6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

生BB前我做左好多research,覺得BLW幾好,BB可以學習自己食野,當時都有同老公傾過BLW。但到BB要加固時,老公堅決反對,原因係:
1.BB未有牙咬唔碎食物(不過據我所知BB牙肉係夠力「咬」碎食物,怕鯁親
2.擔心BB個腸胃未發展好,由全奶突然變固體食物會消化唔到
3.puree易吸收,保證佢食晒落肚

我承認佢嘅觀點唔係無道理,我亦好怕BB鯁親,但如果係對BB好,應該可以試下,但佢堅決反對。佢平時已經好緊張BB,會為好小事不停鬧我。我唯有决定放棄,或者等BB大d再試。但我見過人地話BB慣左食puree好難轉BLW,因食puree慣左就咁吞唔識,唔知係咪呢?

總之一句,雖然仔係我生,但點凑仔我係無話事權 (emoji)

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得你需要解釋俾你老公知多D,而且你地兩個決定喇,我地都幫唔到你,咪為咗呢件事兩公婆唔高興吖,睇日仲有更多事情要做決定

大宅

chrusluvb 發表於 18-9-22 05:12
生BB前我做左好多research,覺得BLW幾好,BB可以學習自己食野,當時都有同老公傾過BLW。但到BB要加固時,老 ...

我覺得行5行BLW,都冇所謂。最緊要BB健康姐!我亦都5會特登比BB行BLW。第時大個左。都會自動自覺拎起食架。5好為左呢d搞到自己家人5開心。一切由Bb出發。

珍珠宮

其實行唔行BLM,真係唔重要。我bb都無,不過宜家自己食嘢都幾好,基本可以食曬。好多事情都係順其自然,水到渠成既過程,唔好因為呢D小事搞到大家唔開心

男爵府

生BB前我做左好多research,覺得BLW幾好,BB可以學習自己食野,當時都有同老公傾過BLW。但到BB要加固時,老 ...

bb平時邊個湊? 如果係你自己湊可以再游說下老公行blw
1,食粥仔將啲嘢食到碎左爛曬,感覺咪以為bb消化度,其實只係啲嘢食太過碎,痾返出嚟你唔見,但如果blw bb食咗落肚屙出嚟,就會見到大粒啲嘅顆粒
2, bb夠六個月識青蛙坐十秒就可以試, bb腸胃未發展好,所以我哋咪只係畀啲天然無調味既野食bb囉
3, 飲奶先最吸收

好似我咁,試咗一個月傳統喂粥仔都係唔成功,我係呀b 7個月先轉blw,依家bb仲係摸索階段 ,唔急嘅,一歲前bb都係奶為主食

複式洋房

其實行唔行BLW 真係唔重要、到左某個時間BB 都一定會識自己食,無謂因爲呢樣野同老公意不合

水晶宮

人地話BB慣左食puree好難轉BLW

唔一定的,亦冇必要跟死一邊。我B食咗約一個月糊仔後,我除主要一餐固(下午)外,加菜心莖畀佢做小食(晚上,等佢可以同大人一齊晚餐),一樣咬得好開心。只要係質感大小形狀適宜嘅食物就可以。

複式洋房

回覆樓主:

多謝大家,我決定順其自然,BB肯食其實都已經好好,無謂太著

大宅

1)bb唔需要有牙都可以食到,佢地會慢慢學習!多數係gagging,唔係chokking,但都會有呢個可能性,所以要學咗嬰兒急救先
2)6個月之後已經足夠
3)當持續食糊仔/粥仔,bb好快就會唔滿足會厭,到時就要追住餵⋯小朋友有好奇心會好想摸食物去知道原有質感同味道,打碎哂所有野,日日食既味都唔會有新鮮感⋯
如果食咗流質野既先bb會慣咗唔咬直接吞,到接觸原食物時反而會更易啃親⋯

你想進行BLW可以去聽講座/買書學⋯我女BLW第五日已經識自己拎冬瓜食,唔需要人餵⋯但BLW係會好污糟,同埋頭兩個月係玩多,會掉落地同學拎,但同時係訓練緊佢小肌肉⋯一歲前主要營養係奶,跟本代唔代到一餐都唔係重點

別墅

我之前都好堅決想行blw,都等到7個月 b坐得好先食blw,都忍過哂啲人話咩點解唔俾咩咩咩佢食啊個啲說話,但我仔係食得幾好,但係我覺得佢胃仔就好似咋啲,唔太受到,因為blw個排明顯地會扭計,我懷疑佢肚痛,但中間番娘家度因我媽唔鐘意blw,所以被迫食糊,就又好地地唔會扭。所以我覺得呢啲嘢真係人夾人,雖然我都係好鐘意blw嘅理念,但真係唔緊要,依家我仔就黎一歲,咬嘢都好叻,都會好鐘意揸住啲嘢食自己咬自己食。

水晶宮

我覺得唔洗咁執著個method
要明白加固目標,係要bb學習食嘢- chewing and swallowing
TW同BLW係唔同pathway去目的一樣
一歲bb可以自己食嘢during family meal time
同枱食飯

我4m28d TW 加固。
一樣係米糊開始,puree,但我無比過粥。
puree, mash food, mash food with lumps, then introduce finger food。
9個月孖b已經自己用手食早餐。
11個月自己可以食哂3餐
而家12.5個月我就想做少d哈哈就餵。有時間就比佢自己食。無confusion 。

當時仲要睇bb鐘意點。有d 唔比餵。有d點都唔自己拎。

所唔洗同老公argue

複式洋房

Ngamimi 發表於 18-9-24 01:51
我之前都好堅決想行blw,都等到7個月 b坐得好先食blw,都忍過哂啲人話咩點解唔俾咩咩咩佢食啊個啲說話,但 ...

多謝你既分享! 聽完你既經驗我覺得自己都係唔好太執著,遲下再試比finger food BB(emoji)

複式洋房

puppydingo 發表於 18-9-24 07:12
我覺得唔洗咁執著個method
要明白加固目標,係要bb學習食嘢- chewing and swallowing
TW同BLW係唔同pathway ...

多謝你既分享!好有用!你湊孖B好勁!!

水晶宮

chrusluvb 發表於 18-9-24 07:22
多謝你既分享!好有用!你湊孖B好勁!!

講真孖b blw最方便哈哈。

不過我都係覺得2個方法一樣目標。

介紹呢本書。我跟佢鬼佬加固。TW但progress好好。不過唔係人人接受倒。因為無粥。同埋已經係試好多嘢。不過好多meals idea

我係amazon買。

複式洋房

puppydingo 發表於 18-9-24 07:40
講真孖b blw最方便哈哈。

不過我都係覺得2個方法一樣目標。

Thanks a lot!! 我而家都係整蔬菜水果puree,無煲粥仔。 多謝介紹!!

水晶宮

chrusluvb 發表於 18-9-24 08:02
Thanks a lot!! 我而家都係整蔬菜水果puree,無煲粥仔。 多謝介紹!!

加油呀

複式洋房

puppydingo 發表於 18-9-24 08:11
加油呀

多謝呀!!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我C6都系,BB小小事都要怨我,兩公婆始終都要有一位妥協。

複式洋房

haha748494 發表於 18-9-24 17:39
我C6都系,BB小小事都要怨我,兩公婆始終都要有一位妥協。

(emoji)(emoji)(emoji)通常都係我妥協

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 chrusluvb 的帖子

me too!好似無得商量咁,C6堅持自己.

首頁

尾頁

跳至