自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

我婆婆已經八十幾歲, 佢有1仔3女, 我媽排第3.
原本婆婆係同佢最細個女一家一齊住, 但因為婆婆係好似睇樣樣野都唔順眼, 成日要搵D野黎話下人先安落, 咁久而久之, 一齊住既後生就會覺得好辛苦... 例如: 婆婆幫佢個細女湊女, 婆婆會係佢個女放工返黎之後, 就係咁講個孫是非, 話佢點點點唔聽話之類咁... 老實講有邊個做媽媽想日日都聽埋呢D野咁煩, 本身做完野返到屋企都攰啦!! 所以之後細女一家人無點啋婆婆, 咁婆婆就走去同佢個仔訴苦, 多月之後, 個仔成日聽到咁, 就做D野同個妹傾, 話如果真係一齊住得好唔開心, 佢地可以搬咁... 咁細女個一家就突然無聱搬走, 婆婆就好嬲.
其後過左一年左右, 婆婆係街撞見細女, 就捉住佢問因由, 結果婆婆竟然走去怪責個仔趕走個妹, 令婆婆要一個人住... =.=" 婆婆將個波推左比人, 話其自身清白... 我地個個都O左咀...
其實家中有好多誤會同不和都因佢而起...
成日淨係怨話冇人理佢, 關心佢... 個個都要搵食, 點成日去理佢?...
人地打電話比佢, 佢又聽唔清... 又叫人唔洗成日打黎... 唔打又話人地唔理佢, 完全唔知佢想點... 我地個個都比佢搞到左右做人難, 好辛苦...

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

完全明白你,,我99都係咁,,成90+緊會有病痛架啦,,佢就不斷怨自己命苦 呻想死。其實我地個個都知道佢只係咋型,,想人理佢,,聽佢講野。不過就算你聽佢講,,都係不斷重複果幾件事。但係又唔比你插咀,,叫佢睇開d又話人唔明白佢。勁難服侍

大宅

回覆樓主:

你似係佢個女多個係孫喎,又唔係同你住,你人生面又同佢相處過幾多時間呢?咁都話煩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

…………

象牙宮

2024年龍年勳章

C.yan110 發表於 18-9-21 11:11
原本婆婆係同佢最細個女一家一齊住, 但因為婆婆係好似睇樣樣 ...

同情你。

大宅

除左忍就真係要經濟獨立唔見面啦

男爵府

樓主又唔係一齊住, 有咩好煩惱。

而且老人家仲行得走得已經托賴, 到佢行唔到又脾氣臭就真係唔知點算。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

80幾仲要幫手湊孫,個細路唔乖話返俾阿媽知個媽唔教仲覺得個老人家煩,好明顯係個女唔啱啦!

男爵府

老人家係咁㗎啦,我細個時都係我婆湊我地四兄妹,亞爸媽要返工,亞媽放工返嚟,亞婆緊會話我地啲不是,話我地曳唔聽話,我媽聽到緊係唔開心,做野已經辛苦,返到屋企又聽我亞婆嘈,真係好煩,但我媽又唔想放工返嚟就鬧我地,無架,都係有時話下我地兩句就算囉,我亞媽都唔想攪到家嘈屋閉。

其實老人家既心理可能覺得寂寞, 想人關心理解佢,因為話哂一日到黑同你湊住啲仔女,可能都悶架,你或者關心下佢心理先

333s    發表於 18-9-25 09:50

子爵府

weaqwsrd ctfvygbhunijmowe34567yuiop[]=-0

男爵府

schi 發表於 18-9-21 11:30
你似係佢個女多個係孫喎,又唔係同你住,你人生面又同佢相處過幾多時間呢?咁都話煩
...

我就係同佢一齊住過好多年, 見証住大部分事件既發生, 同被卷入事件裡面, 所以先會話煩!!
好多野都唔太關我事, 但因為我同佢住, 個個搵我做中間人傳話...
佢搵人發洩搵人話, 個個一定係我!

333s    發表於 18-9-25 09:51

水晶宮

crystal媽咪 發表於 18-9-21 11:34
8x仲幫手湊小朋友??我有冇理解錯?

人老真係好煩、8x行得走得幫到手有自己居所都仲會煩到人、我都好怕

男爵府

crystal媽咪 發表於 18-9-21 11:34
8x仲幫手湊小朋友??我有冇理解錯?

佢幫手湊個時大約七十歲, 家下八十幾歲

琥珀宮

C.yan110 發表於 18-9-21 11:11
原本婆婆係同佢最細個女一家一齊住, 但因為婆婆係好似睇樣樣 ...

有時間多d陪下佢……

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

C.yan110 發表於 18-9-21 11:56
佢幫手湊個時大約七十歲, 家下八十幾歲

…………

男爵府

C.yan110 發表於 18-9-21 11:53
我就係同佢一齊住過好多年, 見証住大部分事件既發生, 同被卷入事件裡面, 所以先會話煩!!
好多野都唔太關 ...

叫d親戚朋友自己去同婆婆溝通, 有時候要學會say no!

男爵府

竇漪房 發表於 18-9-21 11:46
80幾仲要幫手湊孫,個細路唔乖話返俾阿媽知個媽唔教仲覺得個老人家煩,好明顯係個女唔啱啦!
...

係, 大家都有問題...
但好老實講你日日做完1日野返到屋企仲要聽埋D咁既野, 你心情如何先?
佢仲要講埋個女婿是非, 你聽到比人成日話自己個女同老公, 你真係可以覺得無野? 日日喎!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

回覆樓主:

成件事,個仔最錯!搬是搬非都算,明知個妹搬走咗點解唔搬返去同呀媽住?有口話人但冇口話自己!

首頁
12345...7

尾頁

跳至