同區轉校容易嗎?

無話可說
|
親戚個女今年讀緊小一,佢話間野功課少,又遠,想小二轉讀第二間,唔知難唔難呢?據我所知搬屋誇區先容易轉校,同校網應該難架喎,係唔係呀?我仔已經中三,完全唔識而家升小學玩法
AGa1111
|
學期尾考插班
hayley_leung
|
成績好就唔難
SaBB
|
無話可說 發表於 18-9-21 19:33
親戚個女今年讀緊小一,佢話間野功課少,又遠,想小二轉讀第二間,唔知難唔難呢?據我所知搬屋誇區先容易轉 ...

吾係、轉校睇成績、成績表是入場卷、大把人同區轉。
無話可說
|
AGa1111 發表於 18-9-21 19:40
學期尾考插班

即係未讀完小一就去扣門?
無話可說
|
SaBB 發表於 18-9-21 19:43
吾係、轉校睇成績、成績表是入場卷、大把人同區轉。

明白,當然首先睇成績,以為同區轉會難添,因為呢年咁高出生率
crystal媽咪
|
睇成績同埋操行(A或以上,B 未必有機會)
上年朋友囝囝嘅經驗
AGa1111
|
無話可說 發表於 18-9-21 19:45
即係未讀完小一就去扣門?

間間學校招收插班生時間唔同,有心就自己留意學校公佈
tai_sui_lai
|
親戚個女今年讀緊小一,佢話間野功課少,又遠,想小二轉讀第二間,唔知難唔難呢?據我所知搬屋誇區先容易轉 ...

依家9月啱啱開學咋喎
不過如果決心轉校
要谷佢成績,成績好操行好,點都收
最好有樣專長添
因為好難有位比插班,除間另一間學校都有人退學
吉蒂0603
|
小一? 開學都未夠一個月?
認真,呢一個學年,拎張靚仔成績表先,當然,操行更加要攞個A仔。然後到心儀的學校叩門,通常學期尾面試,該學校亦會睇埋自己學校的學位供應,例如有幾多位要俾留級生,有幾多位剩,和幾多插班生申請,再從中揀學生。
小曳人
|
首要條件:間學校要有位!

然後再講,就係成績好唔好,有得揀~ 揀唔揀你

tsung
|
crystal媽咪 發表於 18-9-21 19:50
睇成績同埋操行(A或以上,B 未必有機會)
上年朋友囝囝嘅經驗

gracelam
|

轉校插班考筆試及睇成績表, 成績好就一定唔難。
heilok
|
轉校只有一個條件:成績,是否同區關係不大。
loolooloo
|
heilok 發表於 18-9-21 21:00
轉校只有一個條件:成績,是否同區關係不大。

同埋操行
melomelomelody
|

小一一開學功課小正常呀,反而遠先係考慮要轉
無話可說
|
唔該晒各位,代轉達!有d家長係鍾意多功課同谷架,佢派唔到心水咪不滿,想辦法轉間谷既學校囉,話多功課測考先好
hellohellojenny
|
考插班,最緊要成績好,但依家剛開學不久,係咪學校安排小一適應,所以少功課?

Happybabyhbb
|
無話可說 發表於 18-9-21 21:16
唔該晒各位,代轉達!有d家長係鍾意多功課同谷架,佢派唔到心水咪不滿,想辦法轉間谷既學校囉,話多功課測 ...

有d一線學校(小一)都係1-3樣(星期1-4)功課...星期五都係5樣(連改正)
heilok
|
loolooloo 發表於 18-9-21 21:03
同埋操行

操作係for 入閘,一年班操行,正正常常好少入唔到閘。