嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問有無小朋友好似我囡咁?
已經睇過趙長成同李乃器
但肺炎後四個月都成日心口痛(兩位已經都話之前成日咳拉傷左橫隔膜,要d時間先可以好返)
我好心痛又擔心

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

回覆樓主:

我女都係一咳就話心口痛,不過唔咳個排就無講過。依家聞緊類固醇控制就好d。

大宅

yuensiu 發表於 18-9-24 08:19
我女都係一咳就話心口痛,不過唔咳個排就無講過。依家聞緊類固醇控制就好d。
...

請問你小朋友系咳得嚴重先須要聞類固醇?我個仔6歲、好多時成日咳又唔舒服、私家E生話氣管敏感、上星期山竹打风期間果晚咳到喘、立即入左E院、E生話哮喘要聞氣、其實之前點咳都未试過喘過. 出院E生有建議進取D聞類固醇3個月.我考慮中.E生開左青蛙仔藥.請問有冇睇氣管哮喘E生介绍下.

大宅

mingcat 發表於 18-9-21 10:11
請問有無小朋友好似我囡咁?
已經睇過趙長成同李乃器
但肺炎後四個月都成日心口痛(兩位已經都話之前成日咳 ...

請問果兩位E生O K嗎?谢谢!祝小朋友快快好返

男爵府

baby_yoyo 發表於 18-9-24 22:19
請問果兩位E生O K嗎?谢谢!祝小朋友快快好返

兩位醫生也非常專業同有德!

大宅

mingcat 發表於 18-9-24 22:32
兩位醫生也非常專業同有德!

好、謝謝你!我都带小孩去睇睇先

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

baby_yoyo 發表於 18-9-24 22:18
請問你小朋友系咳得嚴重先須要聞類固醇?我個仔6歲、好多時成日咳又唔舒服、私家E生話氣管敏感、上星期山 ...

我女本身細個都成日氣管唔好,轉天氣,打風,有時可以無端端係屋企到咳,仲越咳越多就知氣管黎。我女一病就好多時要食氣管藥,抗生素,成日都咳到hehe聲。每年凍天都有1次係嚴重到去診所聞氣(用機聞),今年12月開始咳到聞喘樂寧一星期,但好返之後斷斷續續咁氣管敏感食住藥幾個月都唔好。最後家庭醫生建議去睇兒科專科,個醫生開左類固醇比我女建議聞1個月,1日2次,無發就轉聞1日1次。我另外再叫醫生寫字排政府。
呢個幾月聞左氣真係好好多,我起碼唔洗一見佢咳就精神緊張先。其實成日喘都唔係咁好,氣管一陣越收越窄,佢又辛苦。我女都係6歲。

珍珠宮

baby_yoyo 發表於 18-9-24 22:18
請問你小朋友系咳得嚴重先須要聞類固醇?我個仔6歲、好多時成日咳又唔舒服、私家E生話氣管敏感、上星期山 ...

類固醇起碼要聞一個月先有效因為係預防佢氣管問題,如果咳得勁我另外會用藍色支喘樂寧佢聞,即時擴張返條氣管先。
其實我又唔介意佢聞,我反而後悔咁遲先比佢聞 因為我見我女個排食足3個月藥都斷斷續續唔好,食藥又食到面青青,反而聞氣直達氣管,快吸收,唔洗經全身。青蛙藥我女之前都成日食,可能食得太多,我覺得無乜效。

大宅

yuensiu 發表於 18-9-24 23:14

我女本身細個都成日氣管唔好,轉天氣,打風,有時可以無端端係 ...

謝謝回覆!我地原先因皮膚問题己睇緊政府儿科.而家多一樣氣管.黎緊11月覆診我再睇下E生點建議!我之前系E院E生話要早晚聞要聞三個月.我覺得三個月太長又怕有副作用!上星期入院都系聞喘樂寧、開青蛙仔話有需要時食1個星期.冇其他藥.出院後聞左三日喘樂寧冇喘仲咳、帶他睇E生话氣管收窄喉咙红.又系要食藥.E生叫我帶小朋友游水話大D會好D!我都希望!

大宅

yuensiu 發表於 18-9-24 23:17

類固醇起碼要聞一個月先有效因為係預防佢氣管問題,如果咳得 ...

我地之前冇食過青蛙藥!平均一個月見一次E生因為咳.喉咙痛.我地好瘦.皮膚問题差不多長期食緊藥

珍珠宮

baby_yoyo 發表於 18-9-24 23:29
謝謝回覆!我地原先因皮膚問题己睇緊政府儿科.而家多一樣氣管.黎緊11月覆診我再睇下E生點建議!我之前系E院 ...

我女成日咳到hehe聲,成日氣管好返又再黎,聞喘樂喘只係即時擴張氣管,唔會有消炎預防作用的。醫生話我女成日喘係似氣管持續發炎。所以建議聞類固醇。我女11月都排左政府睇,如果10月中停聞又再發都可能要再聞返,因為天氣轉如果成日發都要聞住,好過成日食藥

大宅

yuensiu 發表於 18-9-25 07:25
我女成日咳到hehe聲,成日氣管好返又再黎,聞喘樂喘只係即時擴張氣管,唔會有消炎預防作用的。醫生話我女成日 ...

其實聞類固醇會有副作用嗎?我地通常E生開D氣管順氣、傷風咳水、有時喉咙痛有抗生素,通常都好返不過過一排又黎了.你地有冇食D咩supplements?D人話食蜜糖有幫助、我谂住try下.我地食藥食到冇胃口面青青.。

珍珠宮

baby_yoyo 發表於 18-9-25 11:27
其實聞類固醇會有副作用嗎?我地通常E生開D氣管順氣、傷風咳水、有時喉咙痛有抗生素,通常都好返不過過一 ...

暫時我女聞左類固醇唔見有副作用,反而食藥副作用應該大過聞氣,因為食藥食走全身。
我女有鼻敏感+氣管問題之前都成日睇醫生嫁,聞左氣控制到氣管,呢個半月無睇過醫生,佢同我都舒服好多,都係有鼻水食下鼻敏感藥咁。

我仔女都係間唔中食下維他命我又覺得無乜特別。

大宅

yuensiu 發表於 18-9-25 11:42
暫時我女聞左類固醇唔見有副作用,反而食藥副作用應該大過聞氣,因為食藥食走全身。
我女有鼻敏感+氣管問題 ...

好、唔该晒.成日氣管問题真系大人细佬都辛苦

珍珠宮

baby_yoyo 發表於 18-9-25 11:45
好、唔该晒.成日氣管問题真系大人细佬都辛苦

以前我女一咳我就神經緊張。
因為咳多幾咳就喘又氣管炎。
食完藥好返過幾日又黎過 不斷重覆

男爵府

yuensiu 發表於 18-9-24 23:14

我女本身細個都成日氣管唔好,轉天氣,打風,有時可以無端端係 ...

我囡已聞藍色的擴氣管藥和啡色的類固醇4⃣️個月但仲有咳

珍珠宮

mingcat 發表於 18-9-25 13:59
我囡已聞藍色的擴氣管藥和啡色的類固醇4⃣️個月但仲有咳

咁可能要加藥/轉藥。我女第1個月聞早晚啡氣,依家第2個月聞1日1次,無咳過啦。

大宅

yuensiu 發表於 18-9-25 15:53

咁可能要加藥/轉藥。我女第1個月聞聞晚啡氣,依家第2個月聞1 ...

想請問小朋友氣管敏感,你地有冇叫小朋友介口?

珍珠宮

hotracy918 發表於 18-9-25 16:41
想請問小朋友氣管敏感,你地有冇叫小朋友介口?

凍野都間唔中有食 只係食少d。戒晒好難。

大宅

yuensiu 發表於 18-9-25 16:55
凍野都間唔中有食 只係食少d。戒晒好難。

今次中秋冇俾月餅個仔食,佢同我講,男人最痛,中秋冇月餅食,我連生果都冇俾佢食,除咗蘋果,聽咗之後,個心有d拿住拿住,好唔舒服,佢又見到d人bbq,佢自己又唔可以燒,令到我好自責,係唔係我照顧得佢唔好,搞到佢咁,我好唔開心,好想哭

首頁

尾頁

跳至