懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

今年三月初自然流產後,半年後終於check到bb回來了。幾天前自己驗出的,仲未去醫生到confirm,因為而家應該得4/5 weeks。
Check到bingo後,心情居然唔係第一次的開心興奮,而係非常非常擔心,當日流產既種種片段全部湧現出黎,好怕bb會再一次離開我。呢幾日keep住好頭暈,小腹奄奄痛(類似M痛),令我更加胡思亂想。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

alicebu 發表於 18-9-21 17:02
今年三月初自然流產後,半年後終於check到bb回來了。幾天前自己驗出的,仲未去醫生到confirm,因為而家應該 ...

放鬆心情,加油啊

別墅

回覆樓主

我明白的,我個case 同你相似
上幾日照陰超size 6週但冇閃閃
宜家都好擔心
不過我日日都同bb講加油
媽媽爸爸已經預備左好多愛比佢
媽媽唔會做怪獸家長
只想佢健康快樂
希望佢會聽到、健康平安出世

樓主,你都要放鬆心情,休息多啲~

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

回覆樓主

明白你
就算我已經有一個兩歲小朋友,再bingo一樣會擔心之前小產既事,但其實都唔擔心得咁多,順其自然就好了

分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

今年三月初自然流產後,半年後終於check到bb回來了。幾天前自己驗出的,仲未去醫生到confirm,因為而家應該 ...

好明白, 我早期流產完再有都好驚, 未去到照閃閃我都係一直話睇定d先, 連去到見醫生我都係話睇咗先講, 都係醫生一步步比信心我個人先放鬆, 不過我一知有咗就仆去搵中醫安胎, 因為有中醫跟住我先放心少少, 見個肚痛少咗都擔心少咗, 心情會影響bb, 為咗bb都要放鬆, 一齊努力

大宅

我明白!所以小產後我再有咗,每個階段都提心吊膽,唔敢太開心,亦都無同好多人講我有咗!不過而家個女出咗世,回望返10個月其實都會有擔心嘅時候,放鬆心情其實好重要,祝你bb健康,出嚟同你見面!

別墅

同感!上年x產左,果時差幾日就16w,真係好大打擊...我仲有個肌瘤...等左年幾,bb終於返黎~依家11w,因為有check排卵,所以m期一到就check到有b,果陣條線好淺,我個反應都係唔敢太開心住,check多幾日,等條線變深先去診所。3w-4w期間一直流粉紅、啡,好擔心...直到7w照到閃閃+心跳,先至放心d。但之後又有排未有得再照,都好擔心...好怕悲劇重演...9w時又少少粉紅,個心離一離,好彩只有好微量,又一直食中藥安胎,所以粉紅停左後就已經唔太緊張,但擔心一定有...不斷話比自己知要多休息、要對bb有信心,心情好,bb先成長得好~
明天去做nifty pro+照超聲波,終於可以見到bb,好期待~希望bb平平安安啦~
樓主都唔好太緊張,小腹奄奄痛我初期都有,只係子宮變大,冇事的~我之前流粉紅、啡,但之後都照到bb正常,唔洗太擔心,放鬆D~
一起加油,等出年抱bb啦~

伯爵府

加油!自己盡量放鬆心情

大宅

盡量相信bb唔好諗太多,我第一次自然流咗都好驚,但係之後生咗而家第二胎又就嚟出世,每次懷孕都係獨立,放鬆心情

洋房

JD930 發表於 18-9-21 17:02
放鬆心情,加油啊

多謝!(emoji)

洋房

fa9bb 發表於 18-9-21 17:13
我明白的,我個case 同你相似
上幾日照陰超size 6週但冇閃閃
宜家都好擔心

多謝妳!一齊加油啊!

洋房

小果 發表於 18-9-21 18:31
同感!上年x產左,果時差幾日就16w,真係好大打擊...我仲有個肌瘤...等左年幾,bb終於返黎~依家11w,因為有check ...

我都有肌瘤,三粒(emoji)

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

alicebu 發表於 18-9-22 00:07
多謝!(emoji)

洋房

sandylly 發表於 18-9-21 17:55
我明白!所以小產後我再有咗,每個階段都提心吊膽,唔敢太開心,亦都無同好多人講我有咗!不過而家個女出咗 ...

我完全唔敢同任何人講,只同老公同自己呀媽講,亦千叮萬曯佢地唔可以同其他人講,屋企人都唔可以。我真係唔想有人知住,唔想其他人問長問短,講真其他人無嘢可以幫倒,只係增加壓力既來源。

洋房

dolldollk 發表於 18-9-21 17:53
好明白, 我早期流產完再有都好驚, 未去到照閃閃我都係一直話睇定d先, 連去到見醫生我都係話睇咗先講, 都係 ...

我而家連中醫都唔敢睇。因為上次有睇,見紅後亦有即刻見中醫,但都無用,過兩日就無左。而家感覺唔敢亂食任何中藥、supplement,變左驚弓之鳥....

別墅

alicebu 發表於 18-9-22 00:12
我完全唔敢同任何人講,只同老公同自己呀媽講,亦千叮萬曯佢地唔可以同其他人講,屋企人都唔可以。我真係 ...

我而家12w 除左老公,都冇人知。曾x產的陰影真係大,唯有摸下肚仔叫bb 加油,其他嘢都控制唔到。

別墅

回覆 alicebu 的帖子

肌瘤冇得搞佢,但佢又有可能影響BB,真係好煩…
今日做完nifty pro,見到BB健康活潑咁郁手郁腳,醫生仲形容BB心跳澎湃~BB仲大多2日,安心左D~今日照到個肌瘤冇點大到,但就多左一粒…依家有2粒…好彩今日發現果粒暫時仲好細同位置唔太影響BB。希望BB今次可以順利平安出世~之後又到等報告的呢一、兩星期,又會有D緊張…

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

加油吖媽媽,類似M痛咁可能係子宮擴張,懷孕初期多D休息喇,咪諗太多喇

複式洋房

我同你嘅情況一樣,二月流產,剛剛發現bingo,心情複雜又擔心,明明前幾日個胸仲脹着痛,又頭暈,今日突然冇事咁樣,令我好大壓力:(

男爵府

回覆樓主:

唔好咁擔心。我都係同路人。
第二胎3個月冇左。
有左第三胎時好驚會再流。
但醫生話胎胎都係獨立,唔好驚
我果陣都係平常心。做咩都小心d。
初初有左時。有睇中醫安胎,飲左一個療程穩定左,就冇再食中藥。之後就keep住飲桑寄生蓮子茶蛋。
而家已家佗到19week 啦。
大家都加油!bb 一定會痴實你架

首頁

尾頁

跳至