論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我個印傭做左1年多,之前佢係俾顧主炒嘅。

好處:叫乜做乜,識煮食,冇借錢,少玩電話,去完放假準時返,冇駁咀,大件/貴野冇偷過(小朋友餅,纸巾,利是封有偷過),有禮貎,少黑臉。

缺点:清潔一般,湊小朋友一般,冇安全意識,越來越冇記性,個人衞生一般(個口有時會發出悪臭),未干透嘅衫照放入櫃,带bedbugs入屋唔止一次(當然要揾㓕蟲公司來攪一大餐)。

請問你地覺得keep唔keep 佢好呢?如請過又唔知請個咩人来…

複式洋房

Belle_Piano 發表於 18-9-21 13:17
我個印傭做左1年多,之前佢係俾顧主炒嘅。

好處:叫乜做乜,識煮食,冇借錢,少玩電話,去完放假準時返, ...

果果印都咁

男爵府

回覆 wing1234 的帖子

你指嘅係邊方面?

男爵府

請閣位俾D意見。Thx!

別墅

回覆樓主:

衛生慢慢教, 人品和專心工作重要d

我會續

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一次要教好個人衛生, 要擔心有蟲蟻及病菌的問題

男爵府

回覆 wcpcelia 的帖子

個人衞生我教左好奈了。初頭佢個口每分每秒都臭到不得了,臭到我D细路都好唔鐘意佢。而家改左好多但仲有囉。
Bedbugs方面…佢3月野過返來,滅蟲來搵倒原頭響佢度(有蟲響佢張牀爬,好恐怖)。滅左之後我同老公捉左佢訓話,同佢講唔可以再野返来,了解左佢放假去咩地方同咩人一齊,叫佢唔好去邊度會野倒返来唔好再去。好了,6月再野過返來。問佢放假去邊佢話去返佢不嬲去果D地方。我問點解仲去,上次咪同你講得好清楚囉,佢依然話佢去果D地方好乾淨。我都唔知佢笨一或stubborn, 好似當我上次訓話一D記憶都冇。今次我要佢俾返部份滅蟲費。

我諗佢地响個人衛生方面都只係可以改善到某一個点…

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

湊小朋友個人衛生好重要,我唔會續約

男爵府

回覆 lawbaby 的帖子

Thx!

男爵府

回覆 DorothyTsang 的帖子

係。thx!

男爵府

hygiene is related to upbringing and long term habit, hard to correct.
i don't keep her.

男爵府

回覆 winya 的帖子

THX!

首頁

尾頁

跳至