自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

買最平既嘢佢用,唔見唔心痛

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

p_o_m_a_n 發表於 18-9-21 23:07
今日水運會返來,話件外套借咗俾一個師姐,但係人地到走都無還,佢又唔認得係邊個。咁呢件事我都算,叫佢返 ...

明白你感受,我仔女以前都會咁,我女試過一個學期唔見三張八達通,外套就唔見好多件。
我仔也唔見過泳衭,波衫,傘,連電腦都試過留咗學校,好采揾得返,冇人取走。
當時我都嬲,但我老公就話好小事,係可以用錢解決 ( 比錢買過 ) ,我地唔窮,當比錢買教訓。
但我老公會閙,佢會用本簿 mark 低晒失物和價值,每個學期做一次總結。
咁其實係睇到佢地有反省,亦有改善,好快已經冇咁經常唔見嘢。
我兩個已經係大學生,而家處事成熟,冇咁大頭虾喇。

象牙宮

回覆樓主:

大意唔著緊身邊事物,唯有罰扣零用囉!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

扣零用
[img align=right][/img]

珍珠宮

回覆樓主:

要個女自己搞返掂,要她自己去泳池問有無?
搵不到,要她自己出錢買。

大宅

p_o_m_a_n 發表於 18-9-21 23:35
佢小學更過份我已經領教過,只係我天真地以為中學會好啲

想知點過份法

用戶要求終止服務

回覆樓主:

子爵府

牛年勳章 畀面勳章

樓主並不孤單,我仔已經甩甩漏漏好多年,八達通,校服外套,功課File⋯⋯不計其數,最近開學冇耐,游泳堂又成包嘢可以吾記得咗攞,到吃完晚飯我問佢,佢O咀,完全無咗件事,我鬧爆佢冇責任心,因為除咗泳鏡,其它如泳衣毛巾,泳帽同個袋全部嘢新買架

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

波耶波羅me 發表於 18-9-22 13:35
想知點過份法

同其他人差唔多,係d小野但好密,幾乎每日都發生。
一星期唔見3舊擦膠,欠幾樣功課/書因爲執漏,考試做漏一頁,默書唔記得溫,派左通知唔使學野又唔講,返到學校先知。
通告簽埋唔記得交,外套唔見,筆袋成個唔見,成日踩or坐到d狗等等。
有次落街先好笑,件外套係拎住嘅,5分鐘路程落到商場已唔見左

子爵府

debby1328 發表於 18-9-22 13:43
樓主並不孤單,我仔已經甩甩漏漏好多年,八達通,校服外套,功課File⋯⋯不計其數,最近開學冇耐,游泳堂又 ...

你呢個同我一樣咁灰,最後有冇搵得返啊?

大宅

p_o_m_a_n 發表於 18-9-21 23:34
我老公嬲到癲,要佢自己俾錢

唔好嬲

大宅

我40幾年都係咁..

以前阿媽提我,跟住老公提,宜家個囡提,
我都唔想,就係唔記得,
剩係遮我都唔見幾十把...

別墅

waynewon 發表於 18-9-21 23:15
要佢負返一半責任,買過另一件價錢一半要由佢零用分期扣。
認同 佢要有d實際影響先會上心

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

p_o_m_a_n 發表於 18-9-21 23:25
由細到大都係咁,哦足10幾年。升中學後好似好咗少少,點知原來係錯覺

咁多年係唔係你幫慣佢呀?

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

blackberry 發表於 18-9-21 23:40
我仔由小1至中二都係咁,新羽絨可以一日就唔見 而家中五好大多了
...

中五都無改善真係要打patpat!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

babynetnet 發表於 18-9-22 14:51
中五都無改善真係要打patpat!

中五打佢? 仔大啦, 佢擋一擋, 我怕我痛囉

珍珠宮

環保接龍勳章

p_o_m_a_n 發表於 18-9-21 23:07
今日水運會返來,話件外套借咗俾一個師姐,但係人地到走都無還,佢又唔認得係邊個。咁呢件事我都算,叫佢返 ...

外套算。

件泳衣响零用錢度扣! 下次就記得。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

子爵府

醒目開學勳章

debby1328 發表於 18-9-22 13:43
樓主並不孤單,我仔已經甩甩漏漏好多年,八達通,校服外套,功課File⋯⋯不計其數,最近開學冇耐,游泳堂又 ...

同我仔一樣,嘔血到爆,小學時已經吾見功課,書本,外套都有試過,鬧佢仲惡過我,到中學以為大D,會改善,不過我仍然失望,有時候都話佢,我老左仲想你照顧架,真係怕你連阿媽D野都唔見埋

子爵府

babynetnet 發表於 18-9-22 14:47
咁多年係唔係你幫慣佢呀?

一年班有幫,之後二三年班無幫就欠得好過分。
四五年班同佢對返手冊逐樣執(小學操行係計分,欠野會減分),前2年操行得B-,所以好怪獸咁幫佢對。
但係仍然可以欠老師班上面講冇寫手冊嗰啲嘢。
六年班情況好轉就冇再幫佢對過了

首頁

尾頁

跳至