有左bb後好容易病,又唔敢亂咁食藥,大家有無咁嘅經驗?

susiesoso
|
我自從有bb之後,成個人好容易攰又容易病,但係又唔敢亂咁食藥,驚影響到個bb,想問下有無人都係咁樣?
KILW
|
我係大肚時係咁病,我係去睇私家婦產科醫生度拎藥,因普通科醫生嘅藥就算食左都好唔到,唔食想靠自己抵抗力又好唔到。
婦產科醫生一定知咩藥食得,又有效。
gloriehungws
|
我係, 剛患了感冒, 驗到有左, 唔肯食西藥, 去左睇中醫, 好得慢啲
haha748494
|
懷孕初期,免疫力低,好好照顧自己,如果唔舒服,最好睇醫生,唔可以自己亂服藥。
hamsterma
|
susiesoso 發表於 18-9-21 14:26
我自從有bb之後,成個人好容易攰又容易病,但係又唔敢亂咁食藥,驚影響到個bb,想問下有無人都係咁樣? ...

孕期免疫力係差d嘅
pancake65
|
其實有病嘅話最好都係睇醫生,你同醫生講聲話你有左,佢會就住你開藥
faimifammy
|
如果驚影響嘅話,咁不如增強抵抗力仲好,抵抗力強左自然冇咁容易病
julianachar
|
回覆 susiesoso 的帖子

我依家陀到5個幾月,有左第3個月嘅時候真係成日病,係後尾飲左媽咪奶粉之後身體好左好多,就算小小唔舒服,休息下瞓下覺就會冇事
agneau
|
我自從有bb之後,成個人好容易攰又容易病,但係又唔敢亂咁食藥,驚影響到個bb,想問下有無人都係咁樣? ...

兩次都係陀到20週左右就病,但第二次真係病得太犀利,冇辨法去睇醫生,醫生開咗孕婦安全嘅藥但功效真係麻麻,我覺得自己唔好亂食藥,去睇下醫生比較好。
susiesoso
|
julianachar 發表於 18-9-26 14:33

我依家陀到5個幾月,有左第3個月嘅時候真係成日病,係後尾飲左媽咪奶粉之後身體好 ...
乜飲媽咪奶粉可以增強抵抗力嫁咩?
Christine2007
|

我本身身體好差,有左之後重差。成日感冒。依家14w吾去人多地方同出門去街帶口罩,依家改善左。我都吾敢食藥。唯有食多啲維他命c水果。個人易攰係正常。由其好似我身邊甘差個人重易攰。只好多啲休息,有時間中午可以訓下午教。少食多餐。都可以改善到同長胎
Christine2007
|
susiesoso 發表於 18-9-26 17:16
乜飲媽咪奶粉可以增強抵抗力嫁咩?

媽媽奶粉我問過醫生,距話3餐正餐正常吾建議飲。好易肥同有糖尿。。
Mango1516
|

有! 就4 個月!病完好番又再病! 唔知飲維多C 有冇用?
ericapui
|
睇醫生先食
julianachar
|

咁要睇下你飲邊隻,我飲緊axxott媽咪奶粉,佢有益生菌同埋維他命C去加強免疫系統
cindylaw4
|

我就睇中醫,已經睇佐幾次了。
aliceting
|
我都係 所以到後來除左食鈣 99仲買左隻J字頭嘅維C叫我食 增強抵抗力
loklok114
|
有同感, 好易病, 病左又好難完全好返..去屋企附近睇醫生, 已經講左自己有bb, 但返屋企check返d藥係完全唔食得 (有2,3種係category C), 之後去睇私家醫院, 醫生話所有特效藥我都唔食得, 開左最最基本o既藥俾我, 幫到少少, 但都係要靠你自己好返...
PhoebeKw
|

自己沖熱檸水⋯之前有咗就算病咗飲都好快好返⋯仲有去曬下太陽行下
kathywong2018
|

食康鈣c,食到好為止,有用