通話恐懼症

parrot1208
|
而家大家都用慣左wts/msg, 當響電話時多數係急事/麻煩野。所以感覺上有電話響都係唔好野....
八婆仔@
|
LittleSesame715 發表於 18-9-21 00:18
大家會唔會:
好多野都慣左用 msg/whatapps 傾+覆
反而唔想直接通電話

我都好覺得電話響應該係「大件事」無好野
tsung
|
mickeywinnie3 發表於 18-9-21 00:25
電話響一定sales

一樣睇法
TMC3012
|
除左公司啲寫同廠我會唔想聽, 其他我冇野喎
JoanC
|
係少咗電話,但不至於電話響會個心離一離
pillarfung
|
以前份工就有。
Bubeau
|
LittleSesame715 發表於 18-9-21 00:18
大家會唔會:
好多野都慣左用 msg/whatapps 傾+覆
反而唔想直接通電話

會呀,我仲以為係自己有問題tim
MICMATL
|
我反而比較喜歡講電話,一兩句丶唔係好熟丶時間唔夾可以打,但明明大家都在缐,不明白為何仍要逐隻字花時間慢慢打,但現在如果要打電話,最好先打訊息問下是否方便,否則直接打電話過去,就會好似很不禮貌似的。
jutau
|

仲有我好怕打電話俾陌生人,每個第一次都有啲劣
iconmama
|
我喜歡用電話多,直接些
靚豬豬
|
我唔會喎
wan_sosin
|
MICMATL 發表於 18-9-21 08:46
我反而比較喜歡講電話,一兩句丶唔係好熟丶時間唔夾可以打,但明明大家都在缐,不明白為何仍要逐隻字花時間 ...

我都係唔介意講電話,有時覺得快D, 直接D, 但如果真係想花些時間傾偈,先比對方一個message, 睇對方有無時間先打過去會較好,我都怕一打過來就問你有無時間傾,有時真係未必一接電話就得閒
Poyau
|
通常打嚟sell嘢多
LouBB
|

自己打比人 或人哋打嚟、都會先係WhatsApp 問一句、睇吓對方 方唔方便先...!

manman豬
|
無呢個問題,工作都要同人溝通,反而小朋友咁樣長大就唔好啦
貧窮媽媽
|
我會
appleyuen
|
我會呀
jeannietsui
|
唔會
尤其啲重要嘅決定或討論
唔該唔好whatsapp
直接打電話傾唔該
blackberry
|
電話响就直覺冇好野
JD930
|
LittleSesame715 發表於 18-9-21 00:36
特別啲好耐無見 / 知佢轉左做保險的人打來
真係唔想聽
有次同個做緊保險業的舊朋友whatapps

我都好怕保險人