興趣嗜好

跳至

首頁
34567...8

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

人為什麼會被祖先影響運勢?看完你就明白了

http://www.foyuan.news/post10103451038213?u=65&utm_source=fb&utm_medium=1257164717708954&utm_campaign=int

簡單易明

其中有一段關於以下:-

「在以前故事裡,講到東北以前有許多孝子,這些孝子就是守墓,雖然沒有文化,但守墓後,竟然能懂得天文地理,給人看病,預知未來,起種種神通。

他就是守孝,報答父母孝,他都能開發這種神通。孝子就是獲得天地的原始能量。」

王鳳儀大善人正是。

侯爵府

醒目開學勳章

最近與同修作深入分享,證實了以下。

大家要努力做個好人啊!

因為人在做,天在看!

千祈不要以為做了壞事,冇人知道做可以當冇事發生!

舉頭三尺有神明!(只少天地之間有神及祖先靈看管住)

及早認錯、懺悔及做好人!

引用#1

以我所知:

1)祖先 - 家族有拜祭先人,一齊安好的話。後人是善良正直。祖先靈一定守護他/她。相反,做壞事的後人是不會守護的,因為祖先靈怕結惡因。

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

今天是天赦日
意思係天下大赦

念經/千座行、做功德(任何善事)
迴向俾祖先、債主、眾生及自己
更能幫到他人及自己

禁止訪問

回覆樓主:

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

最近,一班朋友去問事。他們也有共同問題—就是家族有嬰靈。

嬰靈除了跟父親/母親外,也會跟之後出生的弟/妹,影響他/她運勢。

不容忽視!

P.S. 女人一定要帶眼識人!
唔好隨便同人發生關係!
因為呢個世界太多人,尤其是男人係不負責任!
你唔可以想像一個決定做錯了,影響有幾深遠!

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 18-12-6 14:20

嬰靈除了跟父親/母親外,也會跟之後出生的弟/ ...

農夫有一首歌叫偉大航道,其中一段係咁嘅:-

「大多幾歲 你會想搵返個情侶
老土D講一句 唔係有心就唔好追佢
你諗下佢流嘅眼淚
傷害佢 將來佢 唔再相信愛
你仲點過意得去
愛情係好玩但係唔好玩愛情
你一個唔小心 可能會影響佢一世人
我係過來人 我做錯 咪學我 再做錯 因此我
係啵 記住飲酒唔好飲咁多
尤其是有杯著晒火 一定要朋友幫下拖
貓到腳低都冇乜所謂 最怕起身係隔嚟
見到個我咁樣嘅男仔 你就知道乜嘢係蝕底
唔好隨便同人發生關係
話就話前事不提 都係另一種虛偽
因為 我始終認為
你老公都唔想知道佢有咁多襟兄弟」

其實唔止咁簡單!

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 18-12-6 14:28
農夫有一首歌叫偉大航道,其中一段係咁嘅:-

「大多幾歲 你會想搵返個情侶

成日講:祖先問題、嬰靈問題,究竟兩者有什麼共同處?

就是血脈相連。

當你係女人。

三界六道計,自己及男朋友/丈夫嘅祖先。點會唔知妳和男朋友/丈夫在人間做過乜?

正所謂,人在做天在看!

JD930    發表於 18-12-6 15:05

侯爵府

醒目開學勳章

回覆樓主:

高人教我們(新手祭祖人士)怎樣燒衣包:-

嫁左嘅女士們:

在廟宇化寶:

上香給大神及土地;(補充:上香之後可以敬一份大神寶)

附薦衣包寫上:(夫家姓氏)x門歷代祖先三代恩親(一至三個)

陽上 老公名合家 敬上

稟俾土地公公知道,麻煩土地公公送給邊個先人......

伯爵府

HiPP勳章(2)

Yukyuk 發表於 18-12-6 14:20

嬰靈除了跟父親/母親外,也會跟之後出生的弟/ ...

sorry. 我想問少少嘢
我2012有一個B. 當時7wks未夠 但自然流產了
算係嬰靈嗎?

到14年老公入埋ICU十日 出咗院 我就去屋企附近天后廟拜亦有在盂蘭節燒衣
到14年尾我終於又懷孕 15年生大仔 17年生埋二仔
我需要再為流產嘅胎再做啲咩嗎?

侯爵府

醒目開學勳章

紫色線 發表於 19-1-3 10:52
sorry. 我想問少少嘢
我2012有一個B. 當時7wks未夠 但自然流產了
算係嬰靈嗎?

Pm 回你。

大宅

Yukyuk 發表於 19-1-3 10:53
Pm 回你。

我都想知,我媽咪以前都懷過對孖,4-5個月左右因爲經濟困難而選擇人流,聽講當時已成型,請問我可以做為我媽咪同孖b做點什麼?
如果當時孖b出世就沒有我了,所以只要能力所及我都想做點事

侯爵府

醒目開學勳章

藍眼睛 發表於 19-1-3 20:27

我都想知,我媽咪以前都懷過對孖,4-5個月左右因爲經濟困難而 ...

Pm 回你

侯爵府

醒目開學勳章

不知道大家有沒有曾經改過名字?

最近聽番老師年幾前分享,原來我們華人改名除了通知人間、還要通知天上及地府。做法是去廟上疏改名册,才能承到新名的福祿。

去哪間廟?不是什何一間廟都可以。

城隍廟比較適合,因為城隍爺職能可以上通天,下達地。

除了通知上天下地外,還可以打官司(人界與靈界)。

(明天續)

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 19-1-7 00:09
不知道大家有沒有曾經改過名字?

最近聽番老師年幾前分享,原來我們華人改名除了通知人間、還要通知天上及 ...

簡單些,如果有興趣可以click 入去參考:-

基本上,前往正信廟問事可以用擲神杯或找專人問事。入面有詳細說明。

https://travelman5555.pixnet.net/blog/post/33803019-如何透過城隍廟申訴冤屈?

如果一個人,正直善良、慎終追遠、孝順父母、尊敬師長、說好話、存好心、做好事,亦感到惡運纏身、諸事不順的話,建議去城隍廟問下好些吧!

我們通常去秀茂坪城隍廟。
(因為老師及高靈人士推薦)

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 19-1-8 00:30

補充:求神、問卜, 除了擲杯,可以求簽的。

正所謂:「咁近城隍廟,都唔求番支好簽?」

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 19-1-8 00:30

補充:

人非聖賢,誰能無過,知錯能改,善莫大焉

如果真係做錯左,因為冇啲原因冇拜祖先。

依家知道咗就做返,就冇問題!

子爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

留毛學野(emoji)

侯爵府

醒目開學勳章

flora 發表於 19-1-12 12:15
留毛學野(emoji)

早幾日,家母夢到去世十幾年的爸爸(即是我外公)帶著一個孩子來找她。

外公告訴家母:「這個孩子是鄰居的孩子,很可憐!因為鄰居家中信了西方教,沒有人接濟這孩子。」

之後,家母告知我。

吩咐我敬一個外家祖先衣包,我也跟著做。(再用我先生名義敬多一個祖先衣包給外公祖先。)

因為我平時都是去城隍廟化祖先衣包,所以今次也不例外。

奇妙的事發生了!

化完敬神寶後,已上的香之中,基乎90%是卷香!

(程序是先上香燭敬城隍爺、天地父母、金爐、土地,之後才化敬神寶、祖先衣包......)

子爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

Yukyuk 發表於 19-1-16 00:34

早幾日,家母夢到去世十幾年的爸爸(即是我外公)帶著一個孩 ...

那個是金爐?

侯爵府

醒目開學勳章

flora 發表於 19-1-16 07:06
那個是金爐?

城隍廟嘅平台上的鐵亭爐叫金爐。

(爐上的上方有一個上香的香爐。)

首頁
34567...8

尾頁

跳至