自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

cudy119 發表於 18-9-21 14:09
籠門任搬
可能舉報公屋都係好大仇口先去報

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

欠工人10個月人工? 欠10日都去告啦。 工人D無煙大炮。

侯爵府

cecnl 發表於 18-9-21 09:55
點解咁多人話要問清楚個姐姐意願?
無論個姐姐同唔同意落舖頭, 或同僱主有其他枱底交易, 外傭落舖 ...

係囉,即使雙方同意,件事都係唔合法

寶石宮

2023年兔年勳章

LouBB 發表於 18-9-21 15:19
我成日見到d賓賓係條村/街 度洗車、其實都犯法㗎。

幫僱主洗車可以 見問17

https://www.immd.gov.hk/hkt/faq/foreign-domestic-helpers.html

伯爵府

2018復活節勳章 熱血金章 好媽媽勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章

回覆 cudy119 的帖子

投訴黑工電話28152200
「政治乃眾人之事」-- 國父孫中山先生

男爵府

princesscupcake 發表於 18-9-21 10:09

結果點?

冇咩點架,佢想我新工人唔開心之麻!我叫左新工人唔好理佢!

男爵府

Poyau 發表於 18-9-21 17:10
幫僱主洗車可以 見問17

https://www.immd.gov.hk/hkt/faq/foreign-domestic-helpers.html

但係我之前問過 係街洗車唔得、係屋企合法停車位就得、係嗎?
王子

公爵府

我覺得要去舉報
一個違反工人姐姐逗留條件
一個講大話,點會欠十個月?你試下遲十日出糧會點

男爵府

koalachan2002 發表於 18-9-21 11:47

我可以話比你聽,我家姐姐好好,無100分都有80分,我 ...

同意, 香港人從來都唔團結, 單看小時候, 左鄰右舍都會互相幫忙, 宜家招呼都唔會打就知啦

大宅

koalachan2002 發表於 18-9-21 00:39
1. 其實邊仲有白做10個月嫁,真係講咩都有人信。
2. 周街都係電話,工人唔識1823,都識999啦。
3. 而家香 ...

yes, yes and yes! 真的好難相信。

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

拖糧十個月都仲做個工人都好有問題呢

男爵府

厚多士,決定左咪做囉,問來做乜姐

寶石宮

2023年兔年勳章

LouBB 發表於 18-9-21 18:42
但係我之前問過 係街洗車唔得、係屋企合法停車位就得、係嗎?

係街洗車其實唔可以 同是否外傭無關

首頁

尾頁

跳至