自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-9-21 23:57
其實真係咁上下,睇下仔女係咪想參與多d活動,係的話又好正常,year 2 玩埋系會仲忙,我以前返兩日半part t ...

所以有 d 啊媽會照俾高額零用等仔女唔使做咁多 part time 可以返家食飯

人大左就會飛,成日留係屋企食晚飯代表佢朋友同正經事都唔多吧了

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-9-22 14:03
我係讀出名chur果間
果時weekend有時真係唔想返屋企,一程2個鐘(連轉車等車),家貧,無本事買兩份野,要 ...

係啊,真係咁忙,每個人唔同年紀重要既野都唔同
正常對一個三十樓下既人不論男女黎講
返屋企食飯真係唔重要

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-9-22 14:29
我果個年代屋企窮,細佬妹排住隊讀書,雖然有grant & loans,但生活費駛費都係要想辦法,所以我有做兼職, ...

以前都無咁多有銀彈的父母,父母可能自己都忙住搵食、或者有好多兄弟姊妹可以代勞陪父母

而家d 人自己有錢左、可能得閒左、生一個
要佢地放手越來越難吧

其實到廿尾三十零成家,一個二個就會多左返屋企。

珍珠宮

brother4 發表於 18-9-22 14:34
朋友多,將做保險-流

保險佬大部份我都怕怕,同傳銷人一樣
好多都要呃人先呃自己

不喜隨便插

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-9-22 14:43
你真係知情識趣
但我媽係一個主婦,終生目標就係頭家
唔俾做parttime

正所謂啊媽唔係工人、屋企唔唔係酒店
返去個心舒服既地方就叫頭家
唔係有個人做晒家頭細務等你返去既就叫頭家
實在太多人搞錯了

珍珠宮

kyliema2006 發表於 18-9-22 23:29
精景。

我都要接受呢~

看開點只是自己好過吧了
其實一世人真心好痴父母就得青春期前
青春期要讀書,交際(交際係成長一部份)
出黎要工作、學習另一種交際
結婚、生仔、搵食,父母已由由給予者變成責任
唔結婚唔生仔唔搵食又非父母所願
咁以前唔讀書唔交際又邊得黎順利工作結婚生仔呢
照顧自己都唔得又點對父母負責任呢

首頁

尾頁

跳至