自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

男爵府

Engpo 發表於 18-9-21 12:49
我奶奶未夠60已經係咁,兄弟姐妹仔女新抱,同呢個就講呢個是非,輪住講,好多時都費事帶個仔返去佢度,返親 ...

完全明,仲要周圍講周圍唱,講到人地幾衰幾唔好自己點點點,把口唔收仲要歪理當真理無中生有,真係差d比佢搞到家變!

子爵府

Jnam 發表於 18-9-21 12:25
其實個仔最白痴, 老人家搵佢呻唔係有乜問題想解決, 只係想人贊下講下最慘就係佢. 連個仔自己都俾佢呻到頂唔
順, 可知細女有幾辛苦. 佢同得個妹講就預咗個妹劈爆, 更大條道理搬走. 始終人係有容忍限度, 自己阿媽唔忍都忍咗咁耐, 冇外來力都可能再忍埋落去, 既然連自己兄姐都唔欣賞自己的付出, 吃力不討好就無謂再忍.

其實阿婆家人冇嘢可以做, 都係聽佢呻下, 最好搵D嘢俾佢做下, 參加下社區中心活動, 周圍去下, 分散佢注意力 ...

好衰咁諗, 會吾會係想打間屋既主意?

有人同阿媽住咪幾好, 點會建議人地搬走

子爵府

麟媽媽 發表於 18-9-21 13:52
個細女都算衰格!
自己個女細靠老人家揍就一齊住,
自己個女唔乖又唔想知!

係, 湊大左就話之你

伯爵府

我真係好明白好明白你...
我都一樣係咁的情況之中..

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

杜小田 發表於 18-9-21 15:02
好衰咁諗, 會吾會係想打間屋既主意?

有人同阿媽住咪幾好, 點會建議人地搬走

間屋係婆婆同細女聯名既, 個仔自己有村屋

男爵府

C.yan110 發表於 18-9-21 14:56
佢就係覺得自己係亞媽, 講咩都岩... 有時人地好心想同佢講返分析下件事, 佢就喊曬口話人地話佢...
咁點搞 ...

完全同我老公呀媽一樣,佢講既野永遠唔會錯,錯既永遠係你地!佢最叻講人事非做戲比有骨說話人聽再搞小動作,唯恐天下不亂咁,佢句口頭禪係:唔得既咩!?成日話d仔唔同佢講野,又話我避佢唔知得罪我d咩,老實講,佢自己做過咩講過咩真係個天睇哂佢都心照啦!好多野唔可以怪人!

男爵府

貓山公主 發表於 18-9-21 15:04
我真係好明白好明白你...
我都一樣係咁的情況之中..

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

o狂人o 發表於 18-9-21 14:15
好多老人家都口事心非,關心佢又掉高嚟賣攪到你心灰意冷,當大家保持距離時又話吾關心佢。真係難攪過港女。 ...

對, 講完人壞話就乜都話唔記得, 講人壞話時又乜都記得.... 最叻...唔記得, 唔知, 冇講過...
我都明人老咗係咁, 做後生的要忍, 你唔忍就係你唔啱, SORRY , 我只係凡人都有脾氣.....呻完

男爵府

gigiic 發表於 18-9-21 15:42
對, 講完人壞話就乜都話唔記得, 講人壞話時又乜都記得.... 最叻...唔記得, 唔知, 冇講過...
我都明人老咗 ...

認同!
我家下時刻警惕住自己, 第時老左唔好咁樣, 會變犯眾憎...

珍珠宮

麟媽媽 發表於 18-9-21 13:52
個細女都算衰格!
自己個女細靠老人家揍就一齊住,
自己個女唔乖又唔想知!

同感!

珍珠宮

回覆樓主:

好多人性格太負面,係人都怕,我屋企也有人咁

只可告訴自己,老了千祈不要变成咁

男爵府

2018復活節勳章

盡力而為,問心無愧就可以了。
知道樓主都係孝順之人嚟。
唯有左耳入又耳出啦,老人家多少情緒都較負面,
又改唔到把口真係...
所以佢講咩都答Yes,知道。

禁止訪問

男爵府

我有時都幾感慨...
記得細個時一家人都融洽架, 但我婆對住唔同人講D野係會有D唔同版本, (因我之前同佢住過好多年, 好多事情看在眼內...) 我覺得某程序上因為咁, 所以搞到兄妹們開始有誤會... 長年下就搞成家下咁, 感覺就算一家人食飯, 都係面和心有點不和... 就連佢D親姊妹都同佢冇曬聯絡10多年, 咁可以想像其實佢都好有問題... 我原本有好多親戚, 因為佢都冇曬~

侯爵府

C.yan110 發表於 18-9-21 14:40
我就係見個個唔想理佢, 個時佢個細女一家又搬左, 所以搬返去同佢住(以前細個我都係一直同佢一齊住的), 呢5 ...

老咗重咁好火確難頂!佢太無聊且困在自己陜小圈子,所以會張啲小事放到天咁大,係難改變。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我阿公80幾, 我已經20幾歲出黎做嘢
80幾仲湊孫

珍珠宮

竇漪房 發表於 18-9-21 11:46
80幾仲要幫手湊孫,個細路唔乖話返俾阿媽知個媽唔教仲覺得個老人家煩,好明顯係個女唔啱啦!
...

同意!要個阿媽咁大年紀幫自己湊細路仲要唔比人呻,根本就係個女有問題~樓主嘅邏輯亦好奇怪,明明無人關心個老人家,但反過來話老人家煩,居心何在
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

侯爵府

2024年龍年勳章

C.yan110 發表於 18-9-21 11:56
佢幫手湊個時大約七十歲, 家下八十幾歲

70幾都唔細啦, 我阿媽60都話辛苦啦, 何況70幾

侯爵府

2024年龍年勳章

C.yan110 發表於 18-9-21 12:01
係, 大家都有問題...
但好老實講你日日做完1日野返到屋企仲要聽埋D咁既野, 你心情如何先?
佢仲要講埋個女 ...

甘佢湊左成日比佢呻下唔得, 甘應該一早唔好比佢湊, 比老人家湊預左, 邊個老
人家唔會呻, 你返工返得辛苦都會同人呻啦

首頁
23456...7

尾頁

跳至