降,第1個月係造奶黃金期,得奶量穩定d先好再減泵

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-9-21 15:33
佢啜到訓著係因為然後又要食係因為佢當你係人肉奶咀喇,你要小心D,習慣咗既話就好困身喇。母乳通常都係按 ...

咁可以點避免丫?即係佢喊就又要再餵咁?唔洗理幾耐餵一次?

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-9-21 16:18
我初初無好勤力咁每3小時泵奶,奶量keep住得60ml左右,之後每4小時泵一次,每日5~6次
我生完bb個時係1月, ...

我而家都係3-4個鐘泵一次,但有時瞓過龍或出左去就要成5-6個鐘先泵到一次,個胸會勁漲勁硬,不過我平均泵一次都有80ml到,耐冇泵就120-160ml都試過!我多數都係泵出黎比佢食丫,因為埋身搞好耐都唔掂!可唔可以全泵住先,等佢大少少先轉返埋身餵咖?

別墅

Mrslai825 發表於 18-9-21 15:23
聽落你b都算易湊喎咁 咁埋身餵你隔幾耐餵一次?用樽餵90ml佢幾耐先飲得曬丫?我餵80-90ml要成個鐘都 ...

還可以啦 好惡死 一vv完又要飲奶 遲少少都喊到拆天 90ml我分兩次餵 餵一半左右掃風再餵 半個鐘左右 埋身大約半個鐘
我好懶 通常一日泵一至兩次咋 埋身多 泵出黎通常比佢飲一兩餐 有時埋身之唔夠陪月姨姨會用樽幫我餵多少少

別墅

Mrslai825 發表於 18-9-21 15:23
聽落你b都算易湊喎咁 咁埋身餵你隔幾耐餵一次?用樽餵90ml佢幾耐先飲得曬丫?我餵80-90ml要成個鐘都 ...

你有冇入d媽媽wtsapp group呀? 有興趣pm我 得閒可以同成班媽媽交流下

複式洋房

ccccco 發表於 18-9-21 18:41
還可以啦 好惡死 一vv完又要飲奶 遲少少都喊到拆天 90ml我分兩次餵 餵一半左右掃風再餵 半個鐘左右 埋 ...

我個b肚餓都係喊到拆天咖!你半個鐘就餵完90ml咁快嘅!好好丫!你泵咁少唔會胸漲咩?埋身隔幾多個鐘到餵一次奶丫?

首頁

尾頁

跳至