自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

jj7723 發表於 18-9-22 11:35
我女因為暑假做intern 無參加Ocamp, 開學以來都少左返屋企食飯,不過我好明白佢地年青人覺得入左大學要追求 ...

上堂時間表我都有,但係其實冇用,因為佢會早好多返去,落堂又係開會,玩,傾唔知乜!時間表只係「做樣」!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

bmuimami 發表於 18-9-21 21:21
開學幾星期,日日唔定時,超多活動,經常唔見人?
普遍都係咁定點?有冇啲仔女係可以晩晚返到屋企食飯㗎?
...

正常!同幾十年前ㄧ樣!

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

bmuimami 發表於 18-9-21 21:21
開學幾星期,日日唔定時,超多活動,經常唔見人?
普遍都係咁定點?有冇啲仔女係可以晩晚返到屋企食飯㗎?
...

讀得大專都唔係小朋友,放生吧⋯⋯
初頭我同你一樣諗法,佢同朋友傾開,佢地話,學校除左讀書,同人相處,做group project,參與學校事務/活動,都要好多時間,人人宅在家都唔係好事,佢地大喇,日後會拍拖,結婚,成家,早早揾番自己,唔好太管佢地啦

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

bmuimami 發表於 18-9-22 08:54
都明白⋯
但係,真的晚晚夜返!「最早」都十點幾!話大其實都係得嗰18歳,有少少擔心呀
...

十點幾唔晏喎,已經大學生 ,我個女高中生有時去吓街都十點幾返啦,最緊要有交帶

男爵府

回覆樓主:

不過,我女有個中學同學家長唔俾佢暑假做兼職做intern,日日係屋企, 連grad trip 都唔俾去。佢就話唔鍾意住hall,唔岩佢,又什麼都唔參加,好似完全無朋友咁,只係返學,放學,太宅,一d都唔健康。

大宅

^—^ 發表於 18-9-22 00:19
估唔倒有人䦕post,我個都係,超多活動,我真係唔習慣,希望遲d唔係咁
...

我都係好唔習慣。佢住hall,星期六、日返黎跟住滾水淥腳咁又趕返學校,打風隔日學校冇校巴都寧願行返宿⋯⋯

水晶宮

mickeyeva 發表於 18-9-22 12:24
十點幾唔晏喎,已經大學生 ,我個女高中生有時去吓街都十點幾返啦,最緊要有交帶
...

係每一晚!十點幾係最早!有時係十二點幾
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

魚兒小寶貝 發表於 18-9-22 10:21
多謝你既分享,但想問吓你之前冇解釋過比佢聽嗎?後尾點呀?

有同佢講係搞camp, 但係父母係好難理解做緊乜,因為佢地唔知道原來大學搞活動係所有野都要自己一家一腳做晒所有野。後來冇特別去講返件事呀,兩母女冇隔夜仇既,慢慢冇事咁囉,不過如果當時有拎出黎傾我諗我心結唔會擺左咁耐仲向到,但我了解我媽,所以都冇嬲佢既

魚兒小寶貝    發表於 18-9-23 11:07

男爵府

bmuimami 發表於 18-9-22 11:40
上堂時間表我都有,但係其實冇用,因為佢會早好多返去,落堂又係開會,玩,傾唔知乜!時間表只係「做樣」 ...

唔係呀,我女天地堂,中間會同同學去圖書館,又會約中學同學食飯咁。返下午堂咪訓晏d先返lor。 最夜果堂6:30, 多數都返黎食飯。唔返既會通知我。

水晶宮

jj7723 發表於 18-9-22 12:31
不過,我女有個中學同學家長唔俾佢暑假做兼職做intern,日日係屋企, 連grad trip 都唔俾去。佢就話唔鍾意 ...

平衡啲好啲
我唔使佢乜都唔參加宅喺屋企冇朋友,但亦希望唔好chur到盡
明白好多嘢唔係我可以揀⋯

用戶要求終止服務

hangma726 發表於 18-9-22 12:32
我都係好唔習慣。佢住hall,星期六、日返黎跟住滾水淥腳咁又趕返學校,打風隔日學校冇校巴都寧願行返宿⋯⋯ ...

佢無住hall, 但晚飯除頭一兩日返學都好少返來食,佢自己個科都好似好多活動咁.....

我仔打完風之后個日都好想衝返學校,不過交通太唔方便加埋有塌樹,應該無校巴,後來先留返響屋企.....

大宅

都大學喇,放手啦,玩好上莊好做功課都續
好,而家青春有體力有時間,年少唔輕狂留到幾時?出嚟做嘢又要顧住份工怕玩完冇精神,之前讀中學日日為功學考試入大學,入到就比佢自主吓啦。
完咗呢個sem睇仲成績點再同佢傾吓,如果咁忙都GPA過3就由得佢,算係咁㗎喇

大宅

brother4 發表於 18-9-22 08:09
做功課在那?公共圖書綰開至2000,是否大軎圖書館開至?家中做功課不能?
...

讀science/engineering有啲lab要等埋part-time evening嘅同學上堂,上到9點半,唔係6pm後就冇堂上㗎,做完可能想一條氣傾埋個lab report點交,再去圖書館搵料,果度好似收11pm? 我都唔記得咗,但果啲書唔會喺收8點嘅公共圖書館搵到㗎

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我女打算上莊啊,但我同佢一早傾好晒(小女子做左pta委員6年,教主日學幾年,bk版主n年,義工呢樣野我好在行)做還做,有意義嘅我好支持,將前途有幫助我更支持,最緊要要學識分配時間
如果做su要defer一年,我就覺得over左
義工都要做,intern parttime 都要計劃,現今世代畢業時份cv光禿禿,好蝕架!
要進修嘅要考嘅專業試,都要搵時間攪掂佢

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jj7723 發表於 18-9-22 12:31
不過,我女有個中學同學家長唔俾佢暑假做兼職做intern,日日係屋企, 連grad trip 都唔俾去。佢就話唔鍾意 ...

到佢個女要搵工時佢就知後悔
我有份做recruitment, 而家d畢業生d cv,intern parttime experience 勁到咩咁,幾多人為個reference 無錢都要做。到時比較起黎佢個女白紙一張,你話幾蝕

男爵府

我以前係。大學好開心架。年輕真好,有精力做part time, social, 拍拖,讀書。真係好小係屋企。

大宅

回覆樓主

讀大學係咁啦,唔好用中小學既管法,佢成年架啦

王國長老

我係讀出名chur果間
果時weekend有時真係唔想返屋企,一程2個鐘(連轉車等車),家貧,無本事買兩份野,要返屋企即係要將字典咁厚嘅書呀衫褲呀全部搬返屋企又搬返宿舍(落車仲要行15分鐘至到宿舍),仲要帶一星期寫晚飯嘅送!
想當年係北角轉地鐵,係要行則魚涌!好多次,d野重到我想行行下丟晒落垃圾桶

話多野做唔返,我媽一句單打埋黎「係咪真係忙成咁」,我記到今日

公爵府

畀面勳章

wan_sosin 發表於 18-9-21 21:37
我有朋友科大畢業,佢話當年試過好多個月無返過屋企,唔係完全玩,都有好多時間係好努力讀書。
之後有一日 ...

你搵邊位! 笑死

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 18-9-22 13:24
我女打算上莊啊,但我同佢一早傾好晒(小女子做左pta委員6年,教主日學幾年,bk版主n年,義工呢樣野我好在 ...

莊,就上梗(因為啱啱選咗)
其他society,純玩嘅冇咁chur,就開始傾活動詳情
另一個,比較技巧性,就等緊結果有冇得玩(如果成功,應該好花時間)
再另一個,就只係義工服務,應該唔chur
但因為佢另外要返part time,所以就好似就嚟冇命咁款
我都有提佢,揀啲比較有意義,可以幫助到CV嘅去join (好似好市儈咁)

首頁

尾頁

跳至