1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB衣家21個月,佢個面由5個月開始間中會紅左一達,搽左類固醇,通常幾個星期先會返發。但由8月開始,佢既濕疹範圍大左,同紅得好勁,即使搽左藥,2日就起。

Book左皮膚科醫生,但要10頭先有得睇。咁就試下中醫,話佢濕同寒,開左啲去濕毒既中藥比我女飲。衣家雖然仲係好紅,但都算有少少改善到。

我真係好擔心佢會好唔返,會斷斷續續咁發。

別墅

Ka_ka_kwan 發表於 18-9-21 03:51
BB衣家21個月,佢個面由5個月開始間中會紅左一達,搽左類固醇,通常幾個星期先會返發。但由8月開始,佢既濕 ...

心入面有幾個問題:
1. 我見呢度有好幾個媽媽都話bb呢排起濕疹,係咪呢排空氣差?

2. 屋企有養貓,平時bb都有同貓貓一齊玩。係咪真係貓毛搞到我bb起濕疹呢? 但貓貓部我過左14個年頭,真心唔想係佢老年時唔理佢。但我又擔心bb既病情,心情好矛盾,唔知點好。

3. 中醫師話我個女係食得多瓜果菜,同埋煮粥仔飯仔既方法錯左引致體質又寒又濕毒。佢既病會唔會真係我搞成咁呢?

有人話係3歲前搞唔好就會跟一世。好擔心我趕唔切呢個時候令個病根治。
如果我媽咪仲係度就好,有人會同我分擔一下,教我可以點做(emoji)(emoji)

別墅

更新一下:
經過左1.5星期,日日食中藥,中藥搽面,加藥渣煲水沖涼,塊面終於滑返,唔鞋手。仲唔會係咁R。雖然紅印仲未退晒,但比之前好左7-8成。醫師話啲內臟仲未得,但起碼塊面啲疹已經退左7788。繼續調好身體,身體會強壯啲。

放心左唔少

可惜今日突然有鼻涕,聽日要問下醫師,會唔會影響進度先得

別墅

更新一下進度先:
本來都好返7-8成,皮膚已經變得白滑,只係仲有啲紅印姐。但大概3日前開始,佢又R返,塊面又紅返,仲要好似之前咁熱熱地。開始唸緊會唔會因為最近有少少感冒,搞到影響左個進度。

但今日唸唸下,會唔會係隔離屋裝修,所以搞到又起返濕疹。因為佢地係24號開始,係走廊度鑽野,沙塵滾滾。計返啲時間又吻合。開始工程無耐,我個女就出事。

別墅

Mateo 發表於 18-9-30 01:22
我小朋友一出世都濕疹嚴重,后來轉飲深度水解奶粉,已家一歲半已經好得七七八八。如果你BB對牛奶蛋白,雞 ...

其實我已經轉左飲能恩

別墅

Rositalky 發表於 18-10-3 23:57
而家bb點?好些未?我個b又係咁

本來好左7-8成,眼見成功在望,但呢幾日再紅返。醫師都話,身體好緊,但奇怪塊面又紅返。屬病變。我同佢講隔離屋有裝修,佢話唔怪得啦,都有好大影響架........

別墅

小野花 發表於 18-10-6 02:39
請問你 BB 睇邊個中醫?我女20m ,情況同你一樣,之前範圍好細,今日全身都係

煲粥點用錯方法? ...

我睇個中醫師係屯門架

我之前煲粥,甚至爛飯仔都係瓜+肉+米一齊放係飯煲度煲,一般會1瓜1菜(菜就分開整)或者2瓜(例如粟米蕃茄)粥或爛飯。醫師話佢食瓜菜加埋水果,分量太多,呢幾樣野濕氣重,同埋啲野一齊煲,寒性增加10倍,由6個月開始日日係咁食,日積月累,脾胃功能差晒。所以就爆出黎。
佢話食蔬菜係幫助排便,但小朋友唔洗食咁多喎,應以飯為主,餸菜要分開煮。
之前我女一日有3-4次便便,佢話咁太多,對腸道都唔好,應該一日一次咁喎。

別墅

CharlotteTilbuy 發表於 18-10-6 18:08
試下隻親舒啦,低乳糖奶粉來,
有個朋友bb都係飲佢

請問隻奶粉牌子就咁叫親舒?

別墅

Mateo 發表於 18-10-8 02:04
能恩我都試過,但系吾work。能恩吾系深度水解,吾系防敏。如果因為牛奶蛋白過敏引起的濕疹就應該飲深度水 ...

我見能恩話自己係防敏,所以先試試。請問有邊隻係深度水解?

別墅

PeppaMami 發表於 18-10-17 08:10
媽咪,你放輕鬆!濕疹就是要反覆擦cream,因為我囡出生2個月開始整塊面都係濕疹,好恐怖(emoji)睇過醫生話 ...

請問你用邊隻潤膚膏呀?

別墅

lovelywww 發表於 18-10-18 00:23
回覆 Ka_ka_kwan 的帖子

我小朋友5,6個月開始有濕疹,天生膚質易紅同敏感,到而家差唔多3歲仍然持續有 手 ...

我最近都添置左部空氣清新機,希望有幫助啦

別墅

睇埋皮膚科醫生,經過左1星期用藥(枝膏寫明不含類固醇),好返85%,但梗係仲有少少粉紅粉紅咁。眼見成功在望,希望今次真係得啦,可以還返個白雪雪女兒比我。

別墅

yannilee 發表於 18-12-5 11:14
回覆 Ka_ka_kwan 的帖子

你好, 可唔可以PM個中醫資料俾我, 我仔都係面仔有瀉疹, 好下唔好下咁... Thanks. ...

我估濕疹係會咁,有時好,但有時又出返黎,呢幾日凍返,我女啲疹又出返,但就無之前咁勁,唯有一見紅就勁搽潤膚膏

別墅

szeline 發表於 19-1-16 14:05
請問如何煮粥仔會好D?

我之前係將啲瓜呀,紅蘿蔔呀,南瓜呀呢啲瓜果類放入電飯煲同米一齊煲成粥,但醫師話咁煲果種寒性會好大,寧願粥還粥煲,料還料整會好啲,之後先撈埋一齊。
佢話我女係食唔岩野引致脾胃唔好,到積埋積埋就會爆發出黎。

別墅

szeline 發表於 19-1-18 22:12
我都係放埋一齊煲,咁出事啦!
要煲返D乜俾B食?

我唸要睇返你bb個底係咩,我原先以為我女只係濕毒,煲左啲粟米鬚,竹蔗粟米鬚加馬碲水佢飲。點知都無用。到我去睇中醫時同佢講,就比佢鬧我女係土唔飲得,太寒涼佢頂唔到,仲會發得勁。

之後睇左一個月中醫,介左瓜果蔬菜水果同湯成個月有多,只係食飯同肉魚同蛋,之後我見好左再隔多半個月先比返菜佢食。

所以我之後都唔敢話煲啲咩我女飲,就算飲都只係飲一兩啖就算。

別墅

szeline 發表於 19-1-18 22:13
仲有 雞屎藤賣?
一歲可以食魚肝油?

我都想試益生菌架,但見佢便便又好似無咩問題。唔知食唔食好。

別墅

szeline 發表於 19-1-18 22:14
早排做成個南瓜畀佢食添(emoji)(emoji)(emoji)

我都係,成日用南瓜,番茄呢啲黎煲粥仔(emoji)

首頁

尾頁

跳至