6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我係FTM,屋企無工人,所以要兼顧家頭細務同凑B。BB而家六個半月,識轉身但未識坐同爬。佢而家日頭訓好少,所以我做家務時就唯有放佢喺地下張墊上面tummy time或放highchair上玩下玩具。我其實怕佢好悶好無聊,好似日日無咩世藝咁,但我又唔可以全天候陪佢玩。大家平時同BB通會做d咩架?

大宅

chrusluvb 發表於 18-9-21 08:17
我係FTM,屋企無工人,所以要兼顧家頭細務同凑B。BB而家六個半月,識轉身但未識坐同爬。佢而家日頭訓好少, ...

我都係FTM,冇工人,我個b好痴身,我一唔喺佢視線範圍佢就扭計 ,平時就同佢一齊喺playmat玩or 佢自己玩,我就坐sofa睇住佢,俾佢聽下or睇下d kids songs。帶佢去買餸,行公園。sat sun就同bb去下街,其實都冇咩世藝架

JD930    發表於 18-9-27 16:20

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

日頭佢應該有訓覺?你可以就去既訓覺時間去煮飯之類,盡量安排好,其實ftm既時間真係好緊湊架。佢醒既時候就多D同佢玩,6個月都可以鍛煉佢翻身之類

大宅

我都係ftm,無工人,平時係屋企就同bb係playmat玩,日頭趁佢小睡嘅時候就做家務,訓醒就會同佢出街行下,唔洗成日係屋企咁悶

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-9-21 09:35
日頭佢應該有訓覺?你可以就去既訓覺時間去煮飯之類,盡量安排好,其實ftm既時間真係好緊湊架。佢醒既時候 ...

佢日頭好少訓,有時訓1-2個鐘,有時甚至唔訓

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-9-21 09:35
日頭佢應該有訓覺?你可以就去既訓覺時間去煮飯之類,盡量安排好,其實ftm既時間真係好緊湊架。佢醒既時候 ...

你通常會同BB玩咩?我淨係睇佢自己玩,咬下玩具咁

大宅

一識坐你就覺得好玩好多架喇

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

chrusluvb 發表於 18-9-21 17:20
佢日頭好少訓,有時訓1-2個鐘,有時甚至唔訓

咁我覺得真係訓得太少喇,你試下陪佢一齊訓喇

珍珠宮

可以播音樂,比玩具佢自己揸住玩

複式洋房

我係FTM,屋企無工人,所以要兼顧家頭細務同凑B。BB而家六個半月,識轉身但未識坐同爬。佢而家日頭訓好少, ...

我都係FTM ,一樣無工人。我做緊家務果陣會放佢係自己既小天地玩,我有用圍欄圍住,果度會有佢既玩具同書,我會播住英文歌比佢聽,到我做完家務就同佢一齊睇下書,玩下玩具,如果有精力就帶佢落會所玩

JD930    發表於 18-9-27 16:20

大宅

我喺playmat上有個bb琴, 彈俾佢聽佢會過來搶住彈,或者教佢將啲有形狀嘅玩具放入岩嘅位置
或者放佢出個廳由佢周圍探索,不過要確保安全
有時跳bb舞 head shoulder俾佢睇

複式洋房

我要做媽媽 發表於 18-9-22 14:04
咁我覺得真係訓得太少喇,你試下陪佢一齊訓喇

日頭要訓幾多先夠呀?夜晚佢可以訓10至11個鐘

複式洋房

EasYGo1818 發表於 18-9-23 00:12
我喺playmat上有個bb琴, 彈俾佢聽佢會過來搶住彈,或者教佢將啲有形狀嘅玩具放入岩嘅位置
或者放佢出個廳 ...

我都打算買d BB樂器,你BB幾大呀

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我系淘寶買會唱歌,講故仔公仔,無聊果陣可以聽下,多數同BB講下,錫下BB.

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

chrusluvb 發表於 18-9-23 08:26
日頭要訓幾多先夠呀?夜晚佢可以訓10至11個鐘

日頭我覺得訓4小時左右喇至少,其實都係每個BB情況唔同既,你BB就係日頭訓得少所以晚頭咁好訓

男爵府

帶佢出去,等佢睇多點野。

伯爵府

都會陪佢出去街行下

男爵府

我都係Ftm,呀仔就快8個月大,佢6個半月已經識爬同企,睇小眼都唔得好危險
平時同佢一齊中午起身我泵奶洗菜,放佢係圍欄玩玩具,佢唔見左我會喊,然後一齊食野,食完我玩手機佢自己玩,佢咩都玩一餐,冷氣控制,衣櫃門,奶泵,任何野都要玩下,玩過既東西每日都要再玩一次,然後到4點幾5點佢開始眼訓再飲奶訓教,我就泵奶洗下衫晒衫,到BB訓醒又玩番一次頭先玩既野,而家日頭會係電視播youtube既英文兒歌佢聽,我個仔係電視精,有時我會陪佢係圍欄教佢拍手,到夜晚就開電視一齊睇,平時我多數玩手機,由佢有自己玩,我係佢身邊佢就好開心

複式洋房

kissapplegirl 發表於 18-9-25 04:23
我都係Ftm,呀仔就快8個月大,佢6個半月已經識爬同企,睇小眼都唔得好危險
平時同佢一齊中午起 ...

六個半月識爬同企甘叻仔!我估到我個仔識爬時我都會好忙(emoji)其實我平時都有開下Youtube比BB,但有時又怕佢睇太多電視,因為BB真係好鍾意望電視!

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至