6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章

唉…阿仔十個月大成日唔肯飲奶! 試過過幾隻都係咁,點算呀???一日先飲得十安

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

複式洋房

回覆樓主

我bb都差不多10個月,最近都唔多鍾意飲奶,原本已經兩餐加固,而家早奶都加埋米糊,想將瞓前餐奶都加埋米糊一齊食,因為佢只飲得4安,仲要食好耐,有無媽媽同我一個情況呀?

大宅

lanalanafung 發表於 18-9-24 22:32
我bb都差不多10個月,最近都唔多鍾意飲奶,原本已經兩餐加固,而家早奶都加埋米糊,想將瞓前餐奶都加埋米糊 ...

我仔10個月 去街咩住先肯用1個中飲7安 系屋企坐5定飲得3安

複式洋房

Beauty_BaBy 發表於 18-9-25 02:11
我仔10個月 去街咩住先肯用1個中飲7安 系屋企坐5定飲得3安

但佢加固食得好唔好呀?我而家出街都帶粥仔啦,好過飲奶好多,飲奶真係要餵成個鐘,仲要氹佢瞓著先肯飲。如果早晚都食奶糊,唔知有無問題呢?最近早奶都改左食奶糊,諗緊睡前個餐都轉埋食奶糊

複式洋房

tinaw8 發表於 18-9-21 16:20
唉…阿仔十個月大成日唔肯飲奶! 試過過幾隻都係咁,點算呀???一日先飲得十安 ...

我之前聽講過一個說法,厭奶期其實係指小朋友積食了。脾胃比較差,消化能力差,消化慢,食物積聚在胃裡面,就導致吳飲奶或者吳中意食野。

複式洋房

tinaw8 發表於 18-9-21 16:20
唉…阿仔十個月大成日唔肯飲奶! 試過過幾隻都係咁,點算呀???一日先飲得十安 ...

建議你五使太心急,飲得幾多就幾多。
可以煮稀粥或者易消化的輔食。
飲七星茶幫助下消除積食,

禁止訪問

大宅

同意,加固唔洗太急,等佢消化到,慢慢再加上去

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

會吖,你仲幫佢使過幾隻吖...其實哦覺得冇必要轉咁多隻牌子既奶粉俾bb食。10個月如果固體食得好可以食多小小既,厭奶唯有少食多餐

禁止訪問

大宅

有時奶粉真係唔好轉得咁急,有俾時間BB適應

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至