興趣嗜好

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

Yukyuk 發表於 18-10-7 23:13
冇咁好嘅情況只是祂們遲少少收到。

#做得呢行,佢哋唔夠膽唔幫你化衣包

有睇住工作人員燒 聽到其他人話乜都唔比燒,下次帶束花算,所以谂下究竞咁樣拜有冇用

侯爵府

醒目開學勳章

ARS_fans 發表於 18-10-7 23:27
有睇住工作人員燒 聽到其他人話乜都唔比燒,下次帶束花算,所以谂下究竞咁樣拜有冇用 :thinkin ...

點香都唔俾。有啲怪!

#你下次可以將衣包拿去城隍廟/其他你信任嘅廟到化。

#可以直接在廟內買祖先衣包

侯爵府

醒目開學勳章

ARS_fans 發表於 18-10-7 23:27
有睇住工作人員燒 聽到其他人話乜都唔比燒,下次帶束花算,所以谂下究竞咁樣拜有冇用 :thinkin ...

建議你朋友學王善人言行錄

做個好人!有錯就認。

http://www.namoamitabha.net/ch/publication/wang_biography/062.htm

#人人都是爭理,哪知道越爭越薄,若能把不是承認,衆人准會佩服你。我才說:「承認自己不對,就免下地獄門。」

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

溫馨提示:

農曆九月初九

重陽節

斗姥元君聖誕

《太上玄靈北斗本命長生妙經》云:「北斗司生司殺,養物濟人之都會也。凡諸有情之人,既稟天地之氣,陰陽之令,為男為女,可壽可夭,皆出其北斗之政命也。」 

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 18-10-16 00:40
溫馨提示:

農曆九月初九

一些道書又說,根據人的出生時辰,人們的生命被分屬於七個星君所掌管:「司命太星君,子生人屬之;司祿元星君,丑亥生人屬之;祿存真星君,寅戌生人屬之;延壽紐星君,卯酉生人屬之;益算綱星君,辰申生人屬之;度厄紀星君,巳未生人屬之,上生關星君,午生人屬之。」各人根據自己的生辰,即可找到自己的主命星。據稱,「凡人性命五體,悉屬本命星官之所主掌」;「凡有男女於本命生辰及諸齋日,清凈身心,焚香持此真文,自認北極本命所屬星君,隨心禱祝,善無不應,災罪消除」。

原文網址:https://kknews.cc/culture/qoanjeo.html

有關拜斗
https://kknews.cc/astrology/op5m2o.html

大宅

回覆樓主:

明天是重陽節,要去拜祭祖先啦,和合石要先拜後土嗎?

侯爵府

醒目開學勳章

bbkk707 發表於 18-10-16 21:32
明天是重陽節,要去拜祭祖先啦,和合石要先拜後土嗎?

我娘家有拜後土先,才拜先人。

侯爵府

醒目開學勳章

有高靈人士話好多現代人養寵物都愛惜寵物好似到屋企人一樣。

其實好多都係嗰啲寵物嘅靈魂都係有自己嘅祖先投胎再嚟㗎!

#因為這些祖先靈福德唔夠,所以入唔返人道。

侯爵府

醒目開學勳章

以下我老師說的。

入左畜生道來說,正常情況下,牠們死後不會立即投生更好的地方。

但主人可以唸經/佛號迴向給牠們。

在生前,平常可以將牠買零食的錢作善事。(當然可以問下佢先)

另外,動物死後由中陰身去到投胎的時間係好短,只有幾小時。如果有信佛的朋友要爭取時間幫佢助念。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

不過有一隻小狗好特別!

你可以在google search 「神奇家族 師弟」

#佢有學法、有法眼、茹素、聲稱下世可投胎做人

#人身難得今已得,佛法難聞今已聞,此身不向今生度,更向何生度此身?

P.S. 可以睇下 「妙不可言. 特別版.大師姐跟事主寵物溝通」好有趣的白色松鼠狗!
#你留意下8:13 呢隻狗係會示範行禮(鞠躬)

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 18-10-17 07:57
以下我老師說的。

入左畜生道來說,正常情況下,牠們死後不會立即投生更好的地方。

另外,想分享以下(配合修地藏經/千座行法門,很殊聖的!)

觀音菩薩《大悲懺‧懺悔文》  

每日早晚一誦或以上‧必可化解宿業‧健康好運 

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21989821

侯爵府

醒目開學勳章

原來中年危機與祭祖有關

是因為某人沒有好好祭祖,個人的福德資糧唔夠。

JD930    發表於 18-10-25 12:20

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Yukyuk 發表於 18-10-2 06:54

即係嫁咗入門之後只係拜男家祖先先有用?
換言之,老公的公公婆婆,老公的嫲嫲嘅親戚就是非男家祖先 = 冇用?

見妳#37:女人嫁左,就要拜埋男家,因為已經跟丈夫姓,第日上神枱都跟男家祖先果邊。
咁即係 老公的公公婆婆 同埋 老公的嫲嫲嘅親戚 都不是男家祖先,所以係可以拜,但不是必需一定要拜?

侯爵府

醒目開學勳章

JD930 發表於 18-10-25 12:14
換言之,老公的公公婆婆,老公的嫲嫲嘅親戚就是非男家祖先 = 冇 ...

唔好意思!我冇咁樣表達過。

以儒家文化,你做咗人新抱,如果你好想盡孝道兩邊都拜。你就拜咗男家祖先先,跟住就拜女家祖先。(即使唔去祖墳拜,也可以喺城隍廟燒祖先衣包給祂們。)

侯爵府

醒目開學勳章

換言之,老公的公公婆婆,老公的嫲嫲嘅親戚就是非男家祖先 = 冇 ...

咁即係 老公的公公婆婆 同埋 老公的嫲嫲嘅親戚 都不是男家祖先,所以係可以拜,但不是必需一定要拜?

呢個係男家嘅內外祖先,做法會附薦可以咁樣寫,分開姓氏祖先寫亦得。

某D情況下,如果佢(女家)有需要你幫忙,都需要拜佢。

JD930    發表於 18-10-25 14:24

子爵府

Yukyuk 發表於 18-10-17 07:56
有高靈人士話好多現代人養寵物都愛惜寵物好似到屋企人一樣。

其實好多都係嗰啲寵物嘅靈魂都係有自己嘅祖先 ...

我都認為糸.....

老實,好小可以去反人道。見一般只糸畜道個d

侯爵府

醒目開學勳章

luppy 發表於 18-10-25 12:48
我都認為糸.....

老實,好小可以去反人道。見一般只糸畜道個d

所以咪提醒信佛嘅朋友,可以念經或者念佛號加往生咒俾佢哋嘅寵物。

#有網友PM我,佢成功協助一隻寵物往生善處。

侯爵府

醒目開學勳章

有些情況是養父母(冇血緣關係但有恩情)更加要盡孝道。

JD930    發表於 18-10-25 14:17

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

Yukyuk 發表於 18-10-25 12:21

因為先前係網上睇過一篇文章有啲唔明白所以先有呢個諗法...

我的意思唔係講緊我自己女家嘅祖先
我只係想講 真正同宗同姓的男家祖先,同埋 老公的公公婆婆,老公的嫲嫲嘅親戚 呢一種祖先

侯爵府

醒目開學勳章

JD930 發表於 18-10-25 14:23
因為先前係網上睇過一篇文章有啲唔明白所以先有呢個諗法...

我的意思唔係講緊我自己女家嘅祖先

你寫:「我只係想講 真正同宗同姓的男家祖先,同埋 老公的公公婆婆,老公的嫲嫲嘅親戚 呢一種祖先」

對。

即是以下:-

*丈夫父親姓氏歷代祖先
*丈夫母親姓氏歷代祖先
*自己父親姓氏歷代祖先
*自己母親姓氏歷代祖先

長氣版提示:

1)每天誦千座行/佛經 迴向給先人、祖先及冤親債主

2)*拜祖先:祖墳/家中牌位/寺廟牌位、燒衣包
最少:春秋二祭; 最好定期做:e.g. 初一、十五/ 每月及法會附薦蓮位

3)做善事(有錢出錢,有力出力)

JD930    發表於 18-10-25 14:35

首頁
12345...8

尾頁

跳至