自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

2018復活節勳章

佢講嘅時候就要轉下口風話老人家要積口德嫁,家和萬事興啊,得閒洗下佢腦,久而久之可能會少講咗d負能量嘢,

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

個細女都算衰格!
自己個女細靠老人家揍就一齊住,
自己個女唔乖又唔想知!
個女大左十幾歲就唔講聲搬走,
仲要成年後先係街撞見亞媽?
即係成年問候都冇句?
呢d正一打完齋唔要和尚。

子爵府

C.yan110 發表於 18-9-21 11:11
我婆婆已經八十幾歲, 佢有1仔3女, 我媽排第3.
原本婆婆係同佢最細個女一家一齊住, 但因為婆婆係好似睇樣樣 ...

係你舅父厚多士

男爵府

maggie196 發表於 18-9-21 12:41
其實樓主係唔係就係細女?

唔係, 係佢個孫

子爵府

回覆樓主:

身在福中不知福!同我奶奶一樣係唔受歡迎的人,結果自食其果無人想睬佢。

呢啲冇嘢好煩㗎喎, 唔好理佢囉。 到佢冇人理第二日咪入老人院囉
因為佢自己造成, 自己都要承受返個結果

除非佢肯改下唔好咁黑人憎,唔好咁負能量囉

男爵府

tutik 發表於 18-9-21 13:07
陰公!老來寂寞

真係無計, 個個都要搵食...
只可講家家有本難唸的經, 發生左太多事, 當中仲有好多野...
總之家人個個都怕左佢...
黎緊會開個家庭會議傾傾點搞...

男爵府

回覆樓主

好多老人家都口事心非,關心佢又掉高嚟賣攪到你心灰意冷,當大家保持距離時又話吾關心佢。真係難攪過港女。

男爵府

anyuser18 發表於 18-9-21 14:10
身在福中不知福!同我奶奶一樣係唔受歡迎的人,結果自食其果無人想睬佢。

呢啲冇嘢好煩㗎喎, 唔好理佢囉 ...

因為佢D仔女怕左佢, 加上我之前一直同佢住, 所以佢一見到我就搵野黎無啦啦話我發洩...
我比佢搞到成日情緒好差, 最慘我要照單全收...

瑪瑙宮

有幸我身邊無尼種人, 如果有, 我諗我只有將同佢的接觸減到最少.

子爵府

C.yan110 發表於 18-9-21 14:21
因為佢D仔女怕左佢, 加上我之前一直同佢住, 所以佢一見到我就搵野黎無啦啦話我發洩...
我比佢搞到成日情緒 ...

你唔好見佢嘞, 你諗下個個都雞飛狗走, 你唔係超人嚟㗎
你要愛護自己保護自己呀

我以前同奶奶都係類似, 我見佢啲仔女都唔睬佢諗住佢都好慘理下佢啦
點知自己都真係頂唔順
我見問題唔係佢啲仔女
係佢好有問題

男爵府

o狂人o 發表於 18-9-21 14:15
好多老人家都口事心非,關心佢又掉高嚟賣攪到你心灰意冷,當大家保持距離時又話吾關心佢。真係難攪過港女。 ...

無錯, 佢就係咁!!!
成日話出面街D人對佢仲好...
大佬, 你出街人地對你幾耐? 同你好熟? 你難頂, 人地即刻話你?
咪玩啦! =.="

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

男爵府

anyuser18 發表於 18-9-21 14:24

你唔好見佢嘞, 你諗下個個都雞飛狗走, 你唔係超人嚟㗎

我就係見個個唔想理佢, 個時佢個細女一家又搬左, 所以搬返去同佢住(以前細個我都係一直同佢一齊住的), 呢5年就好似生活係人間地獄咁... 我放工都唔敢即刻返屋企, 我返去自己煮飯又話我整污穢佢D地方, 唔煮買飯食又話我懶, 我真係無所適從... (佢自己好早食要飯6點左右, 我未放工) 我係佢屋企好似做咩都唔岩, 咩佢都話我一餐, 真心覺得好辛苦. 雖然一直都想同佢好好相處, 但講唔到2句, 佢又黎料, 咁我可以點?... 難道係家中最細就要承受呢一切?

男爵府

樓主你咪都係俾婆婆湊大?之後婆婆又湊大你表妹?

大宅

回覆 C.yan110 的帖子

無辦法架, 我媽6十幾已然係咁咩都怨人得得自己好慘, 但我已經強調佢好幸福(有錢有樓, 好多野都有, 但就成日話人地咩咩咩C9幾好好, 仔女又好老公又好, 人地唔好唔通話你知咩), 我99又係鐘意俾說話某人聽, 我要返工, 放工都要做家務湊女一腳踢, 好多說話, 總要等我放工返去先講, 但佢個仔即係我C6全日都係屋企又唔見佢講, 係要等我放工返去先聽埋D鬼話, 不過我當聽唔到). 做老人家唔識做真係令人好煩, 不過親人無得揀, 有時後生既唔想多D黎探你總有原因既.

男爵府

Jumboli 發表於 18-9-21 14:43
樓主你咪都係俾婆婆湊大?之後婆婆又湊大你表妹?

係, 所以我唔會, 亦做唔到唔理佢...
但因為我成日被夾係中間, 好多佢同佢仔女之間既事都會各自同我講, 所以覺得煩...
我唔知係我呢個角色要點做...

男爵府

好多野真係唔好睇表面同一面之詞,老人家都要知分寸,自己一手造成到個個都怕左佢離佢而去就話自己有幾慘,但係完全唔諗下自己做左乜,可憐人自有可恨之處!唔抵可憐!

大宅

回覆 C.yan110 的帖子

我當年都係咁, 我婆婆罵走晒D仔女, 佢最鍚我, 我搬返去同佢住, 日日放工見到我就罵, 連開冷氣都唔俾, 激到喊, 放工放假就去街, 住左2年婆婆就走左, 不過我當年無諗過搬走, 雖然住得好唔開心. 我唔知對你有咩影響, 如果仲忍度, 就唔好走, 我怕你後悔. 我都後悔當年後生, 唔識對婆婆好D, 只係逃避日日去街.

男爵府

章魚妹妹 發表於 18-9-21 14:49
好多野真係唔好睇表面同一面之詞,老人家都要知分寸,自己一手造成到個個都怕左佢離佢而去就話自己有幾慘, ...

佢就係覺得自己係亞媽, 講咩都岩... 有時人地好心想同佢講返分析下件事, 佢就喊曬口話人地話佢...
咁點搞啫! 佢有野唔明解釋佢知, 佢又唔聽人講, 憑自己認知去話人地唔岩... 唉, 總之好難搞...
有邊個會真係唔想理自己親人, 但有好多野又真係好難一一向人明言...

子爵府

C.yan110 發表於 18-9-21 14:40
我就係見個個唔想理佢, 個時佢個細女一家又搬左, 所以搬返去同佢住(以前細個我都係一直同佢一齊住的), 呢5 ...

咁你心地好好又孝順
不過呢亦都係自投羅網
你諗下個個都走曬點會冇原因呢
係咪啲仔女真係咁唔孝順呢
佢 唔會變㗎
你只能保護自己盡量遠離佢啦

就好似我老公都唔想唔理佢阿媽
我亦都唔想唔理我奶奶
但係要接受現實就係世界上真係有啲好難相處嘅人
對住呢啲人你做到嘅只能係保護自己

首頁
12345...7