自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

jumphigh 發表於 18-9-22 09:18
我贊成去o camp架!只係幾日時間,識多好多人,冇去嘅人以為冇損失,但其實根本連自己損失咗乜嘢都唔知。 ...

係!!你講得好中,冇去既係會連自己損失咩都唔知,係要玩過先會明 個啲回憶係好難忘的,青春

子爵府

bmuimami 發表於 18-9-22 08:54
都明白⋯
但係,真的晚晚夜返!「最早」都十點幾!話大其實都係得嗰18歳,有少少擔心呀
...

10 點幾返真係好早喎,媽媽,讀大學啦,放手吧!
管太多之後嫁唔出架啦

用戶要求終止服務

bmuimami 發表於 18-9-22 09:20
拍拖唔使靜靜哋高中之後已經由佢!

我以前靜雞雞
其實阿媽根本知
不過同阿媽關係唔係好好
所以唔想講

拍左四年先帶返屋企話下年要結婚喇
好彩我媽知我生性,老公又老老實實正正常常!

水晶宮

SabrinaR 發表於 18-9-22 09:24
如果個仔讀大學日日好早返屋企肯定係唔識social既毒男,對出黎做野唔係好事。

...

有機會㗎都

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

上莊係訓練責任感嘅好時機,會同好多人合作,而且係一個run一年嘅大project,好好支持佢!
有玩有讀書,慢慢學下時間管理,mama都放開心態接受女女成長,俾佢知道你關心就夠
我中學都好靜,但大學尤其住hall果年都玩好多野,大學上莊唔係中學學會老師點你做乜乜乜,而係靠一班人自己去磋商,磨合,會用好多心力時間,過一排你會發現到女女大個左好多

用戶要求終止服務

jumphigh 發表於 18-9-22 09:18
我贊成去o camp架!只係幾日時間,識多好多人,冇去嘅人以為冇損失,但其實根本連自己損失咗乜嘢都唔知。 ...

Exactly

大宅

bmuimami 發表於 18-9-22 09:22
我個之前都有去ocamp呀唔止一個添
另外重有o day o night 話要識吓人

呢啲活動都係俾freshman識朋友既機會,冇去就會遲啲先識到朋友,早啲識朋友都好,大家傾下點reg 科讀邊個阿sir既堂都好架
去呢啲會識到讀緊year 2 既人,有時想問佢地野又得~

子爵府

anna59 發表於 18-9-21 21:29
之前有人話住hall會學壞

其實咩叫壞呢?
我以前住 hall, 一星期3 晚通宵麻雀,如果我呀媽知道一定覺得超壞,但係我係個段時間學識咗打牌嘅技術。
同 hall 友又一齊煮野食,輪流買餸洗碗煮飯,超開心

大宅

bmuimami 發表於 18-9-22 09:22
我個之前都有去ocamp呀唔止一個添
另外重有o day o night 話要識吓人

ocamp係開學前嘅暑假一齊過幾日,
oday onight 係俾so去ice breaking ,唔同架

大宅

南丁媽咪 發表於 18-9-22 09:16
好彩我媽係掛住搵食的人
都冇乜理我

「摺」呢個字好親切 個時就係咁話人

子爵府

回覆樓主

上大學要上堂又要讀書做project做兼職上莊join學會活動唱K去街識朋友,簡直係爆炸性地忙,好正常。最好可以外宿/住宿舍,當年我只希望父母唔好成日問我去左邊忙緊咩或幾時返同邊個一齊,如果我可以返/想返黎食飯只需講聲等屋企配合就好。

男爵府

回覆樓主

睇左呢個post都令我不禁諗,當年我讀大學既時候我呀媽係咪都係咁諗架呢
不過其實讀大學唔同讀中學,真係好多好多人會好少/好夜返屋企,尤其是上莊個班
我個時基本上日日望到屋企住邊都唔知(讀書+莊務+宿舍+補習),係好正常
但坦白講,大學你讀書基本上過到3,有second-hon夠將來搵工讀master就夠用,反而點樣起大學建立自己既人際網絡,點樣可以透過做莊務學識籌辦活動,呢d先係大學最有價值既地方
你將來起社會上唔會無啦啦識到個專業人士然後同你稱兄道弟,幫你兩肋插刀,但係起大學你正正會起上莊住hall識到呢d朋友,呢d係一世受用,我亦有朋友透過上莊搵sponsor識到人,一畢業有大公司聘書,但係呢d往往係靠你地依家覺得(唔讀書晚晚夜返唔知做乜)建立返來,我當年起大學既其中一個獎學金都係上莊期間被大學教授提名攞
當然,有d人係會玩到成績跌,但係大部分既人入得大學係對自己有期望,玩個時有幾癲其實後來讀書就有幾癲(通常sem尾就無人玩個個通頂讀書做功課),俾點信心你地既兒女,佢地做到的,事實上當年好多讀書讀到攞獎學金既人都係上莊同埋玩到痴線,真係好多
所以大家唔想浪費左十幾萬然後仔女依然好似讀中學咁,畢業攞唔到更多野走,放手吧

水晶宮

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實都成年人
吾水咁緊張

大宅

kimmama 發表於 18-9-22 01:41
燃燒吧!青春!

咪理佢啦, 都大學生咯, 放佢去飛啦

係囉,過多十年八載,就只能夠燃燒脂肪啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

bonnieonlyone 發表於 18-9-22 09:10
唔好鬧出口呀 你睇下我過左十幾年都仲記住就知啦,不過都有可能我記仇

宜家既佢係會迷左 ...
多謝你既分享,但想問吓你之前冇解釋過比佢聽嗎?後尾點呀?

珍珠宮

回覆 都敏俊C 的帖子

佢地話住成日掛住上莊,玩,無心機讀書,上面說得對,住hall 要睇你遇到乜嘢人

伯爵府

little06 發表於 18-9-21 21:50
其實大學都係人生其中一個最開心最自由最青春嘅日子,真係俾佢地享受下啦,青春係要黎燃燒嫁:han ...

X2, 讀大學最開心,唔使好固定咁上堂,有時間就去玩,自由開心過中學好多,入得大學都唔差啦,識諗既

翡翠宮

wan_sosin 發表於 18-9-21 21:37
我有朋友科大畢業,佢話當年試過好多個月無返過屋企,唔係完全玩,都有好多時間係好努力讀書。
之後有一日 ...

好搞笑,自己仔都唔認得

伯爵府

bmuimami 發表於 18-9-21 21:21
開學幾星期,日日唔定時,超多活動,經常唔見人?
普遍都係咁定點?有冇啲仔女係可以晩晚返到屋企食飯㗎?
...
當然正常啦!大學的堂每天唔同返放學時間,又要上莊又多活動。如果住hall簡直一個月都唔知返幾多日屋企,咁又要同朋友去social下,拍埋拖更加影都冇。
仔女大了,呢幾年就俾佢自由下啦。

男爵府

回覆樓主:

我女因為暑假做intern 無參加Ocamp, 開學以來都少左返屋企食飯,不過我好明白佢地年青人覺得入左大學要追求自由,自主,所以我都只係要求佢儘量主動whatsapp我,交帶返唔返黎食飯,太夜一定要講等等,免得我擔心,又追魂call佢問。

睇完各位留言,咁我女都算係咁啦,起碼佢會同我share 佢大學既趣事,又主動俾上堂既時間表俾我參考。尋日返黎講話參加左幾個society, 我諗佢有排忙啦。

原本我都好贊成佢住hall, 去感受,去享受大學生活,不過做intern時,發生左d事,令到我地非常擔心。我覺得佢睇野太幼稚,未夠成熟去處理困難,分析力好弱,又容易被人影響,所以同佢商量後,yr 2先住hall會好d。

首頁
34567...8

尾頁

跳至