興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我無拜過夫家祖先,想燒衣比夫家祖先,

請問我唔方便去夫家祖墳、廟宇燒衣包

如在家燒衣包,但我住娘家,家中祖先牌位係我爸爸家族,
請問這情況可以在家化寶比我夫家祖先嗎?如可以,應該點做?

謝謝

侯爵府

醒目開學勳章

Lopopo 發表於 19-2-13 17:01
我無拜過夫家祖先,想燒衣比夫家祖先,

請問我唔方便去夫家祖墳、廟宇燒衣包

你個問題好似好複雜喎!

我淨係知道可以有土地公公婆婆嘅地方(最好當然係安全嘅地方)就可以燒衣包。

侯爵府

醒目開學勳章

我自己經驗。大女小五呈分試都甩左條轆。

我回想過去,我夫家有拜開祖先。

有求祖先。

小六呈分試都病到七彩去應考。

真係絕地反擊。

第一志願。

#如果有拜開祖先,祖先夠力,也可以托一托子孫一把。
#祖先福蔭後人
#可以感應快過菩薩

侯爵府

醒目開學勳章

我同同修(一起修千座行的同學)傾開,有些祖上臨走時有好多身外物俾後人,該後人才誠心拜祭。

淨土法門:錢財為五家共有--學佛網 佛說“財為五家共有”:一水,洪水沖毀;二火,不慎而招致火災,或是因戰亂而毀失;三官府,罰沒充公;四盜賊,為賊偷竊;五敗家子,揮霍一空。

福蔭不單是止錢財運,還有健康、人緣、學業、事業、姻緣......

所以真係要好好祭祖。

盡左自己本份先。

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 18-12-8 18:08
高人教我們(新手祭祖人士)怎樣燒衣包:-

嫁左嘅女士們:

未結婚人士:

在廟宇化寶:

上香給大神及土地;

上香之後可以敬一份大神寶;

附薦衣包寫上:(自己姓氏)x門歷代祖先三代恩親(一至三個)

陽上 父親/一家之主)名合家 敬上

稟俾土地公公知道,麻煩土地公公送給邊個先人......

大宅

Yukyuk 發表於 18-9-21 12:38
回覆 Yukyuk 的帖子

點知老闆有沒有吸員工的運?我老闆有請人擺野,但佢都係神神秘秘

侯爵府

醒目開學勳章

爸媽baby 發表於 19-2-18 11:30
點知老闆有沒有吸員工的運?我老闆有請人擺野,但佢都係神神秘秘

俗語有話:防人之心不可無,害人之心不可有。

始終係佢主場,你梗係唔可以隨便拆除別人的物件。

你做返防備就可以。

公司多唔多人病之餘的同一時間多左生意,正常人都見到及觀察到。

男爵府

好媽媽勳章

你好!我想請教 男家自幼父親已離開家庭,亦無跟其家族聯繫,這樣可以怎祭祖?另自己父親亦是幼年跟家人失散,又可怎樣做?謝謝

侯爵府

醒目開學勳章

PEGGY0529 發表於 19-2-18 16:32
你好!我想請教 男家自幼父親已離開家庭,亦無跟其家族聯繫,這樣可以怎祭祖?另自己父親亦是幼年跟家人失散,又 ...

可以在衣包袋這樣寫「男家姓氏」門歷代祖先三代恩親,下款寫:「男家一家之主姓名」合家 付

另外一個娘家case ,「父親姓氏」門歷代祖先三代恩親,下款寫:女婿「夫家姓名」合家 付

男爵府

回覆樓主:

你講嘅嘢,好好聽 受教了!謝謝你

侯爵府

醒目開學勳章

asd456 發表於 19-2-19 23:59
你講嘅嘢,好好聽 受教了!謝謝你

多謝先!其實係我老師教㗎!

「移風易俗,莫善於樂」

《孝經》裡面的話,原話:

子曰:「教民親愛,莫善於孝;教民禮順,莫善於悌;移風易俗,莫善於樂;安上治民,莫善於禮.」

翻譯過來就是:孔子說:「治國平天下的大道,應以救化為先.教民相親相愛,莫有比孝道再好的了.教民恭敬和順,莫有比悌道更好的了,要想轉移社會風氣,改變民聞習俗,莫有比音樂更好的了.要想安定長官的身心,治理一國的人民,莫有比禮法再好的了.」

不過,要注意,這裡的音樂,可不是現在所說的流行音樂,而是高雅的音樂。

男爵府

Yukyuk 發表於 19-2-20 10:46

「移風易俗,莫善於樂」

我之前經常諗地藏菩薩聖號,但都在心中諗。

我之前睇過你解答,話要念出聲,請問如果好細聲,用氣念可以嗎?咁樣坐地鐵就可以念了!

男爵府

Yukyuk 發表於 19-2-20 10:46

「移風易俗,莫善於樂」

有些問題想請教你,我經常捐助放生,雨心齊...免費素食...等等,好多唔同種類的慈善機構都係隨心捐助的。

近兩年睇好多報導放生,唔係好事,有時會變咗殺生,但眼見好多佛教團體都做放生活動。
想請問如果去面對,我慢慢心中覺得放生咁做好似唔啱咁。因為為放而放。

男爵府

回覆樓主:

平生做好多善事,但也會做一些壞事,每次讀經都會令自己好驚,因為好多壞事都有做,想問如果一世人大部分都做好事,但也會做衰嘢咁死咗會點呀?

侯爵府

醒目開學勳章

asd456 發表於 19-2-20 18:30
我之前經常諗地藏菩薩聖號,但都在心中諗。

我之前睇過你解答,話要念出聲,請問如果好細聲,用氣念可以 ...

可以。

侯爵府

醒目開學勳章

asd456 發表於 19-2-20 18:37
有些問題想請教你,我經常捐助放生,雨心齊...免費素食...等等,好多唔同種類的慈善機構都係隨心捐助的。
...

用智慧分辨邊一個團體係好啲!

不過老師都係講食素都等於放生。(均衡飲食也是重要)

未必需要特登去做放生。

侯爵府

醒目開學勳章

asd456 發表於 19-2-20 18:42
平生做好多善事,但也會做一些壞事,每次讀經都會令自己好驚,因為好多壞事都有做,想問如果一世人大部分都 ...

你可以試吓唸觀世音菩薩大悲懺 懺悔文。

儘量今世做好啲!

都要睇下咩壞事,最 最最重要有冇懺悔心。

有時都可以張功底過。

佛教係佢講隨業受報

男爵府

Yukyuk 發表於 19-2-20 19:13
你可以試吓唸觀世音菩薩大悲懺 懺悔文。

儘量今世做好啲!

什麼是隨業受報?

侯爵府

醒目開學勳章

asd456 發表於 19-2-20 19:38
什麼是隨業受報?

是命終人。未得受生。在七七日內。念念之間。望諸骨肉眷屬。與造福力救拔。過是日後。隨業受報。若市罪人。動經千百歲中。無解脫日。若是五無間罪。墮大地獄。千劫萬劫。永受眾苦。

「這死了的人,在他還未能投生的時候,在七七四十九天內,無時不在希望他的骨肉家眷,替他修福行善,而讓他能仗這功德的力量,承佛救拔,往生善道去。假如過了這四十九日以後,便要隨業去受果報。假使這犯重罪的人,一動惡刑,就要經過千百歲中,無有出期。若是犯了五無間的罪,應墮落在大地獄裏,那就要經千劫萬劫,永遠受多種的苦毒。」

侯爵府

醒目開學勳章

Yukyuk 發表於 19-2-20 22:22
是命終人。未得受生。在七七日內。念念之間。望諸骨肉眷屬。與造福力救拔。過是日後。隨業受報。若市罪人 ...

《地藏經》利益存亡品第七釋文

首頁

尾頁

跳至