自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

我仔都剛返全日n
老師有打黎話佢食好少
我覺得老師自然有辦法
起碼茶點早餐水果會食
唔食正餐死唔去
小朋友邊可能日日咁絕食呀
未慣架啫

大宅

kaka290 發表於 18-9-22 06:45
仔返全日N班,中午唔肯食飯,老師都無佢辦法,咁點算? 全日班要4:30才放學,唔食野搞唔掂。點好?要轉半日 ...

"老師都無佢辦法";呢句係老師口中說話定你自己嘅了解?
教得全日班嘅老師,唔會話無方法,我諗只係開學時未感比太多壓力學生等佢地怕左唔返學。老師見到學生唔食或食得少一定會report比家長知架,愉小朋友返去對住大人講『係學校無食飯、老師唔比飯我食…』咁就會好大件事。而家仔仔返正常全日定食埋午飯就走?有無偏食習慣?可同老師傾下有無可行方案,我見你話仔仔掛住你,你就比張相佢,話掛住你嘅時候就拎張相出睇黎下,陪佢食飯,話佢聽食少少都可以,佢慢慢就會適應。曾任幼師,希望幫到你。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

1mocha 發表於 18-9-22 08:47

good idea 仔要粗養。

從小要佢慳家,學識照顧屋企 ,解釋怎樣同別人相處 ,如果有埋學識便更好, 不煙不酒不賭 ~

但我總覺, 做人態度人品是最重要的 ,有了良好基本條件 ,才能夠大機會搵到好的老婆~

如果我多講 ,又畀人插㗎啦.........

其實我仲有好多想講㗎~

珍珠宮

kaka290 發表於 18-9-22 08:13
2歲人仔,唔怕佢變瘦骨仙嗎?

返學唔食,早餐、晚餐會食,食少一餐半餐唔會變瘦骨仙,講真開左學最多咪一個月,再俾多d時間小朋友同老師,始終有d小朋友適應時間係比較長

水晶宮

Jen_Rowen 發表於 18-9-22 08:22
我仔都返全日N。不過暫時適應期是半日,有飯食,但老師都話佢吾點食,梗是啦,係屋企工人姐姐追住喂,同埋 ...

岩,遲d會自己食!俾佢知道老師唔餵

男爵府

大力大力 發表於 18-9-22 07:08
小朋友,尤其是細的 ,真是太不要遷就他們,不能由他們話事........ 如果太种他們這會變成害了他們~ :quiet ...

無錯,我由細都同仔講是由大人話事,但當然如果佢乖我會獎勵佢可以話事去邊度玩,大事要緊,小事可以放鬆一下不能太專制,平時玩可朋友方式溝通,正經事做返有父母威嚴,還在學習中,大力哥可分享多些比我們學習下

伯爵府

畀面勳章

回覆 大力大力 的帖子

好多公主病同王子病就係咁樣發生
峰巒如聚,波濤如怒,山河表裏潼關路。望西都,意躊躇。傷心秦漢經行處,宮闕萬間都做了土。興,百姓苦;亡,百姓苦。
城池俱壞,英雄安在?雲龍幾度相交代?想興衰,苦為懷。漢家才起秦廷敗,世態有如雲變改。疾,也是天地差!遲,也是天地差!
天津橋上,憑欄遙望,舂陵王氣都凋喪。樹蒼蒼,水茫茫,雲臺不見中興將,千古轉頭歸滅亡。功,也不久長!名,也不久長!
青山相待,白雲互賴,夢不到紫羅袍共黃金帶。一茅齋,野花開,管甚誰家興廢誰成敗?陋巷單瓢亦樂哉。貧,氣不改!達,志不改!

水晶宮

kaka290 發表於 18-9-22 07:15
唔係 佢識自己食飯!
我問佢點解唔食飯,佢話掛住媽咪。

如果係掛住媽咪,提議可給小朋友一個小掛飾(可以其他東西),說媽媽的愛在裏面,如果想念媽媽,可摸摸它。

珍珠宮

環保接龍勳章

kaka290 發表於 18-9-22 06:45
仔返全日N班,中午唔肯食飯,老師都無佢辦法,咁點算? 全日班要4:30才放學,唔食野搞唔掂。點好?要轉半日 ...

全日班成日有野食㗎喎!! 早上約10:30有茶點, 之後午餐, 約2:30又有茶點。

唔肯食咪由得佢, 久而久之見個個小朋友一齊食, 就會食, 唔洗太担心會餓親。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

珍珠宮

kaka290 發表於 18-9-22 07:15
唔係 佢識自己食飯!
我問佢點解唔食飯,佢話掛住媽咪。

兩歲人仔掛住媽咪好正常
未習慣分離同未適應新環境、老師、同學等等......
唔好否定小朋友感受,要表示出你理解同時教佢要做個乖嘅小朋友
同佢一齊睇故事書,每日食飯快高長大
你乖乖食飯爸爸媽媽會好開心,放假同你去公園玩
學校有茶點供應,唔洗驚餓壞

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-9-22 07:00

我就狠好多,唔比早餐佢食, 如果中午飯還不吃,便連晚餐 ...

好有同感啊,餓個一半餐咪當清腸胃囉。自己控制得宜好重要

公爵府

小朋友,尤其是細的 ,真是太不要遷就他們,不能由他們話事........ 如果太种他們這會變成害了他們~ :quiet ...

一定係咁。
我要佢地知,有d事我先至係boss.
佢地唔好試我底線。
在而家社會,唔會餓死,只有營養過多。
要食零食得,要食正餐先。
我之前有位同學仔媽咪話兩個女食的唔同口味。
我話,我兩個都係。但小朋友要知道,媽媽返工好忙。
唔可以整唔同的餸,只可以一人讓一步。
so far 佢地都明白。

別墅

佢餓餓下就會食

子爵府

我就狠好多,唔比早餐佢食, 如果中午飯還不吃,便連晚餐 ...

認同! 小孩只係試探你, 你最基本係食, 無理由唔食!

用戶要求終止服務

回覆樓主:

唔食,由佢唔食
食是人基本的求生本能
除非係虐兒,香港未見過有新聞因為小童因肌餓而死

唔食飯,就減小食茶點
我知不是人人接受或明白
也許有一億個理由小朋友俾小食
但其實本沒倒置
其實明白既不過唔接受小孩空著肚嘛
又話已經好瘦......
只會沒完沒了

早餐午餐茶點都學校食,仲好有人跟
放手~收開所有吧

伯爵府

大力大力 發表於 18-9-22 08:43

不用擔心 ,阿仔細個也是係超瘦的, 我還叫他做排骨, 但 ...

你講得好啱。我都係吾食飯無問題。到下餐之前只可以飲水。咩都吾食得。餓下就會食呀。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

肚餓自然會食

男爵府

朋友個仔細個時。佢亞媽比佢朱古力送飯。
依家無論幾點,都要亞媽開爐住飯比佢食。

珍珠宮

開心吸收勳章

同意

公爵府

全日制一日三四餐,呢餐唔食就食下一餐,唔駛擔心。佢地餐單營養均衡,如果小朋友自細偏食或食慣濃味食物,係會唔慣。你嘅case 我會連早餐都返學食,等佢習慣。我仔係早產兒,兩歲入學連牙仔都未出齊,最初都食得少,但後期好習慣。自細建立非常好嘅飲食習慣,咩都食,屋企0 汽水0 零食(因返到屋企已經四點幾,玩一陣就食晚飯).

首頁

尾頁

跳至