立法會個暑假點解要咁長? 是否應該縮短或取消?

germany
|

學生已開學,馬季也開鑼,為何立法會個暑假可以咁長? 不是拉布,就是流會,年終決定到嘅議案少之又少! 影響晒整個香港進步,如此低效的立法會暑假休會兩個半月實在太長,覺得一個月已很足夠,這個英治時期留下嘅傳統已不合時宜,理應修改。
我不太懂政治,只是有感而發。
特派員  政治及時事話題或最終演變成時政討論,現已移到時政擂台  發表於 18-9-21 09:20
ngokwan
|
germany 發表於 18-9-20 17:10
學生已開學,馬季也開鑼,為何立法會個暑假可以咁長? 不是拉布,就是流會,年終決定到嘅議案少之又少! 影響 ...

其實我唔明白點解可以放暑假?
已經一星期返工一次 only
mickeyeva
|

同問,都唔知點解放咁長暑假,他們暑假期間係咪都照糧出?,啲嘢堆積如山,好多民生嘢等佢哋表決通過
mysterious22
|
我唔明點解要放暑假?

同埋其實係咪應該要計出席率?唔夠出席率應該要DQ左佢,而家D議員成日選完又唔去開會,咁選黎做咩
MM2H
|
等解答
大檸樂
|
學生已開學,馬季也開鑼,為何立法會個暑假可以咁長? 不是拉布,就是流會,年終決定到嘅議案少之又少! 影響 ...
其實好想知立法會放暑假嘅由來?
howmuch
|
平時開會都自由缺席.
Jnam
|
樓主呢個真係個好好的問題, 留位睇解答
Sumyeema1
|
大檸樂 發表於 18-9-20 17:17
其實好想知立法會放暑假嘅由來?

殖民地時期,立法會好多鬼佬,暑假要返祖家。

我估。
牛子
|
當年英殖政府有暑假, 係因為想班英國議員番家鄉, 到兒家我都唔知點解呢個「優良傳統」仲要維持
Smallraindrop
|
Sumyeema1 發表於 18-9-20 17:30
殖民地時期,立法會好多鬼佬,暑假要返祖家。

我估。

回歸左20 年啦
仲港乜英正苦
成班Lazy
大笨鐘
|
我都係估以前鬼佬要返老家,所以以前嘅公務員年假係 40.5日一年,97 年以後入職嘅公務員已經同私人市場接近(14日)? 立法會應該要取消暑假!
Sumyeema1
|
Smallraindrop 發表於 18-9-20 17:33
回歸左20 年啦
仲港乜英正苦
成班Lazy

50年不變,馬照跑,暑假照放……
alicemic
|
ngokwan 發表於 18-9-20 17:12

同問, 學生哥就話放暑假啫, 大人大姐仲要收住納稅人錢竟然可能抖暑, 納稅人日日都要返工邊有暑假放呀!
luckybaby2011
|
ngokwan 發表於 18-9-20 17:12

我都唔明、大人大姐放咩暑假、仲要成日流出觀察為名既旅行團、以前就話英國人回鄉
又講到咁多項目待議、其實無左佢地社會清靜好多、加薪比警察消防清潔工人仲好
MsBusy
|
真心唔明點解佢地要放暑假,一般打工仔都無啦,垃圾會開會又有冷氣,
個個月用公帑出糧喎
AX21
|
嘩……放暑假都比學生哥放得耐,有冇搞錯,我估糧喺照出,但假就照放,否則又成班呃糧的人走出來嘈,現今越來越唔公平
oma79
|
樓主呢個問題問得好
youhello507
|
兩星期都多啦,打工仔有幾多年假?
Reminder
|

強烈要求無暑假