自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

回覆樓主:

50蚊一舊價錢已經好合理
又要打又要晾
我自己出讓俾朋友都係100蚊3件, 已經係成本價, 自在keep住有得打
手工皂同iherb或者什麼滴露皂冇得比較
為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

伯爵府

Mnopq1 發表於 18-9-21 17:04
自己開始整手工皂用,有需要大家可以約個地方一齊,我教大家整。
...

得罪講句
您7月先學 學個底皂先剛好用得
咁快教人?

伯爵府

Lulu皇后 發表於 18-9-21 17:56
我喺面書都見識過,剛開始打,第一手皂都未皂化好就賣,跟住仲開班收錢,要揾錢都唔好咁無道德,始終用係 ...

面書好多鬆晒雪晒嘅皂

伯爵府

Mnopq1 發表於 18-9-22 22:57
我又無話要收錢教人,大家交流下姐,講真普通打個沖涼梘有幾難呀,自己去賣本書都學到啦,計份量同皂化價 ...

咁。。你可唔可以解說下用咗未皂化完全/鬆咗/雪花嘅皂有何後果?有唔同敏感既人對用油有乜要注意?咩情況會秒T,點解決?溶N要注意咩安全細節?您打過幾多鍋呢

有時唔係好心就得 好心但無知係會害死人

伯爵府

回覆樓主:

用皂化失敗的皂等如用哥士的沖涼

很重要所以講三次

自己整 比n灼傷 皂失敗導致皮膚敏感
係自己對自己負責
教人 係要對人負責

所謂交流 係有經驗者的分享
唔係自以為有經驗的新收手去教人
將錯的概念灌輸俾人
覺得呢件事好易而忽略危險性
已經係錯
態度輕挑會害死人

已經唔想同不負責任又無知的人多講
有興趣的正經去上堂吧

伯爵府

港式奶茶 發表於 18-9-23 00:02
我朋友同事賣開皂。唔知佢賣咗幾耐,我朋友叫我俾啲冰奶佢打母乳皂,收貨時啲皂有一pat pat黑色嘢響面,我 ...

有t架 好似
假t唔定 未搞勻唔定 失溫唔定

伯爵府

Hehemum 發表於 18-9-23 01:09
你講得非常好,七月先打真係超新手,用咩器具加NaoH 等等都好多想像唔到的問題,就算交流都係易令學的人學 ...

門檻太低了
D人覺得'有幾難'
我估好多人係咁覺得

首頁

尾頁

跳至