未試過加人工會咁唔開心⋯

Png
|
你boss 係想加你正能量喎
雖然事情不能即時解決, 但上司認同你已經好好
積極處理吧
lowalter
|
momosofine 發表於 18-9-22 10:19
我真係有諗過,但好唔捨得,心血之一。唔想咁輕易放棄,希望過左最差既時間就會好起來
...

我都明嘅。
既然唔捨得就留多一陣,睇吓乜嘢環境。
若果冇改善咪走囉。
momosofine
|
小菜子 發表於 18-9-22 10:17
支持你,加油!
我都處於類似情況,工作每日都好多問題,經常接投訴,我都學習緊放鬆啲!
...

有Jm明白好感動!無錯!就係每日不停處理好多問題,最慘係連自己下屬都比問題你⋯

我地互相支持!風雨過後,一定會放晴的!
crystal媽咪
|

…………
momosofine
|
yurijm 發表於 18-9-22 10:19
如果加完人工都唔開心
可能係你大腦都俾咗訊號你
有冇諗過轉工?

有呀!但真係唔捨得呀⋯係自己既心血,唔想輕易放棄⋯
Ivan1023
|
momosofine 發表於 18-9-22 10:19
我真係有諗過,但好唔捨得,心血之一。唔想咁輕易放棄,希望過左最差既時間就會好起來
...

長期受壓,搵到錢驚無左健康就。。。

從前我做SALES搵到好多錢,但亦都洗左好多錢去醫病。依家轉左份文職,輕輕鬆鬆等收工,所以搵得多要付出有代價的。。。做人最緊要係"開心"
MM2H
|
momosofine 發表於 18-9-22 10:13
我認得Jm你呀~~好開心你記得我呀!

可惜事情尚未解決⋯一波未平一波又起⋯唉⋯我根本就覺得自 ...

老闆睇得出你嘅努力,以前只係口頭幾句叫你加油,到今日你冇要求但佢主動加你大舊人工,佢絕對係明瞭你嘅付出。諗多少少,又唔係年尾又唔係financial year,中秋前加比你,老闆已當你家人咁,公司要員
唔係事情一波未平一波又起,而係問題根本存在(你提過嘅程序上),再加上你係承辦,更加冇理由24/7回覆家長啦,所以只係你有能力見招拆招,咪覺得冇停過咁囉
分散priorities,對方續唔續約由老闆去擔心,反而有感你應該將重點放係程序修正上,咁細嘅上到位,先可以帮輕你,佢哋亦先會有成就感
加油
momosofine
|
Ivan1023 發表於 18-9-22 10:22
長期受壓,搵到錢驚無左健康就。。。

從前我做SALES搵到好多錢,但亦都洗左好多錢去醫病。依家轉左份文職 ...

所以我就話⋯原來錢係買唔到快樂的⋯
Era
|
老細唔加人工,你都係受緊同樣嘅壓力,加咗都係受番果啲啫,唔會因為加咗就啲麻煩嘢多咗喎,所以應該開心咁接受。
mandy952
|
momosofine 發表於 18-9-22 09:49
絕對唔係曬命!

琴日老闆微訊同我講,今個月既薪金已經調高,多謝我一路以來既辛勞⋯當下我都嚇一嚇,老闆 ...

可能佢驚你突然辭職,佢拿手唔成世,加你人工留你囉
momosofine
|
MM2H 發表於 18-9-22 10:23

老闆睇得出你嘅努力,以前只係口頭幾句叫你加油,到今日你冇要 ...

但我發覺而家啲人做野係可以好跳脫,
無論係年青既定係上左年紀⋯有事發生,唔係第一時間去諗點樣去處理而係郁啲就話唔做啦,我做唔黎呀⋯

仲有幾位同事係同級既,處理唔同學校,我會負責埋大圍既野,但佢地都好鍾意卸膊,喺度搞山頭主意⋯我同老闆提過公司文化唔係咁好,佢都知要整頓一下,但老闆年紀開始大,可能都怕事啦⋯

但我係最前面同學校處理問題既人,如果真係唔續約,我諗我都無面目留低喺呢間公司⋯

momosofine
|
mandy952 發表於 18-9-22 10:28
可能佢驚你突然辭職,佢拿手唔成世,加你人工留你囉

我從來都無喺任何人提過唔做的,所以佢唔可能話會驚我唔做⋯
mandy952
|
momosofine 發表於 18-9-22 10:36
我從來都無喺任何人提過唔做的,所以佢唔可能話會驚我唔做⋯

睇得出架嘛,佢係你上司,唔好比咁大壓力自己啦
mandy952
|
momosofine 發表於 18-9-22 10:34
但我發覺而家啲人做野係可以好跳脫,
無論係年青既定係上左年紀⋯有事發生,唔係第一時間去諗點樣去處理而 ...

放鬆d啦,學校係一個階級文化好重嘅機構,搵錢私校除外,做好自己本份就算啦
Hanayori
|
momosofine 發表於 18-9-22 10:17
問題係⋯我覺得自己表現好差呢⋯

表現差仲會加人工?比多D信心自己,逆境上游唔好咁易放棄。放工后運動丶音樂丶煲劇丶睇書,放鬆自己釋放壓力。加油!
至愛朱古力
|
momosofine 發表於 18-9-22 10:17
問題係⋯我覺得自己表現好差呢⋯

如果你覺得加咁多人工受唔起,工作頂唔順,一係自己辭職囉,公司加得比你,就係認同你,覺得你認得既,你諗咁多無喟野做咩呢,比心機做,少心啲做,盡量做好啲。
ChloeMa
|
佢明白你的付出,所以調整工資,怕你會走。 你諗多咗。 未見過炒人之前要加人工的。
momosofine
|
ChloeMa 發表於 18-9-22 10:45
佢明白你的付出,所以調整工資,怕你會走。 你諗多咗。 未見過炒人之前要加人工的。
...

係因為佢同我講左句⋯多謝我一路以來的辛勞⋯佢咁講我好突然呀!
momosofine
|
Hanayori 發表於 18-9-22 10:41
表現差仲會加人工?比多D信心自己,逆境上游唔好咁易放棄。放工后運動丶音樂丶煲劇丶睇書,放鬆自己釋放壓 ...

做運動真係有幫助!多謝jm 提醒!
good_pig
|
momosofine 發表於 18-9-22 09:49
絕對唔係曬命!

琴日老闆微訊同我講,今個月既薪金已經調高,多謝我一路以來既辛勞⋯當下我都嚇一嚇,老闆 ...

加完一樣可以轉工,仲可以叫高d添