自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

水晶宮

jclee 發表於 18-9-22 00:33
遲啲你會習慣了

擔心多D 佢地留心附近有冇人用手機拍佢地,-見人升起手機變乖,唔出声唔抱抱(男女)去玩不要穿校名衣服,低調D

水晶宮

南丁媽咪 發表於 18-9-22 07:26
大學...就係咁架!青春嘛

呢啲生活,將會係佢一生都會回味

都明白⋯
但係,真的晚晚夜返!「最早」都十點幾!話大其實都係得嗰18歳,有少少擔心呀
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

brother4 發表於 18-9-22 08:28

點解要上莊,孩子推咗 Ocamp要?孩子冇 ...

當然去唔去camp/上唔上莊係個人選擇,但過後回想返係好好既經歷

水晶宮

brother4 發表於 18-9-22 08:03

日日唔定時小朋友冇编上課時間表?自己小朋友全编時間俾父 ...

佢而家上莊加學會!點解參加咁多?因為本來預唔係個個學會收佢,上莊又係,因為要interview比人揀。唔見人,根據佢講,就係interview,成功咗咪要開會同開始活動囉係呀另外要返part time

水晶宮

回覆樓主:

現家長同孩子少咗溝通?小朋友做什麼也不知,上什麼莊也不清楚?出街冇講声?

水晶宮

bmuimami 發表於 18-9-22 09:03

佢而家上莊加學會!點解參加咁多?因為本來預唔係個個學會 ...

要學懂say no,一早同孩子講咗!佢話浪費時間,孩子有做其它如義工等

水晶宮

^—^ 發表於 18-9-22 08:34
你阿媽鬧你嗰啲,全部都係我呢兩日嘅心聲,差在未喺佢面前鬧出口,我已經同我D朋友同自己媽咪呻倒樹葉都甩 ...

有同感
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

禁止訪問

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

anna59 發表於 18-9-21 21:29
之前有人話住hall會學壞

我都覺得會容易啲

用戶要求終止服務

bmuimami 發表於 18-9-22 08:54
都明白⋯
但係,真的晚晚夜返!「最早」都十點幾!話大其實都係得嗰18歳,有少少擔心呀
...

相信,從幼稚園,小學,中學,大學,都一定有一種長大了唔捨得的感覺,你一定有經驗過我。所以我只可以以第一身當時用做大學生的角度話你知,自己父母信任自己真係已長大,是一件十分幸福的事。

可能佢遅d會靜靜地拍拖,其實....係一件超sweet的事。當然父母最怕婚前性行為,什至搞出人命(我知道好多bk jm可能唔介意話我old fashion,我個人係不接受一切婚前性行為的老餅,人地仔女我就唔介意,但最好唔好係自己個仔啦),不過正確性教育,suppose係從少已灌輸和鞏固。

大宅

^—^ 發表於 18-9-22 08:34
你阿媽鬧你嗰啲,全部都係我呢兩日嘅心聲,差在未喺佢面前鬧出口,我已經同我D朋友同自己媽咪呻倒樹葉都甩 ...

唔好鬧出口呀 你睇下我過左十幾年都仲記住就知啦,不過都有可能我記仇

宜家既佢係會迷左咁入去做佢想做既事架,因為大學生活太自由喇,係佢以前未經歷過既自由,咩都可以自己安排,好似覺得自己大個左好多咁。

適當時候提下佢,都要顧下屋企同家人就夠。當佢朋友咁傾下啦

用戶要求終止服務

bmuimami 發表於 18-9-22 08:54
都明白⋯
...

我仔k3開學,我已經覺得"點算呀,最後一年幼稚園喇,下年就小學,明明好似前排先生佢出黎

所以家長也要適應。

水晶宮

bonnieonlyone 發表於 18-9-22 09:03
當然去唔去camp/上唔上莊係個人選擇,但過後回想返係好好既經歷

之前可能昰好好的,現Ocamp負面新聞多如抽女同學水,做不文…上錯莊更麻煩,不講自己看新聞吧!

用戶要求終止服務

bonnieonlyone 發表於 18-9-22 09:10
唔好鬧出口呀 你睇下我過左十幾年都仲記住就知啦,不過都有可能我記仇

宜家既佢係會迷左 ...

好彩我媽係掛住搵食的人
都冇乜理我

我係大學算有啲摺,現在有d後悔當年冇盡情燃燒青春
我多同人補習,year 1開始我父母已經唔洗再俾錢我洗,除左學費

禁止訪問

用戶要求終止服務

bonnieonlyone 發表於 18-9-22 09:10

宜家既佢係會迷左 ...

我明嘅,因為我自己媽咪響我十幾歲話過我嘅說話我都仲記住,可能佢唔係有心講,不過真係好hurt......好難唔記得,所以好彩有依個post......家長如果知道情況,又冇咁擔心嘅......

水晶宮

南丁媽咪 發表於 18-9-22 09:10

相信,從幼稚園,小學,中學,大學,都一定有一種長大了唔 ...

拍拖唔使靜靜哋高中之後已經由佢!

大宅

bmuimami 發表於 18-9-22 08:52
謝謝你!我會調節自己心態。
開學到而家,晚晩等門,然後佢都係同一句:「攰到PK呀」咁就入房,但我見佢wh ...

我估你仔仔上左一個莊既話應該已經好忙,不過我唔sure 佢個莊係點同埋佢咩post所以唔肯定。可能其他soc佢只係玩下唔係太參與其中既話都好啲。
相信仔仔既能力,佢遲早會知自己太忙分身不暇,都係時候等佢學下time management,有時候有啲野需要取捨時佢要學識取捨同埋點樣同人交待了

水晶宮

jumphigh 發表於 18-9-22 09:18
我贊成去o camp架!只係幾日時間,識多好多人,冇去嘅人以為冇損失,但其實根本連自己損失咗乜嘢都唔知。 ...

我個之前都有去ocamp呀唔止一個添
另外重有o day o night 話要識吓人

伯爵府

回覆樓主:

如果個仔讀大學日日好早返屋企肯定係唔識social既毒男,對出黎做野唔係好事。

首頁
23456...8

尾頁

跳至