醫護健康

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 18-9-25 11:27
真的,搵極搵唔到我估close了

我搵咗都搵唔到。我都以為係冇咗。
機緣巧合之下睇到使用意見,見到樓主個post先知道發生咩事。 雖然呢度叫親子王國,但係冇長者,都冇家長、冇小朋友。
點解唔可以同樣一視同仁

要靠大家頂住。好多人都唔知轉咗入嚟,初時我出返去,轉頭已經忘記咗點樣入返嚟
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-25 11:52
我搵咗都搵唔到。我都以為係冇咗。
機緣巧合之下睇到使用意見,見到樓主個post先知道發生咩事。 雖然呢度 ...

睇來要你去自由報料處報料

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

MM2005 發表於 18-9-25 11:55
睇來要你去自由報料處報料

我再講就嚟比國王趕出宮,比人禁言。
見到公海如果有人問,我會指引佢入嚟嘅。

JD930    發表於 18-9-26 14:08

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 18-9-25 11:58
我再講就嚟比國王趕出宮,比人禁言。
見到公海如果有 ...

開鋪直接指引好喎。
趕出宮一定唔會啦,公海有的人成日窒人都日日上得來

寶石宮

MM2005 發表於 18-9-25 14:35

hker 喺使用意見個post,我頭先再過去睇過.
國務專員有再覆過,而家話收集緊會員嘅意見。我頭先回覆咗,希望多啲人講佢哋真係會正視。
我頭先好大段係嗰邊講咗立場,你有冇識啲人都係喺之前關懷長者版有講開?叫佢哋集中一齊發表可能效果會大啲。

我冇期望過佢會聽我哋講,但係盡咗人事就問心無愧。一齊努力

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 18-9-25 14:45
hker 喺使用意見個post,我頭先再過去睇過.
國務專員有再覆過,而家話收集緊會員嘅意見。我頭先回覆咗,希 ...

無識人在關顧長者
我諗會改下掛,但都無咁快啦

寶石宮

MM2005 發表於 18-9-25 14:50

無識人在關顧長者

oh……………………
我係諗喺bk識嘅會員, 我淨係認得你、樓主同埋pccw。 但係我哋四個已經留咗言,其他嗰啲好似冇呢個問題。
我講笑,唔會驚畀人趕走唔出聲的。 唔知會唔會改,不過希望佢哋有細心睇我每一句嘅說話。

翡翠宮

crystal媽咪 發表於 18-9-25 14:53

oh……………………

吓,人地無問題?
我諗人地唔知樓主在使用意見留言囉!

寶石宮

MM2005 發表於 18-9-25 15:35
吓,人地無問題?
我諗人地唔知樓主在使用意見留言囉!

唔係呀!! 我意思係之前好多人開post講入唔到(基督家庭) 或(閱讀)(種植區)都有人話畀佢哋聽點樣搵。

但係我暫時未見到有人問點樣關懷長者。
有其他人唔見咗某啲區,都有post使用意見或者公海詢問。

大宅

我雖然無留言,但自家人身體轉差開始都經常睇關顧長者,更定看樓主post. 都會留意家最新情況。就好像尋求對自己慰藉一樣,想想不同人都面對著不同困難,但都勇敢面對和接受現實。早兩日入來我以為已經被鏟了post,搵佐一輪先搵到。我支持要維持原有專區,老人家有唔同疾病和問題,大家都想交流資訊和抒發感情。我覺得呢個專區要更大力推廣才對。我們有子女,也有父母,親子之餘也要關顧父母。

侯爵府

祝大家中秋節快樂。

或者,這兒的大臣們/管理員們(或許社會某些人),想起"老人",就想起病。港式晚年生活=醫病?
===

父母眼中,子女永遠是小朋友。養兒一百歲,長憂九十九。
那麼,子女的眼中,父母是什麼呢? 健健康康時,父母仍是我們心中的大樹,為我們遮風擋雨。當有一天他們身邊出現問題/機能衰退時,我們可能會很徬徨的。(父母自己也很徬徨)
===
有個地方,傾下父母的問題/照顧者的心情/晚年生活的社會資源等等,我覺得是很有用的。

這些,遠超"醫護健康"的討論範疇吧?
===

水晶宮

hker 發表於 18-9-26 01:37
祝大家中秋節快樂。

或者,這兒的大臣們/管理員們(或許社會某些人),想起"老人",就想起病。港 ...

剛去家傭版睇。 突然覺得連“外傭”都有獨立專區。 但香港長者就不受關注, 要收埋呢講。

象牙宮

hker 發表於 18-9-21 09:22
綜合香港幾個討論區,我也不知在那兒可舒發下心聲。

最初找到這兒,覺得不錯。 也交流得很開心。

原來 照顧長者 沒了?

BK  just for baby no elderly? oh my god.

人都有老的一天。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

翡翠宮

PCCW2319 發表於 18-9-28 12:00

剛去家傭版睇。 突然覺得連“外傭”都有獨立專區。 但香港 ...

因長者多數要靠外傭在家照顧,才有家的生活質數

子爵府

333s 發表於 18-9-28 12:19
原來 照顧長者 沒了?

最好開回這個標題 : 關懷長者…

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-9-25 14:53

oh……………………

我係公海見到有post話搵老人院搵到好煩(唔啱心水)

遲d公海可能多左長者問題post, 因為d人唔識搵入黎呢度。
天空之城, 快樂之地

寶石宮

PCCW2319 發表於 18-9-29 22:18

遲d公海可能多左長者問題post, 因為 ...

我啱啱見到有兩個post講老人院。
原本我想叫佢哋入嚟諗住話會多啲人介紹,點知幾個留言已經講曬
我諗啲人係以為close咗。所以係公海留言。 管理員當我哋死嘅,漠視我哋嘅需要

寶石宮

我係其中一個post教咗佢哋點樣入嚟搵。希望樓主/其他人之後可以多啲入嚟

男爵府

牛年勳章

回覆樓主

翡翠宮

應該一路以來好多人都唔知有長者呢個部份

首頁

尾頁

跳至