懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

hamsterma 發表於 18-9-21 22:53
我B都係頭圍大,醫生就建議我順產,到最後45分鐘就生佐出黎喇

幾大到?我b而家33週,頭,肚圍已經36週。
醫生有講過怕我盤骨唔夠大,所以先15,16

子爵府

木子云 發表於 18-9-22 13:25
啫係聽醫生話,如果要開刀就開刀?

每人骨盆唔同,我會信任醫生

大宅

唔好意思樓主,你列呢D想順產原因都係係媽媽角度諗,甘如果你堅持順產,有無諗過BB情況。每個人的身體情況都唔同,有人九磅都順產到,有人六磅可能都要吸出來,我覺得相信醫生的專業,以BB安全出世為首要考慮。如果唔啱聽,同你講sorry先。

大宅

水深火熱 發表於 18-9-22 14:03
唔好意思樓主,你列呢D想順產原因都係係媽媽角度諗,甘如果你堅持順產,有無諗過BB情況。每個人的身體情況 ...

我明白呀,我都有諗到哩個問題。

想綜合自己意願加對bb好嘅意見
所以先15,16上黎問大家意見
想收集多d唔同人嘅意見加醫生建意再決定

伯爵府

HiPP勳章(2)

木子云 發表於 18-9-22 13:06
我唔識d簡稱
照聲波相BPD:8.85cm
OFD(HC):10.71

BPD就係頭圍 HC係大腿骨
我自己政府生 亦兩個都順
我係順產派

大宅

CHANYINTING 發表於 18-9-22 12:14
我媽媽生我弟弟時候,都係咁樣
最後要用產鉗,結果比較多後遺症
但係我聽過現在醫生已經唔會用鉗,只會用吸 ...

我身邊有2個朋友都係用鉗,1個舊年生,1個上個月生

珍珠宮

醫生既建議有佢道理。如果要博,唔係你諗得咁簡單,陣痛都係

珍珠宮

水深火熱 發表於 18-9-22 14:03
唔好意思樓主,你列呢D想順產原因都係係媽媽角度諗,甘如果你堅持順產,有無諗過BB情況。每個人的身體情況 ...

呢位JM講得有道理,唔係每個人情況都一樣,盆骨都唔一樣。

大宅

紫色線 發表於 18-9-22 14:14
BPD就係頭圍 HC係大腿骨
我自己政府生 亦兩個都順
我係順產派

謝謝解答,羨慕可以順產

複式洋房

木子云 發表於 18-9-22 13:19
我都係而家33週,但頭,肚圍已經36週。
因為係私家,所以會問我開唔開刀。
...

頭同肚都大左3週,醫生有無講d咩?

大宅

小B1018 發表於 18-9-22 19:23
頭同肚都大左3週,醫生有無講d咩?

講佢係大碼B,
1係最細size, 100係最大嘅話,我個B係90-100個range。。所以都幾大,醫生先建議我開刀,怕我盤骨生唔到

複式洋房

木子云 發表於 18-9-22 19:54
講佢係大碼B,
1係最細size, 100係最大嘅話,我個B係90-100個range。。所以都幾大,醫生先建議我開刀,怕我 ...

咁唔好搏喇,食全餐嘅機會同你阿B個range一樣咁高,既然醫生都比咗建議你,你就乖乖聽醫生話啦,祝順利

大宅

o_oblue_girl 發表於 18-9-22 20:31
咁唔好搏喇,食全餐嘅機會同你阿B個range一樣咁高,既然醫生都比咗建議你,你就乖乖聽醫生話啦,祝順利 :y ...

知道了,應該都會轉開刀
估唔到係會開刀,因為成個孕期我都唔係好大食,但估唔到佢吸收得可以。謝謝媽媽們呀

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我生大囝果陣都有你呢個諗法,覺得有經歷順產系一個經歷,但痛無一下,就忍唔到,醫生話胎水少,就要開刀喇。

大宅

haha748494 發表於 18-9-23 17:02
我生大囝果陣都有你呢個諗法,覺得有經歷順產系一個經歷,但痛無一下,就忍唔到,醫生話胎水少,就要開刀喇 ...

啫係你都有經歷到陣痛果下?先轉開刀?
係呀,覺得好似有經歷過陣痛好d...

複式洋房

Bb 大隻其實有肩難產既機會。媽媽可能盆骨出事。你向你醫生了解多d。另外,有冇check糖尿?

大宅

PoAsuka 發表於 18-9-23 21:25
Bb 大隻其實有肩難產既機會。媽媽可能盆骨出事。你向你醫生了解多d。另外,有冇check糖尿?
...

糖尿5,抆車邊,過5.1就係糖尿
醫生都有叫我唔好食咁多澱粉質
肩難產係咩?醫生照左bb頭向左下面
盆骨就無特別講,只係話可能唔夠位順產先建議我開刀

別墅

回覆樓主

你喺私家生?聽太多例子係私家醫生因為唔想煩唔想博所以勸媽媽開刀唔好順產。如果你真係好想順產,你可以考慮睇第二個醫生聽下唔同意見先。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 木子云 的帖子

系吖,宮頸唔大,監測到胎水又小,博唔過,就開刀喇。

複式洋房

木子云 發表於 18-9-24 00:56
糖尿5,抆車邊,過5.1就係糖尿
醫生都有叫我唔好食咁多澱粉質
肩難產係咩?醫生照左bb頭向左下面

頭向下:應該問醫生胎位正唔正(我嗰時面向出(肚皮)都唔算正)

糖尿係要均衡飲食(低GI) , 食完要馬上行下,食太少會尿酮高。

我嗰時就係擔心唔想博,(因頭大,糖尿,預4kg以上又唔想催生)所以決定開刀。[睇太多最九個月或臨生先出事既文

肩難產:

肩難產是指生產時胎頭分娩出來,寶寶的肩膀卻卡在媽媽的恥骨聯合處出不來,大部份都是前肩卡住;少部份是前後肩都卡住。 肩難產為產科急症,一旦發生需要立即處理,否則會對胎兒及媽媽造成危險,寶寶很可能在擠壓的過程中,壓迫到臍帶,導致缺氧死亡

首頁

尾頁

跳至