自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

1314625 發表於 18-9-20 20:07
如果身為專業的律師有咁嘅錯漏,我相信你可向他追討損失

唔知边間律師樓懶做。唔知佢公司名點追討?除非將來找到遺囑。

大宅

pigmom123 發表於 18-9-20 18:04
如果死者晌香港任何一間律師樓做遺囑,間律師樓一定要將張遺囑做紀錄。

你可以做嘅係揾一間律師樓,幫你通 ...

想請問如果間立遺矚律司樓已執咗,係咪無辨法?

水晶宮

親子王國15週年勳章

如果死者晌香港任何一間律師樓做遺囑,間律師樓一定要將張遺囑做紀錄。

請問立左平安紙,受益人是18定21歲才能直接承受所得的遺產?
[

珍珠宮

wing姐 發表於 18-9-20 17:36
係咪要找律師樓?

唔使證明。
直接叫你外婆攞結婚證書以未亡人身份去金鐘高等法院辦理遺產繼承,有張表要填,全部據實填,唔好填錯填漏。果處會告訴你地幾時做咩交咩,照做就是。

大宅

c9c6 發表於 18-9-20 20:49

咁你要去律師會問吓啦!

珍珠宮

c9c6 發表於 18-9-20 20:49

唔關事,佢地一定要交俾其他律師辦。而有效遺囑亦“註冊”咗,可以查返。

大宅

amychoi 發表於 18-9-20 20:56
請問立左平安紙,受益人是18定21歲才能直接承受所得的遺產?

呢個你要去問律師啦!

男爵府

打過去葉謝鄧問過,話律師樓幫唔到我地查,

男爵府

wing姐 發表於 18-9-20 22:37

其實係關於大陸有物業想轉名,要出份公証,証明公公生前冇立過遺囑

大宅

wing姐 發表於 18-9-20 22:37

咁你問朋友搵個間識做遺產承辦... 可能你冇人介紹又冇話幫襯所以耍你

大陸樓好麻煩,我之前試過要賣都係大陸律師教我哋點攪....除左要證明冇遺囑仲要證明冇私生子女.... 你不如問清楚大陸律師有冇合作開嘅香港律師介紹

男爵府

wing姐 發表於 18-9-20 22:43
其實係關於大陸有物業想轉名,要出份公証,証明公公生前冇立過遺囑

最近我都有親人去世,初步問了要搵一個大陸承認的香港律師搞的,暫時只知香港律師發張証明書就可以,但律師樓果邊無講過要証明親人生前無立遺囑(不過,明天我會再問清楚)律師樓只叫我哋諗清楚大陸有幾多物業,銀行有幾多錢等,一次過列張紙,同埋返大陸所屬的村問清楚要求張公証書有無特別的規格,因各處鄉村各處例,張公証一出無得改內容或格式,如被大陸彈回,重做要重新收費。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

cy101 發表於 18-9-20 17:59
係咪掉番轉, 邊個話佢有立嘅, 叫佢快D拎出黎!

係囉,冇,又點証明冇
Childhood is journey, not a race.

大宅

是是但但 發表於 18-9-21 00:17
係囉,冇,又點証明冇

我第一吓聽到都覺得痴線,但係大陸係要咁.

有個auntie 一路我比唔到大陸想要嘅證據證明佢老公冇私生仔女, 結果搞咗幾年層樓都賣唔到,最後... 比左一大舊錢先搞掂

男爵府

係咪要找律師樓?

如果是 "證明" ,我得法律上,邏輯上也不可能做到。

但,外婆可以去律師樓,做一份誓章 ,聲明以她的認知,外公是沒有立遺囑的。

寶石宮

2023年兔年勳章

長知識

水晶宮

係咪要找律師樓?

其實點解要証明?爭家產嗎?如唔係爭家產的話,身家under五萬,叫最親嗰個(配偶去,配偶已過身就仔女去)去民政事務處宣誓就得

子爵府

2018復活節勳章

係咪要找律師樓?
最緊要係分得遺產嘅人傾得掂數.就唔駛証明.

大宅

回覆樓主:

律師行可以做到的,叫遺囑查察,但你要找中國委托公證人做繼承遺產聲明書,要講明要做埋遺囑查察,這查察實報實銷都要$3000,逢星期二出通告,出後14天律師行冇收到任何律師行通知有為死者立遺囑,可在聲明書按此表述

大宅

iconmama 發表於 18-9-21 11:41
律師行可以做到的,叫遺囑查察,但你要找中國委托公證人做繼承遺產聲明書,要講明要做埋遺囑查察,這查察實報實 ...

又或者如果你在辦妥由香港法院發出的遺產管理證書,然後找中國委托公證人辦理繼承遺產聲明書,咁一般係唔需要再花$3000在律師行辦理遺囑查察,除非死者生前立了一份遺囑只處理大陸遺產而冇處理香港遺產(這可以是在香港立或者在內地立此遺囑),咁樣就必須要在香港做遺囑查察,才可按只處分內地遺產的遺囑辦理繼承遺產聲明書

珍珠宮

cy101 發表於 18-9-20 17:59
係咪掉番轉, 邊個話佢有立嘅, 叫佢快D拎出黎!

同感

首頁

尾頁

跳至