母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB27日人仔,出世時皮膚OK, 無粒粒問題!
但尼幾日發現BB面仔多佐好多粒粒,特別喊完之後特別明顯,只係面仔有,身體其他部分無粒粒!
想請問尼D係濕疹,定關我食野事?我食野之後餵母乳導致BB對某食物敏感?請各位靚媽幫忙!!

大宅

QQLAM 發表於 18-9-21 12:34
但尼幾日發現BB面仔多佐好多粒粒,特別喊完之後特別明顯,只係面 ...

通常滿月後, 皮膚都會較反覆,我仔女都係滿月後,濕疹出現。當然,喊完,塊面會谷到紅,過一陣又好d,餵人奶要介口,我自己介牛奶,蛋,面包等小麥
如果係濕疹,就痕,bb會忟
打完針,皮膚都會有變化

水晶宮

但尼幾日發現BB面仔多佐好多粒粒,特別喊完之後特別明顯,只係面 ...

可能係新生兒痤瘡即BB暗瘡吧?時間上似,通常只面上有,係就母體荷爾蒙影響,及毛孔未成熟所致,同人奶/奶粉或人奶媽媽食咗咩冇關。Keep住每日用凍滾水洗面,通常過一排自己會好。如果長時間唔好又或好嚴重就睇醫生,唔好自己亂估。媽媽胡亂自行戒口不單可能冇幫助,更可能影響自己健康。

大宅

oj_jojo 發表於 18-9-21 15:10
通常滿月後, 皮膚都會較反覆,我仔女都係滿月後,濕疹出現。當然,喊完,塊面會谷到紅,過一陣又好d,餵 ...

唔知關唔關我黎排成日食薑炒蛋既關係呢

大宅

EstrellaDamm 發表於 18-9-21 17:56
可能係新生兒痤瘡即BB暗瘡吧?時間上似,通常只面上有,係就母體荷爾蒙影響,及毛孔未成熟所致,同人奶/ ...

咁我試下用熟水幫佢清潔試試先,thanks!

大宅

QQLAM 發表於 18-9-21 18:55
唔知關唔關我黎排成日食薑炒蛋既關係呢

咁咪停下蛋先,大人唔食蛋都無問題

男爵府

通常bb係滿月會出所謂既胎毒,即係濕疹,要勤力幫bb搽保濕面霜,每3個鐘或者你覺得乾就搽
至於好多人話喂人奶唔介口同bb濕疹有關,我覺得唔關事,我自已係由bb滿月開始全人奶,一直食野唔介口,竹筍牛肉鵝鴨都食,我個仔都反覆出現過濕疹,係雙腳,雙手,面頰,身軀,佢唔算嚴重,係會紅到躂噠有粒粒,摸落好乾好鞋,bb會痕到識r痕,之前用左California baby就搽好左所有濕疹,除左面珠位,總係點搽都反反覆覆,有好過但又隔一排再出番,要搽耐d同勤力d,持久戰~
同埋無出街可以只用清水沖涼,手仔頸屁股先用沐浴露,我個仔半歲前都係咁沖,身體手腳既濕疹先好番,半歲後可以正常咁沖

禁止訪問

禁止訪問

別墅

同我B一樣,初頭我都驚係咩我食去補茶影響到,朋友教每二至三個鐘就同BB用清潔棉洗面,四日後我B塊面又好靚了,希望幫到你

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊