自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

jc2001 發表於 18-9-21 15:24
請問各位,有無用開超市或其他地方買既皂沖涼及洗頭?我用開手工皂,但係成$50一舊,都幾貴吓。

有無JM有 ...

我係臺灣買,但一d都唔平,2xx臺幣一塊,但真係好用,仲好快用完一舊。我自己都學過整,但成本真係好高

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

miriam 發表於 18-9-23 13:53
我打鈉皂都係乜都唔帶架, 但堆架生唔會就咁一個不鏽鋼碗, 係用一個成尺高既不鏽鋼煲.

因為我係全手打皂, ...

你肯用不銹鋼已經好好。
有人貪用玻璃,話靚 已經無數次話會有裂/爛嘅危機都唔聽。爆咗之後就post上嚟提示。
又有啲用不銹鋼碗,但係話自己唔夠力。著住短褲夾喺大髀,話好好打,我哋見到仲緊張過佢

一定要通風、安全……,最基本嘅都唔識
不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-23 13:56
你肯用不銹鋼已經好好。
有人貪用玻璃,話靚 已經無數次話會有裂/爛嘅危機都唔聽。爆咗之後就p ...
我堆架生唔平架, 總之要安全至上, 燒杯全部去永興買, 總之唔係屋企現成既野.

好多人覺得打皂好好玩, 當中既危險完全唔理, 有幾個朋友都叫我教佢, 但完全拒絕, 講到明原料之一 pH14 咁高, 處理不當灼傷事小, 毀容事大.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

miriam 發表於 18-9-23 14:09
我堆架生唔平架, 總之要安全至上, 燒杯全部去永興買, 總之唔係屋企現成既野.

好多人覺得打皂好好玩, 當中 ...

自己用啲架生唔平,更加唔可以用屋企嗰啲,要分開。用錯就麻煩。

不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-23 14:12
自己用啲架生唔平,更加唔可以用屋企嗰啲,要分開。用錯就麻煩。
...
我都唔敢話自己老手可以教人囉.

鬆糕皂......我叫佢做 "粉身碎骨皂", 要再加工心機都唔少, 好彩打過百底只衰過一次, 經驗無累積過點去教人呢.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

我早已退休, 無再玩 DIY 護膚品同皂 lu.

珍珠宮

miriam 發表於 18-9-23 13:55
爆過一次真係怕怕, 當年仍然唔怕死繼續打鉀皂用, 鉀皂用黎洗頭正過鈉皂.

...

我就係唔想用固皂洗頭,一個人住唔會用得太快可以貴少少,邊度有手工液皂賣呢?謝謝

王國長老

nsychristy 發表於 18-9-23 14:23

我就係唔想用固皂洗頭,一個人住唔會用得太快可以貴少少 ...
唔清楚

珍珠宮

miriam 發表於 18-9-23 14:25
唔清楚

咁唯有自己熱水溶皂絲

睇書見過霜皂,鉀鈉都用就會有cream 狀質感,不過我諗係無乜實質用處既花巧野,失敗率都高 d, 所以無咩人講

首頁

尾頁

跳至