自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mnopq1 發表於 18-9-22 22:57
我又無話要收錢教人,大家交流下姐,講真普通打個沖涼梘有幾難呀,自己去賣本書都學到啦,計份量同皂化價 ...

望清楚吧

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

minniemouse 發表於 18-9-23 10:17
我都打皂打上瘾,呢啲只係其中一部份,我c6話,咁多皂,幾時先用得哂呀!

...

hello kitty同埋多啦a夢好靚
不要從別人的嘴裡去認識我

珍珠宮

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-23 11:31
hello kitty同埋多啦a夢好靚

多謝!不過我係一個急性子,好多時等脫模,等得好心急!
Minniemouse:-P

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

minniemouse 發表於 18-9-23 11:45
多謝!不過我係一個急性子,好多時等脫模,等得好心急!

不用客氣。我都係講事實。
原先都有諗過自己打。認識咗之後就發現有不足,所以我都係整護膚品或液體皂( 暫時都係皂碎加水或甘油再加其他物料)

珍珠宮

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-23 11:48
原先都有諗過自己打。認識咗之後就發現有不足,所以我都係整護膚品或液體皂( ...

我都有學整護膚品,而家屋企成箱材料

寶石宮

minniemouse 發表於 18-9-23 11:57

Great
不過一入皂海係無底深潭越買越多

最緊要常用。朋友就成日買得太多,搞到油快過期

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

另一批皂

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

港式奶茶 發表於 18-9-23 11:19
係,我問過真係識打的人都話係發霉
嗰個人仲堅持係無問題,話我咁擔心批走嗰啲位可以照用件皂晾了 ...

話唔定我老點你話發霉呢

我呢 d 超新手加已退休既無係出面學過架
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

原先都有諗過自己打。認識咗之後就發現有不足,所以我都係整護膚品或液體皂( ...

鉀皂唔好亂黎,我真係試過睇少一眼即瀉出黎,用皂絲開水做液皂好喇。
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

DIY液體皂難度高過手工皂好多, 香港真係識做的人亦唔多, 所以街唔多有話賣/教液體皂。

珊瑚宮

minniemouse 發表於 18-9-23 11:57

都唔會呀, 十種8種材料已經可以。

寶石宮

minniemouse 發表於 18-9-23 12:28
另一批皂

嘩!! 涼皂夠時間未?唔包咪好容易吸塵

寶石宮

miriam 發表於 18-9-23 12:50
鉀皂唔好亂黎,我真係試過睇少一眼即瀉出黎,用皂絲開水做液皂好喇。

知道

我入咗啲group,佢哋手套、口罩都唔帶 有時彈到手、又爆玻璃杯,所以我一定要好小心才會整

謝謝提醒。皂絲開水方便而且安全

寶石宮

cbeyond 發表於 18-9-23 13:11
DIY液體皂難度高過手工皂好多, 香港真係識做的人亦唔多, 所以街唔多有話賣/教液體皂。
...

知道。
自己都係新手,所以我唔會教人或者開班嘅。
放心

子爵府

cbeyond 發表於 18-9-23 13:11
...

液皂好易火山爆發

珍珠宮

2024年龍年勳章

crystal媽咪 發表於 18-9-23 13:40
嘩!! 涼皂夠時間未?唔包咪好容易吸塵

有用保鮮紙一大塊咁包住

寶石宮

minniemouse 發表於 18-9-23 13:49
有用保鮮紙一大塊咁包住

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主

其實用皂有咩好處?

王國長老

crystal媽咪 發表於 18-9-23 13:42
知道

我入咗啲group,佢哋手套、口罩都唔帶 有時彈到手、又爆玻璃杯,所以我一定要好小心才會 ...
我打鈉皂都係乜都唔帶架, 但堆架生唔會就咁一個不鏽鋼碗, 係用一個成尺高既不鏽鋼煲.

因為我係全手打皂, 連支打蛋器都用最長, 但打親鈉皂都係 1.5KG 左右, 鉀皂就真係會戴眼鏡同手套咋.

王國長老

Hehemum 發表於 18-9-23 13:48
液皂好易火山爆發
爆過一次真係怕怕, 當年仍然唔怕死繼續打鉀皂用, 鉀皂用黎洗頭正過鈉皂.

首頁

尾頁

跳至