學琴是否必須

一搬初學要試幾耐先confirm會唔會繼續學?始終學費,買琴,保養等等都係長線$$$
Fishqqma
|
人人唔同好難講
Angelice-BeBe
|
人人情況不同

我仔未夠三歲,就join左個鋼琴班 1:4-5小朋友,完左個班,佢話中意彈,就開始1:1上堂,而我就真係買左部U1比佢,之後上左幾個月老師有事要離港,轉左第二位老師,同仔仔好夾,亦令小朋友有更大興趣,彈到現在我仔就快十歲
chingmon
|
無野係必須。
我細女幼稚園開始學piano,佢絕對係無天份,亦因為無成功感所以吾勤力練,因此更差。所以我從無強迫佢比賽、考試,keep住學就得,佢亦吾太抗拒,宜家中學仲學緊。
高小開始試4-5種其他樂器,到初中才遇到1-2類自己較適合的樂器。但前提係佢有小小音樂基礎,才有機會遇上。
MeowMuiMui123
|
唔係必須。講真我覺得學完無咩用。。
我大學後無掂過個琴。電腦keyboard就真係打得最多。
咁學都無差。而家大部分小朋友都學學器。自己唔學反而有d唔自在。
我就覺得學跳舞有用,幫到networking
抺茶雪糕
|
冇野係必須,我地屋企有琴都冇比小朋友學因為佢話吾鍾意
TinyTomato
|
冇野係必須 ......
WChan
|
唔係必須,不過咩都叫識d, 識睇樂譜識d樂理唔係壞事。另外彈琴係左右手並用,聽講對左右腦發展都有幫助,亦可以培養小朋友專注力。
Jasmine-4711
|

中小学都要求一體一藝,但是必須係琴。有人学手玲亦有人学管樂等。中小学都要考樂理及拍子等,唔学樂器會蚀底。

我学琴到五级quit,我個仔四级quit

初初自己話要学,好有心机練。学幾年後厭了,又難了,都可以隨時唔肯再学。

起初要佢自己想學,不是你幫佢揀学咩。冇興趣是逼唔来。有興趣亦唔知几時变冇興趣。

可先租琴室練,如一年後仲想学,買個二手俾佢。你要有心理準備,可能半途而廢。
sasatt
|
唔一定學琴
大把選擇
但要求其識一樣
行出黎有得同人吹下水嘛
茜口口
|
其實我覺得學琴係興趣,
興趣唔一定要玩音樂,
最緊要係對個件事情有興趣,
先會學得精。
可以係畫畫, 釣魚架
Poyau
|
興趣先行
twotigers
|
Poyau 發表於 18-9-21 22:51
興趣先行

任何嘢無興趣好難學
cakii
|
學琴唔係必須
miffyumiffy
|
MeowMuiMui123 發表於 18-9-21 21:31
唔係必須。講真我覺得學完無咩用。。
我大學後無掂過個琴。電腦keyboard就真係打得最多。
咁學都無差。而家 ...

學樂器到大學可以教樂器,我表妹教琴夠供自己讀完大學
MeowMuiMui123
|
miffyumiffy 發表於 18-9-22 00:17
學樂器到大學可以教樂器,我表妹教琴夠供自己讀完大學

都可以搵office causal work。
如果留學,好難教琴。學際唔一樣。
木土土
|
[email protected] 發表於 18-9-21 19:06
一搬初學要試幾耐先confirm會唔會繼續學?始終學費,買琴,保養等等都係長線$$$
...

有乜可能係必須
love2talk
|
木土土 發表於 18-9-22 06:49
有乜可能係必須

我家鋼琴已係擺設,我得閒先去彈兩下,仔女停學之後直情未行近過個琴。
kitbebe
|

當然唔係必須,有興趣先好學,考琴試都好貴喔!
29XX86
|
我囡中一了,佢都無學,只學啲佢想學嘅野。 我宗旨係讀書要逼外,其他野由佢自由選擇,如果唔係佢地童年好慘!結果,路無行錯,呈分成績理想(因兼顧野不多), 順利係自行入到心儀中學(因誇區所以知自行入)。 其實,唔洗樂器/ 體育也有好出路,睇返自己小朋友專長幫佢發揮,就有出路,為興趣其實學乜都支持,唔好只為考cert而逼佢地。