婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我以前揀男朋友/老公真係無諗呢方面。都係揀外型,人品,事業等。
1. 如婚前只同佢屋企人食飯,又一定唔去佢屋企瞓。咁點知佢係唔係愚孝?
2. 到搞結婚先知,JM會唔會勸女女退婚?

公爵府

MeowMuiMui123 發表於 18-9-21 08:47
我以前揀男朋友/老公真係無諗呢方面。都係揀外型,人品,事業等。
1. 如婚前只同佢屋企人食飯,又一定唔去 ...

愚孝男有一個特點,講話前總喜歡桂口邊講我阿媽話....例如:我媽唔俾我太夜返,我媽話結婚要一齊住,我媽話叫我轉工,我媽唔俾我買樓,我媽話.....(這只是其中一個特癥而己)

lazymuimui    發表於 18-9-24 14:33

大宅

回覆樓主

邊有得教,到時都係愛情至上..

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

愚孝不愚孝,個人定義不同,可能你作為太太,覺得先生愚孝,但作為母親,可能你覺得兒子只是有點孝心,而非非常孝順~所以女兒的婚事我不會干涉,除非未來女婿的人格/人品有問題~但我會給女兒建議就是不要和99一起住且一定要返工,至少自己能照顧自己~

teapothung    發表於 18-10-3 09:26

男爵府

陪月勳章

好難喎, 拍拖時都唔會係咁, 但結左婚之後先成日掛阿媽在口唇邊.......真係咬佢食

都係o個句囉, 好似樓上JM講, 一定唔好同6299住, 一定要自己有份工做, 有乜事都仲有得back up

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實仔又好女又好叫佢地將心比己
去自己媽咪都食飯就要去99都食飯,
帶自己媽咪去旅行就要帶人地媽咪去旅行

個天好公平,個男仔係媽保,佢點對佢媽就要點對你,叫個女同男友講定
仲有叫個女睇定bk 有d咩都叫男人出聲唔好自己出聲

男爵府

hoiching0516 發表於 18-9-21 11:44
好難喎, 拍拖時都唔會係咁, 但結左婚之後先成日掛阿媽在口唇邊.......真係咬佢食

都係o個句囉, 好似樓上JM ...

如果同6299住,不如來自己都住

男爵府

應該唔駛同住,住方面我叫做有能力幫輕下女女。
不過見到唔少唔同住JM都被公主病奶奶加搶錢男家搞到好煩.....
如果未來c6唔企係女女個邊諗下,我做媽咪會唔會叫女番娘家算了....

男爵府

julieko 發表於 18-9-21 12:04
其實仔又好女又好叫佢地將心比己
去自己媽咪都食飯就要去99都食飯,
帶自己媽咪去旅行就要帶人地媽咪去旅行 ...

如果大家唔夾,會唔會各有各做比對好?既係c6自己plan番食飯旅行,自己有空就一齊去。

大宅

MeowMuiMui123 發表於 18-9-21 08:47

其實睇家庭背景/性格就會知一二。
當初唔知係因為愛情是盲目的。
但到時女兒聽唔聽您講又另一回事喇。

家庭背景 => 獨子? 家中有好多姐妹?(女性比較多?)

性格 => 愚孝多數會比較怕事/怕麻煩。

我前度EX 返工後都將銀卡行交俾娘親大人。

男爵府

MeowMuiMui123 發表於 18-9-21 14:00
如果大家唔夾,會唔會各有各做比對好?既係c6自己plan番食飯旅行,自己有空就一齊去。
...

邊個plan都冇所謂,但要兩公婆一齊出席,大家比面大家

冇理由去死一邊或者只顧其中一邊

如果你回娘,你公老識做都應該開開心心一齊去
調轉頭你老公返佢嗰邊,識做都應該開開心一齊去

去都咪最多唔出聲,佢講咩都笑下就算
一隻手拍唔響,如果太過份就叫老公/老婆(視乎去邊邊)出聲

子爵府

熱血勳章 2016畫展勳章

回覆樓主:

冇得教,鐘意起上嚟變得又盲又聾又啞,就算上去食幾餐飯、過幾晚系睇唔到。 真系要3人一齊去5日旅行,日對夜對就見倪端。

水晶宮

唔知
咁孝順無錯既、但結左婚99先出招黎爭仔可以點

男爵府

通常媽寶男有一個特徵: 非常無主見, 乜都比個女朋友話事, 係某啲女仔角度: "好鍚我, 好就得我"
表件上係好男人, 實際上... 係無腰骨。
但又好多女仔受, 因為啲咁既男仔, 會比到女仔一種被捧在手心既感覺。
直至99出現..

男爵府

julieko 發表於 18-9-21 14:22

邊個plan都冇所謂,但要兩公婆一齊出席,大家比面大家

有道理。
有時我都會叫c6跟女女自己去男家gatherings, 等我約自己朋友。因為悶嘛。睇黎我都要多d交人。

男爵府

Solarflare 發表於 18-9-21 18:20
通常媽寶男有一個特徵: 非常無主見, 乜都比個女朋友話事, 係某啲女仔角度: "好鍚我, 好就得我"
表件上係好 ...

你呢個提醒唔錯。我身邊女性多數強勢鐘意話事。真係有唔少揀咗呢類好男人。

侯爵府

回覆樓主:

成日媽掛口邊, 話同媽好fd要留意下。 睇佢財政壓力, 俾幾多家人, 注意埋佢家人經濟狀況同用錢態度

珍珠宮

回覆樓主:

其實個女夠強勢就唔怕架啦
老公愚孝咪斬覧囉
通常d人都係得吋進尺
觀察返2年無事無幹先好生b

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

回覆樓主:

好多時女會按爸爸style做藍本揀男朋友
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

MeowMuiMui123 發表於 18-9-21 20:03
你呢個提醒唔錯。我身邊女性多數強勢鐘意話事。真係有唔少揀咗呢類好男人。
...
咁呢啲男人係唔係都係媽寶男?

首頁

尾頁

跳至