自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

水晶宮

Marians 發表於 18-9-22 01:25
樓主, 你個仔或女係咪上左莊, 邊間大學, year 1 真係要適應下, 我指是家長, 要面對空巢的問題, 當年亞女yr ...

一支莊加三個soc
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

chocolatebean 發表於 18-9-22 00:03
回覆 bmuimami 的帖子

我個個好得閒, 冇咩活動喎!

完全冇參加學會或上莊?
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

kimmama 發表於 18-9-22 01:41
燃燒吧!青春!

咪理佢啦, 都大學生咯, 放佢去飛啦

係理唔到
上嚟問吓其他jm仔女情況啫

水晶宮

yumui61 發表於 18-9-22 01:52
係時候要介奶架喇,遲D仲會同另一個女人瞓埋同一張床,同你食飯都要約期,
仲有一個可能,一日三餐都要你 ...

我個係女,希望同男人啦

子爵府

2024年龍年勳章

回覆 bmuimami 的帖子

嘩, 你個女咁堅, 好chur , 記住得閒買定睡袋, 旅行裝的shampoo, bath soap, 成年流流長, 實用到

大宅

bmuimami 發表於 18-9-22 01:53
一支莊加三個soc

咁唔怪得你話見佢唔到啦 一支莊都忙仲要有soc
我個時一支莊都忙到嘔,剛開學仲要最忙添

大宅

回覆樓主:

令我諗返起當初我讀大學上莊既一件事.....當年我又係讀大學上莊,忙住搞ocamp成個暑假忙到七彩,我冇住hall但日日都早出晚歸。搞一個camp唔係咁易,又要同成廿個人夾更加唔係易事,所有野包括book場整物資整三日兩夜遊戲要玩既野等等真係會好唔得閒,特別係好多野唔係你一個話事,係要同莊員come好傾好得出黎的,所以成日要開會,開親都幾個鐘。
當年我媽唔明,佢唔知點解個女日日唔見人,究竟你向到做乜,讀書就讀書啦係咁既咩。向camp個三日兩夜,其實我忙到覺都冇乜點訓但都有每日俾個電話佢。終於向camp既最後一日,令我永遠記得既一日。個時剛搞完camp...好得意既,佢地興個camp完左要俾上莊(即係上年上莊既人)檢討下你個camp搞成點有啲咩要改善。我一路向個個會到望鐘,希望快啲完,仲俾人發現左我係咁望鐘添!因為我想快啲返屋企,我知我媽等緊我。
搞晒後都未返到屋企,佢打黎鬧我,係超級惡破口大罵個隻,話我讀大學唔知讀乜,讀到日日唔返黎(我只係camp個幾日冇返去),仲話寧願啲錢掟落海都唔俾錢我讀書,話我讀屎片......叫我唔好返屋企。我咁大個女,未試過向街喊得咁淒涼,仲要向啲同學面前。佢唔明我做緊乜我理解,但我冇諗過我媽會講啲咁傷害感情既說話,個一刻我諗,呢個係唔係我媽黎。我真係諗過以後都唔返去...我唔想見到我媽.....個次我喊到腫晒....直到十幾年後既今日我都依然記得個種傷害既心情,一種明明盡力去對佢好但仍然俾佢誤會既心情。雖然我唔會再怪佢,我知佢係衝動所以一時講錯野,但傷害仍在。(唔係都唔會記足十幾年
希望我呢個故事令你對女女上莊有少少了解,亦唔會步我媽既後塵 初入大學咩都新鮮,咩都好似自己可以話事好似大個左好多咁,佢地係會好似變左另一個人咁,之後會好啲

用戶要求終止服務

大學...就係咁架!青春嘛

呢啲生活,將會係佢一生都會回味
只要不是犯法做壞事,由佢啦!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

bmuimami 發表於 18-9-21 21:21
開學幾星期,日日唔定時,超多活動,經常唔見人?
普遍都係咁定點?有冇啲仔女係可以晩晚返到屋企食飯㗎?
...

我以前係,仲因爲做功課,晚晚凌晨1點才可回家吃飯。

珍珠宮

bmuimami 發表於 18-9-21 21:21
開學幾星期,日日唔定時,超多活動,經常唔見人?
普遍都係咁定點?有冇啲仔女係可以晩晚返到屋企食飯㗎?
...

日日唔定時小朋友冇编上課時間表?自己小朋友全编時間俾父母!點解要參加超多活動?是自由参加的。時常唔見人去那?如上莊拍拖定parttime job?一般大軎1800冇堂,晚晚可回家吃飯 申報孩子冇隹hall,喜打機

珍珠宮

tester5 發表於 18-9-22 07:28
我以前係,仲因爲做功課,晚晚凌晨1點才可回家吃飯。

做功課在那?公共圖書綰開至2000,是否大軎圖書館開至?家中做功課不能?

翡翠宮

brother4 發表於 18-9-22 08:09
做功課在那?公共圖書綰開至2000,是否大軎圖書館開至?家中做功課不能?
...
不可以,因為要係lab做。lab係開通宵的,有宿的人,會通宵做。
我係趕尾班車回家才12點就要走,不過我地係一班同學一齊走,都算有伴。
那時我們有個願望就係,有邊個可以炸左個lab就好,咁就可以名正言順唔做功課。

珍珠宮

南丁媽咪 發表於 18-9-22 07:26
大學...就係咁架!青春嘛

呢啲生活,將會係佢一生都會回味

青春期?因工作至零晨同大專生同車,每睌見佢地晚脕玩至零晨才回宿舍/回家,燃燒佢地青春

珍珠宮

tester5 發表於 18-9-22 08:17
不可以,因為要係lab做。lab係開通宵的,有宿的人,會通宵做。
我係趕尾班車回家才12點就要走,不過我地係 ...

你上什麼科?孩子也要上lab做不用通宵,D教授會做至通宵?95不能lab?

翡翠宮

brother4 發表於 18-9-22 08:23
你上什麼科?孩子也要上lab做不用通宵,D教授會做至通宵?95不能lab?
...
咩科唔講
應該你的孩子不同吧,我地個lab開24小時,方便我地隨時空堂去做功課。
如果唔係,我都唔會想炸左佢~~

用戶要求終止服務

jclee 發表於 18-9-22 00:33
遲啲你會習慣了

我睇完呢個post,安心好多,我諗都要....

珍珠宮

bonnieonlyone 發表於 18-9-22 06:38
令我諗返起當初我讀大學上莊既一件事.....當年我又係讀大學上莊,忙住搞ocamp成個暑假忙到七彩,我冇住hall ...

點解要上莊,孩子推咗 Ocamp要?孩子冇去 不上莊不Ocamp冇影響,

珍珠宮

tester5 發表於 18-9-22 08:27
咩科唔講
應該你的孩子不同吧,我地個lab開24小時,方便我地隨時空堂去做功課。
如果唔係,我都唔會想炸左 ...

玩咁大炸咗佢,估可能是爆破科

用戶要求終止服務

bonnieonlyone 發表於 18-9-22 06:38
令我諗返起當初我讀大學上莊既一件事.....當年我又係讀大學上莊,忙住搞ocamp成個暑假忙到七彩,我冇住hall ...

你阿媽鬧你嗰啲,全部都係我呢兩日嘅心聲,差在未喺佢面前鬧出口,我已經同我D朋友同自己媽咪呻倒樹葉都甩,其實真係好擔心.....

好彩有呢個post,我先知大學嘅生活係咁....

水晶宮

謝謝你!我會調節自己心態。
開學到而家,晚晩等門,然後佢都係同一句:「攰到PK呀」咁就入房,但我見佢whatsapp仍然online到一兩點第朝又一早出去!問佢重話soc活動有時撞咗都係揀一邊去冇同我講喎。咁係咪應該減D學會呢?莊佢話一定唔quit!

首頁
12345...8

尾頁

跳至