補左奶粉之後病多左…

fannygg
|
有冇媽媽都有呢個問題? 我發覺補左奶粉之後BB咳同埋乞痴都多左…
EstrellaDamm
|
fannygg 發表於 18-9-21 15:38
有冇媽媽都有呢個問題? 我發覺補左奶粉之後BB咳同埋乞痴都多左…

BB幾大?食幾多餐人奶(埋身/樽?)幾多奶粉?
我要做媽媽
|
咳有冇痰架?有痰你注意下可能係隻奶粉同佢唔夾引起既
pokee0416
|
又唔會喎, 我果個便便同身體都同之前一樣, 冇咩點病, 係咪樓主你冇幫bb著外套仔呀?
fannygg
|
EstrellaDamm 發表於 18-9-21 18:46
BB幾大?食幾多餐人奶(埋身/樽?)幾多奶粉?

過左12朝冇耐, 而家食4-5餐, 夜晚2餐奶粉, 多數飲90左右, 有時飲100,
fannygg
|
我要做媽媽 發表於 18-9-21 20:46
咳有冇痰架?有痰你注意下可能係隻奶粉同佢唔夾引起既

唔夾?? 即係敏感果D呀??
fannygg
|
pokee0416 發表於 18-9-22 13:37
又唔會喎, 我果個便便同身體都同之前一樣, 冇咩點病, 係咪樓主你冇幫bb著外套仔呀? ...

有呀, 而家出街都有外套, 而且都唔係成日出街,
EstrellaDamm
|
fannygg 發表於 18-9-23 10:45
過左12朝冇耐, 而家食4-5餐, 夜晚2餐奶粉, 多數飲90左右, 有時飲100,

初生BB打噴嚏未必係因為病,尤其你BB仲咁細,點會可能「病多咗」?出世十幾日,其實鼻毛都未出齊,呼吸道仲好窄,BB要靠咳同打噴嚏嚟清通呼吸道,學習對抗外來物,其實係正常而且健康嘅現象。如果佢唔係時常咳或打噴嚏得嚴重,並且無發燒、食慾不振、精神不振或其他病徵,就唔需要太擔心。否則就要請教醫生了。

不過,如果可以繼續食人奶,當然最好。你會打算繼續人奶嗎?晚上有冇埋身(有就最理想,因為晚上餵對你而家呢個時期增加造奶好重要)或泵奶?
nataliePPG
|
我補奶粉之前有做過功課, 話人奶本身係可以幫bb加強個抵抗力, 所以我專登揀隻有人奶成份嘅俾我個b食
haha748494
|
應該唔關奶粉事啩。
我要做媽媽
|
fannygg 發表於 18-9-23 10:46
唔夾?? 即係敏感果D呀??

唔夾即係可能你BB唔適應到隻奶粉,可以試下轉奶粉既。不過你都要確定佢有痰係因為奶粉引起既
RubyYu07
|
我又唔覺得喔。咁bb便便正常嗎
fannygg
|
EstrellaDamm 發表於 18-9-23 11:05
初生BB打噴嚏未必係因為病,尤其你BB仲咁細,點會可能「病多咗」?出世十幾日,其實鼻毛都未出齊,呼吸道 ...

我就係見佢而家D痰同乞痴愈來愈勁, 呢3,4日, 日日都有幾次會因為咁食食下奶續親/嘔奶, 同埋因為鼻塞用口抖氣, 搞到食奶好辛苦, 要食幾啖之後吐個奶嘴出黎抖氣, 跟住先再食咁, 同埋喊果時D痰聲好勁, 見本身頭幾日全人奶都冇呢d問題, 係補左奶粉之後先開始出現呢D問題咁...所以想問下係個個BB都係咁定係點囉
fannygg
|
nataliePPG 發表於 18-9-23 14:41
我補奶粉之前有做過功課, 話人奶本身係可以幫bb加強個抵抗力, 所以我專登揀隻有人奶成份嘅俾我個b食 ...

JM你比BB飲邊隻呀? 想參考下
fannygg
|
我要做媽媽 發表於 18-9-23 19:56
唔夾即係可能你BB唔適應到隻奶粉,可以試下轉奶粉既。不過你都要確定佢有痰係因為奶粉引起既
...

明白, 咁點樣可以確定呀??
fannygg
|
RubyYu07 發表於 18-9-23 23:44
我又唔覺得喔。咁bb便便正常嗎

呢幾日都係2日1次左右, 不過我唔肯定關唔關佢食少左奶事,
nataliePPG
|
fannygg 發表於 18-9-24 13:40
JM你比BB飲邊隻呀? 想參考下

係雅培隻hmo呀! 係媽媽會講開我先知奶粉都要睇成份!
我要做媽媽
|
fannygg 發表於 18-9-24 13:41
明白, 咁點樣可以確定呀??

或者你問問醫生喇,問下佢關唔關奶粉事
sammiso
|
會無會冷親唔關奶粉事?停下奶粉睇會唔會好點。
bchuma
|
fannygg 發表於 18-9-21 15:38

最近天氣變凍 是否和天氣有關