1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

asukav6 發表於 19-1-18 13:14
南瓜濕熱,濕疹b忌食!
我女1歲開始濕疹起,到損哂,手腳日包夜包,試過好多方法都唔得,之後係媽媽谷有 ...

早排做成個南瓜畀佢食添(emoji)(emoji)(emoji)

別墅

szeline 發表於 19-1-18 22:12
我都係放埋一齊煲,咁出事啦!
要煲返D乜俾B食?

我唸要睇返你bb個底係咩,我原先以為我女只係濕毒,煲左啲粟米鬚,竹蔗粟米鬚加馬碲水佢飲。點知都無用。到我去睇中醫時同佢講,就比佢鬧我女係土唔飲得,太寒涼佢頂唔到,仲會發得勁。

之後睇左一個月中醫,介左瓜果蔬菜水果同湯成個月有多,只係食飯同肉魚同蛋,之後我見好左再隔多半個月先比返菜佢食。

所以我之後都唔敢話煲啲咩我女飲,就算飲都只係飲一兩啖就算。

別墅

szeline 發表於 19-1-18 22:13
仲有 雞屎藤賣?
一歲可以食魚肝油?

我都想試益生菌架,但見佢便便又好似無咩問題。唔知食唔食好。

別墅

szeline 發表於 19-1-18 22:14
早排做成個南瓜畀佢食添(emoji)(emoji)(emoji)

我都係,成日用南瓜,番茄呢啲黎煲粥仔(emoji)

大宅

szeline 發表於 19-1-18 22:13
仲有 雞屎藤賣?
一歲可以食魚肝油?

藥材舖有,魚肝油一歲以上可以食,順便增強抵抗力,準備返學

大宅

Ka_ka_kwan 發表於 19-1-19 02:32
我都想試益生菌架,但見佢便便又好似無咩問題。唔知食唔食好。

我女便便一路都冇問題架,不過有中醫就話其實皮膚問題包括濕疹都係腸胃消化唔好引起,所以首要改善腸胃,咁我就試益生菌,又好似真係有效

禁止訪問

男爵府

我仔生到成個背都係,本來我一直都係用瑞士寶寶補濕,但今次真係吾得,生到個背紅色一撻撻,之後同佢去睇發燒,醫生話吾係濕疹,係真菌...即係成身癬....俾左真菌膏,塗左7日平左,但都係紅一撻撻~ 最後我睇多個兒科專科陳X永,佢話阿仔係濕疹引起真菌,一定要用埋類固醇,即係用完再塗真菌,再1個鐘一之補濕CREAM~ 我掙扎左幾日..第一日用2次,第2日用3次,第3,4日用2次,第5日用1次..至於真菌膏就日日3次,而家半個月就減至早晚各1次,終於OK了, 應該一路而黎係真菌...好彩睇左醫生, 希望吾好再咁攪法~ 但同一時間, 我有改善家居濕度, 要工人一洗完衫就開抽濕機,乾左就即收衫,保持家居空氣流通~ 另外食左益生菌,BB D 便便臭到暈, 量亦多,我諗佢排吾到D便便出黎,所以發係皮膚度~另外就煲健脾潤肺去濕的湯水,同埋多補濕,好明顯冇塗藥膏的位置,本身有紅疹同鞋的位,都滑返... 我會KEEP 住睇下停埋真菌膏, 有冇大翻發~ 因為這個問題已經同老公成日吵架,希望好D啦....

洋房

其實最好睇睇醫生先 ,皮膚病有好多種,未必全部係濕疹,如果真係濕疹就唔好用類固醇啦,反而真係要做致敏原測試

禁止訪問

男爵府

Ka_ka_kwan 發表於 18-9-21 03:52
心入面有幾個問題:
1. 我見呢度有好幾個媽媽都話bb呢排起濕疹,係咪呢排空氣差?

3)中醫講要點煲粥仔?可以教下我嗎

洋房

請問係邊位中醫
我仔濕疹都好勁
Thanks!

首頁

尾頁

跳至