自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-9-21 23:57
其實真係咁上下,睇下仔女係咪想參與多d活動,係的話又好正常,year 2 玩埋系會仲忙,我以前返兩日半part t ...

所以有 d 啊媽會照俾高額零用等仔女唔使做咁多 part time 可以返家食飯

人大左就會飛,成日留係屋企食晚飯代表佢朋友同正經事都唔多吧了

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-9-22 14:03
我係讀出名chur果間
果時weekend有時真係唔想返屋企,一程2個鐘(連轉車等車),家貧,無本事買兩份野,要 ...

係啊,真係咁忙,每個人唔同年紀重要既野都唔同
正常對一個三十樓下既人不論男女黎講
返屋企食飯真係唔重要

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

nsychristy 發表於 18-9-21 22:21
所以有 d 啊媽會照俾高額零用等仔女唔使做咁多 part time 可以返家食飯

人大左就會飛,成日留係屋企食晚 ...

我果個年代屋企窮,細佬妹排住隊讀書,雖然有grant & loans,但生活費駛費都係要想辦法,所以我有做兼職,但我原則係唔做補習,所以比較難搞,後來得師兄師姊介紹去做有關學科嘅兼職,果兩三年係好好嘅社會同人際經驗。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-9-22 14:21

人大左就會飛,成日留係屋企食晚 ...

朋友多,將做保險-流

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-9-22 14:29
我果個年代屋企窮,細佬妹排住隊讀書,雖然有grant & loans,但生活費駛費都係要想辦法,所以我有做兼職, ...

以前都無咁多有銀彈的父母,父母可能自己都忙住搵食、或者有好多兄弟姊妹可以代勞陪父母

而家d 人自己有錢左、可能得閒左、生一個
要佢地放手越來越難吧

其實到廿尾三十零成家,一個二個就會多左返屋企。

珍珠宮

bmuimami 發表於 18-9-22 14:17
莊,就上梗(因為啱啱選咗)
其他society,純玩嘅冇咁chur,就開始傾活動詳情
另一個,比較技巧性,就等緊 ...

不市儈,人生要有目標

珍珠宮

brother4 發表於 18-9-22 14:34
朋友多,將做保險-流

保險佬大部份我都怕怕,同傳銷人一樣
好多都要呃人先呃自己

不喜隨便插

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-9-22 14:37
保險佬大部份我都怕怕,同傳銷人一樣
好多都要呃人先呃自己

不是的,保險幫到人也幫到自己的信念

珍珠宮

rosey2056 發表於 18-9-22 13:40
讀大學係咁啦,唔好用中小學既管法,佢成年架啦

真的?未有孩子未成年,好多思想是小學生

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

nsychristy 發表於 18-9-22 14:23
係啊,真係咁忙,每個人唔同年紀重要既野都唔同
正常對一個三十樓下既人不論男女黎講
返屋企食飯真係唔重 ...

你真係知情識趣
但我媽係一個主婦,終生目標就係頭家
唔俾做parttime
唔鐘意人唔返屋企
唔俾搬出去

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

brother4 發表於 18-9-22 14:39
不是的,保險幫到人也幫到自己的信念

我識d保證sales好sincere架。唔好講到幫人咁高層次啦,但真係實幹地幫你分析需要介紹產品有需要時即時跟進,已經好好

王國長老

bmuimami 發表於 18-9-22 14:17
莊,就上梗(因為啱啱選咗)
其他society,純玩嘅冇咁chur,就開始傾活動詳情
另一個,比較技巧性,就等緊 ...

唔市儈,目標為本。人人都一日24個鐘,緊係要做下選擇
我女話兩個莊,一個自己dept,一個社服,我都叫佢揀社服

珍珠宮

HLGrape 發表於 18-9-22 13:08
讀science/engineering有啲lab要等埋part-time evening嘅同學上堂,上到9點半,唔係6pm後就冇堂上㗎,做完 ...

明呃錢!要和parttime evening —起上,教授估收二份人工,用-個班房,學校又慳水慳電

大宅

brother4 發表於 18-9-22 14:49
明呃錢!要和parttime evening —起上,教授估收二份人工,用-個班房,學校又慳水慳電
...

講得冇錯!學生同professor, lab technician都要一齊OT
學生天地堂上9:30am, 中間吉幾個鐘夜晚仲要做lab, 試過中間返埋part-time再夜晚去上堂,好彩果時我媽冇問我去咗邊,唔係真係叫佢跟我一日試吓

王國長老

HLGrape 發表於 18-9-22 14:57
講得冇錯!學生同professor, lab technician都要一齊OT
學生天地堂上9:30am, 中間吉幾個鐘夜晚仲要做lab, ...

我好記得果時最夜果堂夜晚7-10,好多今唔肯揀尤其無宿舍嘅,真係要仆去搭車走否則要訓街(誇張法)
結果果科好易拎高分,好多人呻笨

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-9-22 14:43
你真係知情識趣
但我媽係一個主婦,終生目標就係頭家
唔俾做parttime

正所謂啊媽唔係工人、屋企唔唔係酒店
返去個心舒服既地方就叫頭家
唔係有個人做晒家頭細務等你返去既就叫頭家
實在太多人搞錯了

伯爵府

回覆樓主

正常喎,返學忙下課仲忙。
自己讀大學都係咁。

用戶要求終止服務

我諗起我以前真係好多系會學會活動,成日唔想回家晚飯
其實唔好介意仔女唔返嚟食晚飯,但總之要早啲講,唔好煮曬餸就突然話唔返

琥珀宮

回覆樓主:

大仔讀咗3年,租咗3年宿舍,但佢返家瞓多過留宿舍,佢話宿舍食渠飯,超難食。佢與BK見呢度講嘅大學子女好唔同,黐家到曾問佢係咪俾學校趕咗出嚟冇得讀。

水晶宮

回覆樓主:

而家十一點幾,半個鐘前話我知傾完喇去食晚飯了,今晚又十二點幾先返到

首頁

尾頁

跳至